Bez súhlasu nadriadeného sa kňaz pre médiá nevyjadrí

Katolícki biskupi prijali normy na to, ako majú vystupovať klerici a zasvätené osoby v médiách. Nové pravidlá sa podľa nich ničím neodlišujú od iných krajín. Tvrdia, že s arcibiskupom Robertom Bezákom to nemá nič spoločné.

13.03.2013 08:00
Róbert Bezák Foto:
Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
debata (108)

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský tvrdí, že pravidlami chcú zabezpečiť, aby „v médiách vystupovali ľudia na odbornej aj duchovnej úrovni a aby správnym spôsobom a primerane tejto dobe podávali správnu katolícku náuku“.

Ten, kto sa bude chcieť vyjadriť pre médiá, bude musieť najprv požiadať o súhlas predstaviteľa diecézy. Doteraz si tiež takéto súhlasy pýtali, iba na to nebola prijatá norma. „Zásadným spôsobom vystupovanie v médiách normy neovplyvnia, že by tam pridávali niečo nové, čo už v cirkvi nebolo požadované. V našich normách nie je nič špeciálne, čo by nás odlišovalo od tých, ktoré pripravili iné konferencie biskupov,“ povedal Zvolenský s tým, že videli poľské, nemecké i talianske normy.

Povolenie sa nemusí týkať každého vystúpenia zvlášť, niektorí ho môžu mať aj dlhodobé. „Základnú ľudskú slobodu neobmedzujeme, ale kto je v rámci cirkvi viazaný istou úlohou, musí rešpektovať isté pravidlá,“ povedal Zvolenský.

Prijatie nových pravidiel podľa konferencie s prípadom arcibiskupa Roberta Bezáka, ktorému Vatikán zakázal vystupovať v médiách, nesúvisí, pretože sa pripravovali asi jeden a pol roka. „Ak by niekto chcel dať do súvisu tieto normy s mons. Bezákom, považujem za primerané povedať, že otázky okolo neho nespadajú do kompetencie KBS, ale Svätej stolice,“ uviedol Zvolenský.

Podľa sociológa Miroslava Tížika zavedenie pravidiel pre kontakt s médiami ukazuje na to, že cirkev na Slovensku prežíva rovnako intenzívnu vnútornú krízu ako všade inde. „Nariadenie je ukážkou zúfalého kroku udržať disciplínu, poriadok a jednotu v cirkvi. Keď sa musia riešiť určité typy vystupovania alebo správania cez príkazy, znamená to, že neexistuje dôvera. Tá sa umelo fixuje predpismi a nariadeniami. Namiesto zdieľania určitých spoločných hodnôt vidieť, že musia nastúpiť represívne pravidlá,“ tvrdí Tížik. Dodáva, že vážnym problémom je, že nadriadení nedôverujú kňazom.

Aj situácia okolo emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka bola podľa Tížika prejavom vnútornej krízy v cirkvi. „Nepovedal by som, že práve toto je výsledkom problémov s Bezákom,“ myslí si sociológ.

Podľa Zvolenského vystupovanie klerikov a zasvätených osôb v médiách v mene katolíckej cirkvi vyžaduje Kódex kánonického práva.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba