Pochod Bratislava za život podporí Komajota i Marián Čekovský

Vzdať úctu k životu v jeho rôznych obdobiach a formách a podporiť jeho ochranu budú môcť Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta počas druhého ročníka pochodu Bratislava za život. Podujatie sa uskutoční v sobotu 16. marca o 15.00 hodine na Hviezdoslavovom námestí pri príležitosti Dňa počatého dieťaťa.

12.03.2013 12:41
Marián Čekovský Foto:
Aj hudobník Marián Čekovský podporí pochod Bratislava za život.
debata (1)

„Cieľom nášho pochodu a zhromaždenia je podporiť myšlienku, že každý ľudský život môže byť úžasný, inšpiratívny, dokonca aj ten v ťažších podmienkach,“ uviedol na tlačovej konferencii Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa, ktoré akciu organizuje spolu s Inštitútom pre ľudské práva a rodinnú politiku a Fórom života ako hlavným partnerom.

„Zároveň chceme upriamiť pozornosť aj na skryté násilie voči nenarodeným, ale aj voči starým a chorým,“ doplnil Šúst a ďalej upozornil na „najväčšie zlyhanie právneho štátu na Slovensku“. Podľa neho sú na Slovensku dve kategórie ľudí, tí ktorí majú právo na život a tí, ktorí ho nemajú. „V súčasnosti sa právo na život podľa rozhodnutia Ústavného súdu priznáva iba jednotlivcom po narodení. Všetci jednotlivci pred narodením nemajú právo na život. Každý jednotlivec môže byť v súčasnosti usmrtený bez udania dôvodu. Každoročne sa to týka vyše osemtisíc jednotlivcov,“ deklaroval okrem iného Šúst. Ako ďalej poznamenal, pochod má zároveň prebudiť verejnosť a začať spoločenskú diskusiu o ľudskom práve na život. „Chceme vyslať signál do spoločnosti, že ochrana každého života je prioritou spravodlivej spoločnosti a právneho štátu. Naším cieľom je posun Slovenska k spravodlivejšej spoločnosti, ktorá chráni právo na život všetkých ľudí bez rozdielu.“

Zhromaždenie a pochod Bratislava za život je jedným zo sprievodných programov k celoslovenskej kampane Deň počatého dieťaťa (25. marec). Ako upozornila Marcela Dobešová z Fóra života, ktoré kampaň organizuje dvanásty rok, občania ju môžu podporiť nosením bielej stužky na znak úcty k životu, od počatia až po prirodzenú smrť.

Podujatie podporia svojím vystúpením prešovská kapela Komajota, Marián Čekovský a šansoniérka Alena Čermáková. Okrem hudby čakajú na účastníkov podujatia príhovory hostí. Na tému života budú rozprávať napríklad Lukáš Behul, Veronika Vadovičová, Viera Vlčková, Andrea Mikolášiková, Eva Turcerová a ďalší. V závere programu ponúknu svoje divadelné vystúpenie žilinskí divadelníci Kapor na scéne. Program na pódiu následne plynule prejde do pochodu. Jeho trasa má viesť z Hviezdoslavovho námestia cez Michalskú bránu, Obchodnú ulicu a bude končiť v Medickej záhrade.

1 debata chyba