Detskú kliniku v Petržalke možno zrušia. Čo bude s deťmi?

Jediné centrum na Slovensku, kde sa liečia aj detskí pacienti s hemofíliou, pravdepodobne skončí. Spolu s ním aj detská klinika v bratislavskej Petržalke, v ktorej sa centrum nachádza.

21.02.2013 15:00
Nemocnica Foto: , ,
Detská klinika v bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, kde sa liečia aj detskí pacienti s hemofíliou, zrejme skončí. Dôvodom sú dlhy Univerzitnej nemocnice.
debata (7)

Dôvodom sú vysoké dlhy Univerzitnej nemocnice. Hemofilici aj tisíce detí tak zostávajú v neistote. Kam pôjdu po zrušení kliniky, to si ešte nemocnica nepremyslela.

Zrušením detskej kliniky, ktorá sa nachádza v Nemocnici sv. Cyrila a Metóda v Petržalke a je súčasťou Univerzitnej nemocnice, by bolo podľa petržalského starostu Vladimíra Bajana ohrozených 30-tisíc detí. Medzi nimi aj pacienti s hemofíliou.

Vedenie univerzitnej nemocnice detskej klinike vyčíta nízku obsadenosť lôžok a dôvodom má byť aj to, že matky hospitalizované s deťmi neprinášajú finančný prospech. Podľa nemenovaného zdroja z detskej kliniky sa však na deťoch šetriť nedá a deti jednoducho nemôžu prinášať zisk.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Petra Stano Maťašovká povedala, že nemocnica sa nachádza v zlej ekonomickej situácii a z toho dôvodu je vedenie nútené zaoberať sa reštrukturali­začnými opatreniami. „Cieľom má byť efektívnejšie fungovanie zdravotníckeho zariadenia, možné riešenia zatiaľ vedenie interne analyzuje a nedospelo ku konkrétnym či definitívnym rozhodnutiam,“ dodala. Podmienkou akýkoľvek krokov bude podľa nej zachovanie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Hemofilici to budú mať sťažené

Klinika v Petržalke je zároveň jedinou pediatrickou klinikou v rámci Univerzitnej nemocnice, ktorá poskytuje vzdelávanie medikov. Zrušením pediatrie by univerzitná nemocnica prišla o svoj status, pretože pediatria je základným medicínskym odborom.

Podľa predstaviteľov hemofilického združenia bude zrušenie detskej kliniky znamenať veľký problém. „Diagnóza tejto krvácavej choroby u dieťaťa znamená častý kontakt s nemocnicou a ošetrujúcim lekárom a detská klinika nám vychádzala v ústrety tým, že deti môžu byť hospitalizované prakticky priamo v centre,“ konštatujú predstavitelia združenia.

Malí pacienti by potom smerovali do detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch. Či je nemocnica pripravená prijať väčší počet detí, predstavitelia nemocnice nevedeli odpovedať. „S našou nemocnicou zatiaľ nikto nerokoval vzhľadom na racionalizačné opatrenia univerzitnej nemocnice a nakoľko nevieme, aká je vyťaženosť lôžkovej časti detskej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metóda, nevieme sa k tejto otázke vyjadriť,“ povedala Monika Begánová z detskej fakultnej nemocnice.

Nemocnica musí šetriť

V petržalskej detskej klinike sa nachádzajú aj ďalšie odborné ambulancie a oddelenia, napríklad na gynekologickom sa vykonávajú operačné výkony u dievčat v rámci celej Bratislavy, nefrologické aj endokrinologické oddelenia poskytujú služby pre celý západoslovenský región. Ročne je v špecializovaných ambulanciách ošetrených takmer 7-tisíc detí a viac ako tisíc novozaregistro­vaných pacientov.

Univerzitná nemocnica má podľa Maťašovskej zo všetkých nemocníc na Slovensku najviac dlhov, za minulý rok sa vyšplhali na viac ako 52 miliónov eur. Šetriť chce preto aj prepúšťaním zamestnancov, úsporou liekov, spájaním a rušením oddelení a kliník.

Proti zrušeniu detskej kliniky protestujú aj obyvatelia mestskej časti a starosta Vladimír Bajan, ktorý takéto opatrenie považuje za nezmyselné. „Považujem za nehoráznosť, aby pre prípadné šetrenie mala byť ohrozená zdravotná starostlivosť o viac ako 30-tisíc detí a mladých ľudí,“ tvrdí Bajan.

Generálny riaditeľ Sekcie financovania Ministerstva zdravotníctva SR Viktor Očkay povedal, že momentálne sa vykonáva analýza univerzitnej nemocnice. „Až potom budeme schopní vyhodnotiť situáciu a nastaviť optimálne procesy,“ dodal Očkay.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba