Armáda ruší tlačiareň, do ktorej investovala

Vojenská tlačiareň, ktorá v Nemšovej funguje už asi pol storočia, má svoje dni zrátané. Rezort obrany sa ju rozhodol zrušiť pre jej nerentabilnosť.

24.02.2013 17:11
vojenská tlačiareň, Nemšova Foto:
Vojenskú tlačiareň v Nemšovej sa rezort obrany rozhodol zrušiť pre jej nerentabilnosť.
debata (14)

Do modernizácie kotolne, ktorá je súčasťou tlačiarne, však pred necelými dvoma rokmi investoval vyše 100-tisíc eur.

„V októbri minulého roka bola na ministerstve obrany zriadená komisia, ktorej úlohou bolo zhodnotiť opodstatnenosť a výhodnosť prevádzkovania 5. kartorepro­dukčnej základne Nemšová. Komisia došla k záveru, že pre rezort je nerentabilné udržiavať také rozsiahle kapacity pre polygrafickú výrobu,“ povedala Martina Balleková, hovorkyňa ministerstva obrany.

Ozbrojené sily už nahlásili trenčianskemu úradu práce hromadné prepúšťanie 56 zamestnancov od 1. marca do 30. júna. Potom tlačiareň zanikne. Bývalý minister obrany Ľubomír Galko, ktorý viedol rezort obrany v čase, keď kotolňa nemšovskej tlačiarne prešla rozsiahlou rekonštrukciou, považuje jej zrušenie za nezmyselné.

„Je to jediná vojenská tlačiareň, jej zrušenie je hlúposť a slúži jedine na vytiahnutie peňazí z rezortu. Pri takejto tlačiarni sa nedá povedať, či je zisková alebo stratová, slúži pre potreby rezortu, ktorý má 20-tisíc zamestnancov a potrebuje obrovské množstvo tlače,“ povedal Galko.

Ministerstvo obrany argumentuje, že na úrad práce bola nahlásená iba predbežná informácia o pripravovanom hromadnom prepúšťaní zamestnancov a neznamená to, že toľko ľudí skutočne aj prepustia. Podľa vyjadrenia Martiny Ballekovej časť zamestnancov bude umiestnená v štruktúrach ozbrojených síl, časť ukončí pracovný pomer dohodou a len časť dostane od zamestnávateľa výpoveď.

Služby dožívajúcej tlačiarne v Nemšovej chce rezort obrany nahradiť inými zdrojmi. V Bratislave priamo v areáli ministerstva totiž funguje pracovisko polygrafických činností, ktoré má zabezpečovať tlač utajovaných dokumentov, materiálov na rokovanie vlády a parlamentu.

Radovan Ďurana, analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií, sa domnieva, že časť polygrafických služieb môžu armáde poskytnúť aj súkromné firmy. „Nevidím dôvod, aby armáda podnikala v tejto oblasti, má chrániť krajinu, nie sa zaoberať tým, ako produkovať tlačivá. Na Slovensku máme skúsenosti, že takéto služby vždy lepšie poskytuje súkromný sektor,“ povedal Radovan Ďurana.

Podľa mimovládnej neziskovej organizácie INEKO bolo prvou chybou možno už to, že sa ministerstvo rozhodlo investovať do neperspektívnej prevádzky, no teraz je dôležité, ako obrana naloží s týmto majetkom. „Ak to chcú predať, vyhlásia tender a predajú to za dvojnásobok toho, čo investovali, tak to neboli vyhodené peniaze,“ vraví Peter Goliaš, riaditeľ INEKO.

Ministerstvo obrany dalo kotolňu v Nemšovej prebudovať z tuhého paliva na plyn. Pred plynofikáciou bola kotolňa jedným z najväčších znečisťovateľov ovzdušia v regióne. Rekonštrukcia trvala od marca do augusta 2011, rozpočtové náklady predstavovali takmer 102-tisíc eur.

Nemšovská tlačiareň vyrábala tlačivá, pečiatky, propagačné materiály a rôzne knižné výrobky pre rezort obrany aj na účely zahraničných rokovaní a medzinárodných aktivít. „Objekt v Nemšovej bude aj naďalej využívaný Ozbrojenými silami SR, preto považujeme vynaložené prostriedky na modernizáciu kotolne za účelné,“ dodala Martina Balleková.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba