Čižnár pochybuje, či má kandidovať

Strana Smer i Rada prokurátorov si možno budú musieť hľadať nového kandidáta na generálneho prokurátora. Jaromír Čižnár v štvrtok exkluzívne pre Pravdu povedal, že je rozhodnutý skôr nekandidovať ako kandidovať.

14.03.2013 20:00 , aktualizované: 15.03.2013 08:00
Čižnár Foto: ,
Jaromíra Čižnára odporučila Smeru ako kandidáta na generálneho prokurátora Rada prokurátorov.
debata (15)

Ako dôvod uviedol, že nemá stopercentnú podporu v Smere a aj na Generálnej prokuratúre silnejú hlasy, ktoré hovoria, že radšej uvidia na čele prokuratúry Jozefa Čentéša ako Čižnára.

„Podotýkam, že už neplatí pomer 30 : 70 v prospech kandidatúry, ako som to vnímal pred dvoma dňami. Je skôr bližšie, že nebudem kandidovať,“ konštatoval Čižnár pre Pravdu. Pripustil, že sú za tým aj ďalšie dôvody, o ktorých nechce zatiaľ hovoriť.

V poslaneckom klube Smeru zostali z postoja Čižnára zaskočení. Poslanec Anton Martvoň tvrdí, že v klube nikdy oficiálne nezaznelo, že má niektorý poslanec voči kandidatúre Čižnára nejaké výhrady. „Práve naopak, bol náš jediný kandidát a hovorilo sa o podpore všetkých do poslednej nohy,“ reagoval Martvoň.

Čižnár povedal, že má tieto informácie z dôveryhodných zdrojov. „Nevylučujem, že sa niektorým nemusí páčiť štýl mojej práce, ktorý im určite farbisto, pochybujem však, že pravdivo, opísali niektorí moji kolegovia,“ uviedol.

Podľa informácií Pravdy vedenie Smeru Čižnára malo ubezpečiť, že ako kandidát na funkciu generálneho prokurátora má ich plnú podporu. Martvoň vyhlásil, že ak by Čižnár nakoniec kandidatúru odmietol, strana si bude musieť hľadať nového kandidáta, lebo v klube sa o žiadnom inom nehovorilo. Pripustil tiež, že by v takom prípade znovu požiadali o stanovisko Radu prokurátorov. „Ak máme hlasovať o profesionálne zdatnom kandidátovi na túto funkciu, majú do toho čo povedať prokurátori, lebo je to najmä o nich,“ dodal.

Šéf ústavnoprávneho výboru Robert Madej tvrdí, že nezaznamenal nič, čo by malo byť podnetom, aby Smer prehodnotil stanovisko k Čižnárovej kandidatúre. „K dnešnému dňu je náš kandidát navrhnutý Radou prokurátorov a je ním Jaromír Čižnár,“ vyhlásil Madej. Na otázku, čo bude ďalej, Madej odpovedal, že Smer s novou voľbou čaká na rozhodnutie Ústavného súdu, či prijme predbežné rozhodnutie a bude nová voľba.

Čižnára Smeru odporučila Rada prokurátorov, jej stanovisko však nie je záväzné. Vyberala z troch kandidátov – šéfov troch krajských prokuratúr v Bratislave, Trenčíne a Nitre. Krajskú prokurátorku Vieru Kováčikovú, o ktorej kandidatúre sa zmienil premiér Robert Fico, a šéfa prokuratúry v Nitre Vojtecha Ernesta rada nakoniec nenavrhla.

Generálna prokuratúra je bez šéfa už vyše dvoch rokov. Pre námietkovú vojnu na Ústavnom súde medzi nevymenovaným kandidátom na generálneho prokurátora Jozefom Čentéšom a prezidentom Ivanom Gašparovičom hrozí, že rozhodnutie o novej voľbe môže trvať ešte mesiace.

Podľa odborníkov na ústavné právo je pre právny štát neprípustné, aby pre množstvo námietok nerozhodol Ústavný súd spor, od ktorého závisí obsadenie jednej z ústavných funkcií. Plénum Ústavného súdu muselo po prvý raz vo svojej dvadsaťročnej histórii zložiť ďalší senát, ktorý bude rozhodovať o druhej námietke zaujatosti Jozefa Čentéša proti dvom sudcom Ústavného súdu.

Ak by tak neurobil, v prípade nevymenovaného generálneho prokurátora by nemohol ďalej konať. O námietke bude teda rozhodovať novovytvorený senát, ktorý nie je v rozvrhu práce Ústavného súdu na rok 2013. Každý z týchto sudcov je z iného zo štyroch pevne vytvorených senátov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba