Slovensko obnoví adopcie do Talianska, ak dostane dokumenty

Ak slovenská strana dostane od talianskej všetky potrebné dokumenty, a to 72 chýbajúcich postadopčných správ o deťoch v Taliansku, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter je pripravený adopcie detí obnoviť.

06.03.2013 17:09
Ján Richter Foto:
Minister práce Ján Richter
debata (3)

Povedal to na tlačovej konferencii v Bratislave. Stretol sa na pôde ministerstva s veľvyslancom Talianska v SR Robertom Martinim a dohodli sa, že si chcú obe strany v súvislosti s adopciou slovenských detí do Talianska vyčistiť stôl. Ide aj o prijatie nových pravidiel a jasného systému, ktoré by zabránili akýmkoľvek problémom.

Obaja sa zároveň dohodli, že prijmú novelu Protokolu o spolupráci pri medzištátnych osvojeniach, no až po tom, ako sa k nim dostanú všetky chýbajúce postadopčné správy z rokov 2003, 2004 a 2005, ktoré sú teraz najväčším problémom. „Je na talianskej strane, aby pripravila chýbajúce veci, sme ústretoví a pripravení, Taliansko je na ťahu,“ uviedol Richter a dodal, že hneď, ako dostanú chýbajúce dokumenty, pripravia nové pravidlá hry a adopcie budú automaticky pokračovať.

Riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová sa 25. februára stretla v Ríme s viceprezidentkou Komisie pre medzinárodné osvojenie detí. Výsledkom ich stretnutia bola dohoda o ďalšej spolupráci v záujme odstránenia nedostatkov.

„Časť chýbajúcich postadopčných správ jej v Ríme odovzdali osobne, časť, ku ktorej chýbali stanoviská regionálnych pracovísk, majú byť doručené do 15. apríla,“ informoval minister s tým, že po jej návrate rozhodol o pozastavení adopcií slovenských detí do Talianska až do termínu doručenia chýbajúcich správ. Záujmom slovenskej strany je podľa jeho slov akékoľvek problémy odstrániť a po ich odstránení pokračovať v medzinárodnom osvojovaní detí.

Podľa talianskeho veľvyslanca v SR existuje medzi Talianskom a Slovenskom dlhoročná spolupráca v oblasti medzinárodných osvojení, a tá prináša dobré výsledky. Doteraz bolo od roku 2003 osvojených 269 detí. „Prioritou talianskej strany je v prvom rade ochrana záujmov maloletých v tejto oblasti a vždy sme brali ohľad na to, aby všetko prebiehalo riadne v zmysle talianskej a európskej legislatívy,“ povedal Martini s tým, že sú za to, aby sa uskutočnilo stretnutie medzi Centrom pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a talianskou Komisiou pre medzinárodné osvojenie detí, aby sa vyriešili všetky problémy a aby sa doplnila chýbajúca dokumentácia. Komisia sa zaviazala, že o všetky informácie a chýbajúce správy požiada kompetentné úrady.

3 debata chyba