Internátne školy by štát stáli enormne veľa peňazí, tvrdí Pollák

S internátnymi školami pre deti z vylúčených komunít nemajú v zahraničí dobré skúsenosti, povedal to vládny splnomocnenec pre Rómov Peter Pollák.

23.02.2013 13:54
Peter Pollák Foto:
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák
debata (102)

Premiér Robert Fico tento týždeň vyhlásil, že na extrémnu situáciu treba extrémne riešenia. Podľa Polláka sa Fico mýli, ak si myslí, že takýto druh „detských domovov“ mladým Rómom pomôže. Okrem toho si splnomocnenec myslí, že by tento typ vzdelávania pripravil štát o enormne veľa peňazí.

Deťom z neintegrovaných rodín by pomohol celodenný výchovno-vzdelávací proces, tvrdí Pollák. Dôležité je, aby sa vďaka nemu deti dostali na stredné školy. Opatrenia sú zapracované aj do rómskej reformy, vysvetlil Pollák. Prvý návrh vládneho zákona súvisiaci s reformou predstaví počas najbližšieho týždňa. Pollák chce, aby sa do pripomienkového konania zapojili mnohí odborníci. Na reforme denne pracujú ľudia z úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity a z rezortov vnútra, práce a školstva, povedal Pollák. Pokiaľ sa jej ciele nebudú napĺňať, vyhlásil, že je pripravený odstúpiť z pozície vládneho splnomocnenca.

Na záver Pollák upozornil, že problémy Rómov nesúvisia s ich etnikom. Aj to, že majú viac detí, je hlavne ukazovateľom ich veľkej chudoby. Podľa splnomocnenca platí, že čím chudobnejšie sú rodiny, tým viac detí majú. Počet detí nesúvisí s etnicitou. Potvrdzujú to aj mnohé odborné svetové štúdie.

102 debata chyba