Prezident predstúpi pred poslancov do konca svojho úradovania

Prezident Ivan Gašparovič vystúpi do konca svojho funkčného obdobia v Národnej rade so Správou o stave republiky. Termín, kedy sa pred poslancov postaví, si však ešte nevybral. Povedal to jeho hovorca Marek Trubač. Gašparovič skončí vo funkcii na budúci rok. Prezidentské voľby by mali byť na jar 2014.

09.03.2013 12:11
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata

Hlava štátu sa podľa Trubača chystala vystúpiť so Správou o stave republiky aj za minulej vlády Ivety Radičovej, ale nestihla to, keďže vláda padla a prišli predčasné voľby. Naposledy Gašparovič predstavil svoje názory na stav v spoločnosti vo februári 2009. Jeho záujem vystúpiť v zákonodarnom zbore bol ohlásený narýchlo.

V prejave sa zameral najmä na hospodársku krízu a jej dosahy na občanov. Vyjadril podporu vtedajšiemu parlamentu a vláde v úsilí o sociálne reformy. V rokovacej sále vtedy sedeli asi tri štvrtiny poslancov spolu s vtedajším predsedom vlády Robertom Ficom a niekoľkými ministrami. Z predsedov jednotlivých parlamentných strán v pléne chýbali Vladimír Mečiar (HZDS), Ján Slota (SNS) a Mikuláš Dzurinda (SDKÚ).

Gašparovič vystúpil pred parlamentom aj v decembri 2006. V takmer hodinovom prejave hovoril o problémoch regiónov, vývoji v krajine a ekonomických záležitostiach. Upozorňoval na potrebu kontinuity zahraničnej a bezpečnostnej politiky SR ako súčasti EÚ a NATO. Ocenil tiež reformné kroky vlády a podporil myšlienku moderného sociálneho štátu.

Aj vtedy v sále chýbali Slota a Mečiar. Opoziční lídri v tom čase naopak prezidentov prejav kritizovali, keďže podľa nich len rozpracovával do detailov programové vyhlásenie vlády a neobsahoval žiadnu novú koncepciu. Prvýkrát vystúpil prezident Gašparovič so správou o stave republiky 22. júna 2005.

Nedávno prezidenta vyzvala k vystúpeniu v parlamente opozícia, ktorá navrhla obžalovať Gašparoviča z úmyselného porušenia ústavy. Previniť sa mal, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Opozícia chcela, aby hlava štátu prišla osobne plénu vysvetliť dôvody, pre ktoré sa rozhodla Čentéša nevymenovať.

Prezident nevidí dôvod, aby prišiel vysvetľovať svoje rozhodnutie. Jeho hovorca pripomína, že pri rozhodnutí nevymenovať Čentéša prezident postupoval podľa ústavy a výkladu Ústavného súdu. Podobný názor má aj vládny Smer, ktorý považuje obžalobu za absurdnú.

debata chyba