Bratislava vyhlásila 2. kalamitný stupeň, sneh sa už topí

Druhý kalamitný stupeň v Bratislave pre množstvo snehu by mal platiť minimálne do nedele, informoval bratislavský hovorca Ľubomír Andrassy. V teréne tak naďalej ostáva vyše 50 mechanizmov zimnej údržby a 83 pracovníkov.

23.02.2013 10:01 , aktualizované: 16:32
Bratislava, sneh, kalamita Foto: ,
Od skorých ranných hodín v Bratislave intenzívne sneží.
debata (36)

Obyvatelia hlavného mesta sa v sobotu prebudili no bieleho rána, cestári museli zasahovať od skorých ranných hodín. Napadnutý sneh sa už roztápa, pracovníci zimnej údržby sa preto venujú nielen jeho odpratávaniu, ale aj čisteniu kanálových vpustí. Hlavné cestné ťahy v Bratislave sú zjazdné, povrch ciest je však mokrý. Na niektorých vedľajších komunikáciách sa ešte nachádza utlačená vrstva snehu.

Sneh ráno narobil problémy v bratislavskej mestskej hromadnej doprave. Spoje v kopcovitých terénoch meškali aj 60 minút. Situácia je v súčasnosti stabilizovaná, informuje Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke. Obmedzenia sú na linke č. 44, ktorá nepremáva cez Bárdošovu, ale jazdí ako trolejbus č. 203. Linka č. 147 z Hodžovho námestia na Búdkovu nepremáva vôbec.

Policajti aktuálne evidujú v Bratislavskom kraji 21 škodových udalostí a osem dopravných nehôd. Informuje o tom bratislavský policajný hovorca František Peczár. Dopoludnia v súvislosti s počasím mali policajti hlásených 16 škodových udalostí a štyri dopravné nehody.

Pre husté sneženie museli niektoré letecké linky presmerovať

Husté sneženie v hlavnom meste ovplyvnilo aj letovú situáciu na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

Podľa vyjadrenia hovorkyne letiska Dany Madunickej, „pre husté a nepretržité sneženie v Bratislave boli do 10.30 h na základe rozhodnutia kapitánov lietadiel presmerované lety (prílety) z Milána – Bergama, Antalye a Londýna – Stansted na letisko v Budapešti, kde sú poveternostné podmienky výrazne lepšie. Cestujúcich prevezú do Bratislavy pozemnou dopravou na náklady leteckých spoločností. Pravidelné linky (odlety) do Milána a Londýna budú rovnako vybavené z letiska v Budapešti“.

„Cestujúci oboch presmerovaných liniek môžu využiť možnosť prepravy autobusom do Budapešti, respektíve požiadať dopravcu o vrátenie cestovného alebo o preknihovanie sa na najbližší voľný let. Linka do Antalye by mala byť s meškaním vybavená z Bratislavy, nakoľko medzičasom odletela aj s cestujúcimi na palube z letiska v Budapešti do Bratislavy. Poveternostné podmienky v Bratislave sa už zlepšili, preto aj pravidelná linka z Birminghamu FR734 mohla byť vybavená na bratislavskom letisku na prílete aj odlete,“ dodala Madunická.

Železnice nehlásia výraznejšie problémy

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) neevidujú žiadne výraznejšie problémy v súvislosti s vývojom počasia.

„Nemali sme hlásené výraznejšie problémy, prevádzka je bez obmedzení. Môžu vzniknúť menšie meškania do desiatich minút,“ povedala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Dodala, že sú vyhlásené nižšie stupne zimných opatrení, výraznejšie sneženie však zaznamenali len na západnom Slovensku, najmä v okolí Bratislavy. Na väčšine územia Slovenska však skôr prší.

Technické problémy vznikli s ťažkým premočeným snehom v okolí Myjavy, s ktorým mali frézy problém a museli byť nasadené iné mechanizmy.

„Železničná spoločnosť Slovensko nemá v súvislosti s počasím hlásené žiadne výraznejšie problémy,“ uviedla riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK Slavomíra Šubrtová.

Slovenská správa ciest na svojej stránke upozorňuje na zníženú viditeľnosť do 100 m vplyvom sneženia v okolí Bratislavy, Lozorna, Závodu, Čataja a Nitry. Hmla s viditeľnosťou do 100 m je v okolí Starej Ľubovne a Spišskej Starej Vsi a do 50 m je v okolí Dargova.

Cesty I., II. a III. tried sú zjazdné, povrch vozoviek na celom území SR je prevažne mokrý až pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 3 cm, v horských oblastiach stredného a východného Slovenska aj utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 5 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou miestami čerstvého až kašovitého, miestami utlačeného snehu do 3 cm, okrem HP Zbojská a Hriňová, kde je vrstva snehu 4–5 cm hrubá. Horské priechody Šútovce, Skýcov, Pezinská Baba, Branisko, Soroška, Ďurďošík, Vyšehrad a Kremnické Bane majú povrch vozoviek mokrý. Horský priechod Cukmantel je uzatvorený pre vozidlá nad 10 m.

Husté sneženie skomplikovalo situáciu najme v okolí Myjavy. Ako informoval technický námestník trenčianskej Správy ciest Milan Halás, pre kamióny sú momentálne neprejazdné cesty Brezová pod Bradlom – Myjava, Stará Turá – Myjava, Senica – Myjava a Jablonica – Myjava. Kamióny sa v týchto miestach šmýkajú, niektoré nemajú ani snehové reťaze.

Na celom úseku diaľnice D1 v Trenčianskom kraji je znížená povolená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu, vážne problémy však zatiaľ polícia na cestách nezaznamenala.

36 debata chyba