Za trestný čin pykajú deti skôr ako za priestupok

Za drobné krádeže, úmyselné poškodzovanie majetku či rušenie nočného pokoja deťom mladším ako 15 rokov nič nehrozí.

20.02.2013 14:00
putá, väzeň, väzenie, zločin, zločinec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Maloletí a mladiství delikventi za spáchané priestupky totiž nenesú nijakú zodpovednosť. Na rozdiel od štrnásťročných detí, ktoré sú už trestne zodpovedné, za priestupok u nás môžu pykať až po dovŕšení 15 rokov.

V posledných rokoch priestupkovosť maloletých a mladistvých narastá a je alarmujúca najmä na východe Slovenska. Podľa údajov Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach situácia až taká dramatická nie je. Za rok 2011 evidovali 184 priestupkov, ktorých sa dopustili osoby mladšie ako 15 rokov. V nasledujúcom roku tento počet klesol na 162. Zástancovia zníženia vekovej hranice poukazujú aj na to, že za maloletých priestupcov do 13 rokov nepreberajú zodpovednosť rodičia, pričom v niektorých prípadoch práve oni navádzajú deti na páchanie takejto činnosti. Názory odborníkov na zladenie trestnoprávnej a priestupkovej zodpovednosti sa rôznia.

„Takéto riešenie má určite svoju opodstatnenosť a logiku,“ hovorí odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská z ministerstva spravodlivosti. Podľa nej treba prihliadať aj na to, že deti sú často využívané na páchanie priestupkovej činnosti svojimi rodičmi, pretože vedia, že nie sú postihnuteľné. „V praxi by sa zníženie vekovej hranice mohlo prejaviť efektívne, takže sa oplatí o nej uvažovať,“ dodala.

Právnička Monika Kiklicová si nemyslí, že pri priestupkoch je potrebné sa primárne zaoberať vekom páchateľa. „Lepšie by bolo hľadať riešenie v spoločenskom podhubí, v akom dieťa vyrastá.“ Preberanie rodičovskej zodpovednosti za maloletých priestupcov tiež nevníma ako vhodné riešenie. „Prečo by mali práve oni pykať za deti, ktoré trest v konečnom dôsledku aj tak obíde? Maloletí v takýchto prípadoch nemajú finančné prostriedky a nemôžu zaplatiť pokutu, ktorá býva najčastejším trestom,“ podotkla.

Odborný asistent Právnickej fakulty Univerzity Komenského a poslanec za Smer Anton Martvoň presadzuje opačné riešenie. „Som skôr za zvýšenie trestnoprávnej zodpovednosti zo 14 rokov na 15. Mladiství u nás dostávajú občiansky preukaz až v 15 rokoch, a preto sa dá hovoriť o vzniku niektorej subjektivity až od tohto veku aj v iných oblastiach práva, napríklad dopravného alebo pracovného,“ uviedol.

Každý štát má vlastné špecifiká

Rovnako ako u nás majú rozdielnu vekovú hranicu pri priestupkovej a trestnoprávnej zodpovednosti aj v Česku. V niektorých európskych krajinách sú však spodné vekové limity o mnoho prísnejšie. „Vo Francúzsku je trestná zodpovednosť už od 13 rokov,“ uviedli z francúzskeho veľvyslanectva. „Pri menej závažných priestupkoch majú postihy väčšinou edukatívny charakter alebo sa riešia umiestnením do špecializovaného centra. No v prípade vážnych prečinov maloletým a mladistvým delikventom môže hroziť aj väzenie,“ spresnili.

Nižšiu vekovú hranicu priestupkovej zodpovednosti v okolitých krajinách Martvoň zdôvodnil tým, že každý štát má svoje osobitné špecifiká. „Napríklad v Rakúsku sa síce priestupková zodpovednosť začína od 14 rokov, podľa právnej úpravy však mladistvý nie je za priestupok zodpovedný, ak nebol natoľko zrelý, aby rozpoznal následky svojho konania. Fyzický vek teda nemôže byť jediným ukazovateľom, keďže sa skúma aj mentálna vyspelosť priestupcu,“ vysvetlil. Upozornil, že treba prihliadať aj na rozdielne ustanovenia krajín pri vydávaní občianskych preukazov či ID kariet. V niektorých krajinách ich vydávajú už pri dosiahnutí 14. roku života a vtedy je pochopiteľné, že mladiství nesú zodpovednosť za spáchané priestupky.

Dôležitá je rodina

„Treba venovať zvýšenú pozornosť rodine, v ktorej dieťa vyrastá,“ povedala Lucia Takáčová z odboru školstva Obvodného úradu v Bratislave. Zo svojich dlhoročných pracovných skúseností v diagnostickom centre usúdila, že v priebehu rokov sa zmenil profil problémového dieťaťa. „Pred pár rokmi bola prevaha detí zo zanedbaného sociálneho prostredia, z rozvedených rodín. Dnes sú v drvivej väčšine problémovejšie práve deti z veľmi dobre zabezpečených rodín. Súvisí to so zanedbaním výchovy zo strany rodičov, ktorí nemajú na dieťa čas. Takéto dieťa si nevie samo zvoliť režim a často jeho problémové správanie ústi do priestupkovej činnosti,“ vysvetlila. Pri účinnej prevencii proti zvyšovaniu priestupkov odporúča rodičom, aby venovali viac času svojim deťom. „Trest ešte nikoho nenapravil, ale na druhej strane chápem zámer znížiť priestupkovú zodpovednosť na 14 rokov. V iných európskych krajinách je spodná veková hranica omnoho nižšia ako u nás a nemá to nijaké negatívne dôsledky,“ dodala. Hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Garajová pre Pravdu uviedla, že ministerstvo plánuje v blízkej budúcnosti novelizovať zákon o priestupkoch, no je predčasné sa k pripravovaným zmenám vyjadrovať.

Priestupok sa v porovnaní s trestným činom hodnotí ako menej závažný. Obvyklé sankcie sú pokarhanie, udelenie pokuty či zákaz činnosti. Horná hranica pokuty u mladistvých sa znižuje na polovicu, nemala by byť vyššia ako 300 eur a v blokovom konaní viac ako 60 eur. Priestupková zodpovednosť od 15 rokov u nás platí od roku 1950. Veková hranica trestnej zodpovednosti u mladistvých bola znížená na 14 rokov v roku 2006.

Veková hranica priestupkovej zodpovednosti
Česká republika 15
Rakúsko 14
Maďarsko 14
Nemecko 14
Poľsko 15
Slovinsko 14
Veková hranica trestnoprávnej zodpovednosti
Česká republika 14
Rakúsko 14
Maďarsko 14
Nemecko 14
Poľsko 15
Slovinsko 14
Zdroj: Pravda, Zastúpenie Európskej komisie v SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba