Fico by mal riešiť nezamestnanosť a nie útočiť na menšiny, kritizuje EÚ

Predstavitelia socialistických i ľudových strán v Európskej únii, ako aj zástupcovia národnostných menšín na Slovensku kritizovali premiéra Roberta Fica za jeho výroky, že sa menšiny na Slovensku snažia menšinovými právami vydierať štát.

28.02.2013 10:49
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (233)

Fico tento týždeň vyhlásil, že etnické, názorové alebo národnostné menšiny len naťahujú ruky a že odmietajú plniť povinnosti voči štátu. Tvrdil, že táto prax sa musí zmeniť a že nezávislý štát nebol založený prednostne pre menšiny.

Na päťmiliónovom Slovensku sa k niektorej z národnostných menšín hlási zhruba 12 percent obyvateľov. Najpočetnejšia je maďarská menšina, ku ktorej sa v poslednom sčítaní obyvateľstva prihlásilo viac ako 458-tisíc obyvateľov. Na Slovensku však žijú ďalšie početné menšiny, napríklad česká, rusínska či ukrajinská. Podľa oficiálnych štatistík žije na Slovensku aj zhruba 105-tisíc Rómov. Odborníci však upozorňujú, že rómska menšina je oveľa početnejšia.

„Odsudzujem nacionalistické vyjadrenia Roberta Fica voči menšinám. V Európe dnes neexistuje priestor pre takéto slová,“ uviedol šéf Európskej ľudovej strany Joseph Daul. Dodal, že slovenský premiér by sa mal radšej zamerať na riešenie ekonomických problémov a stúpajúcu nezamestnanosť na Slovensku. Šéf frakcie sociálnodemokra­tických poslancov v Európskom parlamente Hannes Swoboda podľa médií zase vyhlásil, že Fico by nemal opúšťať cestu spolupráce a sociálneho zmieru medzi všetkými skupinami slovenskej spoločnosti.

Európski socialisti v minulosti na tri roky pozastavili členstvo Ficovej strane Smer pre to, že po voľbách v roku 2006 vytvorila vládnu koalíciu s nacionalistickou SNS, ktorej predstavitelia nešetrili slovnými útokmi napríklad voči Maďarom či Rómom. Súčasný jednofarebný Ficov kabinet po svojom nástupe do úradu v apríli minulého roka sľúbil, že nebude zasahovať do práv národnostných menšín.

Aj zástupcovia niektorých menšín kritizovali Fica za jeho vyjadrenia, ktoré predniesol na konferencii k 150. výročiu založenia Matice slovenskej. „Vyjadrenie je nepravdivé, je urážkou pre Čechov žijúcich na Slovensku. Neviem o tom, že by si príslušníci českej menšiny neplnili svoje občianske povinnosti, neboli lojálni k štátu a nepestovali občianske cnosti,“ povedala šéfka českého spolku v Košiciach Dagmar Takácsová. Dodala, že menšinová kultúra pomáha rozvíjať kultúru v krajine. Ficov prejav zaskočil aj vládneho splnomocnenca pre národnostné menšiny pre Rómov, ktorého do funkcie navrhla opozícia.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na vyjadrenia premiéra reagoval slovami, že „netreba maľovať strašiaka na stenu a potom sa ich báť,“ ale že vláda má byť hodnotená podľa práce v oblasti menšinovej politiky.

233 debata chyba