Slovensko nie je štandardný právny štát, myslí si Procházka

Slovensko nie je štandardný právny štát, tvrdí nezaradený poslanec parlamentu Radoslav Procházka. Dôkazom toho sú podľa neho aj obavy investorov z príchodu na Slovensku.

09.03.2013 13:50 , aktualizované: 14:03
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (144)

„Investori sa sem boja prísť nie kvôli daňovej sadzbe, ale kvôli obave, už potvrdenej skúsenosťou, že ich tu niekto ogabe a miestny právny systém s tým nič nedokáže urobiť. Nedostatok efektívnej spravodlivosti ohrozuje našu ekonomiku a hoci nepriamo, predsa len, berie ľuďom prácu a vláda tomu buď nechce, alebo nedokáže rozumieť,“ povedal Procházka v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu RTVS.

Podľa poslanca za Smer Roberta Madeja, v snahe byť právnym štátom je stále čo zlepšovať, ľudia v justícii robia veľa, hoci sú tam aj negatíva. Problémy v justícii však sú podľa neho výsledkom aj pravicových vlád.

O stave, v akom sa dnes na Slovensku nachádza spravodlivosť, svedčí aj fakt, že do relácie neprišli ani minister spravodlivosti ani štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, zdôraznil v diskusii Procházka. Madej mu oponoval, že minister Tomáš Borec prísť nemohol, lebo je v zahraničí na služobnej ceste. Boreca označil za doteraz najlepšieho odborníka v kresle ministra spravodlivosti.

„Pracuje sa na pragmatických riešeniach na zlepšení práce súdov,“ dodal Madej. Radoslav Procházka však tvrdí, že vláda nad „touto krajinou stráca kontrolu a stráca ju preto, že nerozumie jej súčasným potrebám“. Pokiaľ však podľa Procházku ľudia nebudú vidieť, že pravidlá platia pre každého, tak sami nebudú mať motiváciu dodržiavať pravidlá právneho štátu.

Kompetencie prezidenta sú podľa Procházku dostatočné

Poslanci sa vyjadrili aj k prezidentským právomociam. Podľa Madeja nie je téma posilnenia prezidentských právomocí v tomto čase aktuálna, pokiaľ chceme, aby Slovenská republika ostala parlamentnou demokraciou. Je však dobré, ak si prezidenta volia občania sami, je to prejav priamej demokracie, myslí si Madej.

Podľa Procházku slovenský prezident nepotrebuje posilniť kompetencie. Tie právomoci, ktoré má dnes, sa dajú využiť na to, čo Slovensko potrebuje a to je spoločenská zmena smerom ku kompetentnému a efektívnemu štátu. Problémom je definovanie vzťahu prezidenta a občanov, ústava deformuje tento vzťah, dodal Procházka a poukázal aj na uplatnenie zodpovednosti voči prezidentovi priamo občanmi. Túto tému sa chystá otvoriť v utorok v parlamente počas diskusie o podaní obžaloby na prezidenta, ktorú iniciovali opozičné strany.

Podľa Správy o globálnej konkurencieschop­nosti Svetového ekonomického fóra z roku 2012 je Slovensko v oblasti vymožiteľnosti práva na 140. mieste zo 144 hodnotených krajín. Podľa prieskumu Eurobarometra je nedôvera v slovenskú justíciu 67-percentná a dôvera len 29-percentná. Madej povedal, že prieskum je z jari 2012, teda z obdobia, kedy končila predchádzajúca vláda. Za nelichotivé výsledky podľa neho môže politizácia justície za ministrovania Lucie Žitňanskej z SDKÚ.

Procházka reagoval, že situácia je zlá 20 rokov a že hlavným problémom súčasnej vlády je nízka odbornosť a nízka kompetentnosť. „Vláda nad touto krajinou stráca kontrolu a stráca ju preto, že nerozumie jej súčasným potrebám,“ vyhlásil Procházka.

Témou diskusie bola aj kauza Bonanno. Politici mali odpovedať, či by sa vláda nemala vyjadriť k tomu, či je v poriadku, ak si ľudia, medzi mini aj sudcovia, ktorí boli na medializovanom večierku, pýtajú odškodné od médií takmer milión eur.

Podľa Madeja je právom každého občana podať na súd žalobu, ak si myslí, že boli porušené jeho práva. „Môžete žalovať aj sto miliónov eur, ale to, čo vám priklepne súd, je niečo úplne iné,“ povedal Madej. Procházka si myslí, že nie je v poriadku, že sa k tejto téme minister spravodlivosti Tomáš Borec nevyjadril.

144 debata chyba