Počasie komplikuje dopravu, v snehu uviazli stovky áut aj vlaky

Diaľnica na východe medzi Popradom a Jánovcami je uzavretá. Na cestách rožňavského okresu vyhlásila Slovenská správa ciest kalamitu a mimoriadna situácia je taktiež v okrese Trebišov. Problémy majú aj vlaky. Železnice žiadajú cestujúcich, aby zvážili cestu. Ľuďom na východe a juhu krajiny pomáha vojenská technika a tanky.

15.03.2013 07:13 , aktualizované: 13:49
SR Východ Počasie Zima Návrat Kalamita Trebišov... Foto: ,
Snímka je z hlavnej cesty I./79 v Trebišove na Kasárenskej ulici. Kalamitné počasie sneh, silný vietor a záveje komplikujú dopravu.
debata (16)

Následkom extrémneho počasia došlo na východnom Slovensku v priebehu štvrtka a piatka na mnohých miestach k výpadkom elektrickej energie. „Zasiahnuté sú najmä regióny Michaloviec, Rožňavy, čiastočne Prešov a Spiš. O 10.00 h evidujeme v distribučnej sústave VSD prerušenie distribúcie elektriny pre niečo vyše 19.000 odberných miest,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Východoslovenská distribučná (VSD) Andrea Danihelová.

Príčinou porúch je najmä nárazový vietor, v takmer všetkých prípadoch strhli elektrické vedenia popadané stromy.

Na odstraňovaní porúch pracuje v teréne 220 elektromon­térov, majstrov a technikov, čiže všetky pohotovostné zložky v najviac zasiahnutých regiónoch. „Aktuálne sme prerušili všetky naplánované práce, aby aj títo vyčlenení kolegovia mohli pomáhať pri odstraňovaní následkov vetrovej kalamity. Rýchlosť odstránenia poruchy však enormne komplikujú jednak neprejazdné, respektíve sťažené podmienky na cestných komunikáciách a zlá dostupnosť k elektrozari­adeniam, ktoré strhli alebo zlomili stromy,“ konštatovala hovorkyňa VSD.

Podľa informácií zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, ktoré pre VSD poskytol Jozef Csaplár z Centra predpovedí a výstrah, ide o naozaj mimoriadnu situáciu: „Pre niektoré lokality východného a stredného Slovenska sme vydali meteorologické výstrahy II. až najvyššieho III. stupňa. Vietor dosahuje v exponovaných polohách, napríklad na hrebeňoch alebo južných svahoch hôr, v nárazoch rýchlosť víchrice až orkánu, to znamená až 40 metrov za sekundu,“ uviedol Csaplár.

Výstraha pre najvyšší III. stupeň ohrozenia vetrom upozorňuje na skutočnosť, že treba rátať so silným a nebezpečným vetrom, ktorý môže lámať konáre, vyvracať slabšie stromy či strhávať strechy.

Následky snehovej kalamity pomáhajú odstraňovať aj vojaci

Situáciu, ktorá vznikla v dôsledku nepriaznivého počasia v doprave pomáhajú riešiť aj vojaci. Podľa informácií ministra obrany SR Martina Glváča (Smer) je v pohotovosti viac ako 300 vojakov a 150 kusov ťažkej techniky.

„Vojaci pomáhajú pri odstraňovaní následkov snehovej kalamity napríklad na ceste medzi Trebišovom a Sečovskou Poliankou,“ uviedol Glváč. Dodal, že v Trebišove a okolí sú v pohotovosti vojaci z trebišovského 21. zmiešaného práporu, ktorí uvoľňujú cesty pomocou ťažkej techniky, vrátane vyslobodzovacieho tanku, bojového vozidla pechoty a nákladného automobilu s radlicou a rýpadlom.

Príslušníci ozbrojených síl, konkrétne vojaci zo Ženijného práporu v Seredi zasahovali pri záchrannej akcii medzi obcami Kolárovo a Zemianska Olča, kde na snehom zasypanej ceste zostalo v autách uväznených niekoľko osôb. "Vojaci nasadili ťažké mechanizmy a pomocou pásového obojživelného transportéra prerazili cestu k zaviatym automobilom. Následne spolu s hasičmi vytiahli z priekopy jeden kamión a s našim ťahačom dve vozidlá, " informoval Glváč. Dodal, že situácia je v tejto oblasti už lepšia, keďže už nesneží a ustal aj vietor.

Minister obrany Martin Glváč ďalej informoval, že ozbrojené zložky sú aj naďalej pripravené okamžite reagovať na požiadavky krízových štábov.

Mnoho ciest je zaviatych, železnice hlásia meškanie

Sneh spôsobuje nezjazdnosť ciest, uviaznutie cestných vozidiel a na železnici uviaznutie vlakov, informovala Sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany Ministerstva vnútra. Problémy sú na území Bratislavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Košického kraja.

Viacero ľudí tak uviazlo na cestách, ale aj vo vlakoch. „Pre cestujúcich, ktorí uviazli na ceste, bolo zabezpečené núdzové ubytovanie v pôsobnosti obcí, až do času zlepšenia situácie na cestách, respektíve do zabezpečenia náhradnej kyvadlovej dopravy alebo sprejazdnenia železničnej trate a ciest,“ uviedlo ministerstvo.

Sneženie, vietor a mínusové teploty komplikujú...
Sneženie, vietor a mínusové teploty komplikujú...
+11Sneženie, vietor a mínusové teploty komplikujú...

Situáciu komplikuje nárazový vietor, záveje, na východe aj sneženie

Slovensko aj v piatok trápi silný vietor. Do piatkového poludnia platí v okresoch Prešovského, Košického, Žilinského a Banskobystrického kraja výstraha 3. stupňa, ktorú v dôsledku mimoriadne silného nárazového vetra vydal už vo štvrtok Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstrahu 1. stupňa pred nárazovým vetrom vydal SHMÚ aj pre ostatné časti Slovenska. Výstraha trvá do 15.00. Počas celého dňa, až do 22.00 platí pre celé Slovensko aj výstraha pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Sneženie, vietor a mínusové teploty komplikujú... Foto: TASR, František Iván
SR Východ Počasie Zima Návrat KEX Sneženie, vietor a mínusové teploty komplikujú dopravu aj na cestách východného Slovenska. Na snímke cesta z Košíc do Šace 15. marca 2013.

V okresoch Košického a Prešovského kraja meteorológovia očakávajú aj intenzívne sneženie, pričom napadnúť môže až 25 centimetrov nového snehu. SHMÚ aj v tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá trvá do 19.00.

Železnice žiadajú cestujúcich, aby zvážili cestu vlakom

Nepriaznivé počasie spôsobuje naďalej problémy v železničnej doprave. Nárazový vietor vytvára snehové záveje na tratiach a zafúkavanie výhybiek. Najhoršia situácia je na úseku Komárno – Veľký Meder, ktorý je od štvrtka večera neprejazdný.

Podľa informácií hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej je situácia komplikovaná aj v okolí Bratislavy, v uzloch Nové Zámky, Košice, Čierna nad Tisou a Trebišov.

„Vlaky premávajú, no dochádza k značnému meškaniu, niektoré spoje dokonca nie sú ani vypravované,“ informovala Pavliková. ŽSR preto žiadajú cestujúcich, aby zvážili cestu vlakom a o aktuálnej situácii sa informovali práve v miestach kritických úsekov. Pavlikova dodala, že situácia sa v priebehu predpoludnia s najväčšou pravdepodobnosťou nezlepší.

Pre počasie sú v súčasnosti nezjazdné tieto úseky ciest:

Nitriansky kraj

  • cesta 2. triedy č. 2/562 medzi obcami/mestami Nitra Cabaj Čápor Šaľa – cesta 1. triedy č. 1/63 medzi obcami/mestami Veľký Meder Dunajská Streda Bratislava – cesta 2. triedy č. 2/563 medzi obcami Kollárovo a Zemianska Olča v okrese Komárno – cesta 1. triedy č. 1/509 medzi obcami/mestami Štúrovo Nové Zámky

Trenčiansky kraj

  • cesta 3. triedy č. 3/50019 medzi obcami/mestami Vrbovce – Chvojnica – cesta 3. triedy č. 3/58120 na úseku Lubina Veľká Javorina

Košický kraj

  • cesta 1. triedy č. 1/50 medzi obcami/mestami Košice Soroška, uzavretá od obce Hriadky v okrese Michalovce – cesta č. E50 medzi obcami/mestami Hriadky Michalovce – cesta 1. triedy č. 1/79 medzi obcami/mestami Veľaty Čerhov Slovenské Nové Mesto – výjazd z Košíc na Nižnú Hutku – Slovenské Nové Mesto Borša
  • a cesty III. triedy: – Michaľany Veľaty – Michaľany Luhyňa – Michaľany Lastovce – Michaľany Kazimír – Sečovce Parchovany – Černochov – Kravany Albinov – Černochov Cejkov – Bara – úsek Stankovce Sečovská Polianka (uviaznuté osobné auto s jednou osobou) – úsek Novosad – Hraň (uviaznuté osobné auto s jednou osobou) – obec Hriadky (odstavené dva autobusy s cca 21 osobami a niekoľko osobných áut).
  • V Michalovskom okrese sú neprejazdné tieto úseky ciest: I/50 Trhovište – Horovce, III/50216 Pozdišovce – Laškovce – Ložín, III/18250 Naciná Ves – Vybúchanec, III/18239 Vôľa – Pusté Čemerné, III/ 18240 – Topoľany Suché Lesné Strážske, III/ 50222,50223 M­ichalovce Zbudza – Strážske – spojka Oreské, III/55501 Michalovce Čečehov Inačovce, III/55503 Stretava Stretavka Drahňov, III/ 55226 Vojany Beša, III/50215 Horovce Tušická Nová Ves Tušice, III/55407 smer železničná stanica Bánovce nad Ondavou, III/55403 Malčice Petríkovce – Kucany.

V okolí popradu je diaľnica zaviata, v smere na Levoču neprejazdná

Veľmi nepriaznivá je aj situácia pod Tatrami, cesta medzi Podbanským a Štrbským Plesom je úplne uzavretá kvôli popadaným stromom. Hasiči síce začali stromy odstraňovať, no pre silnejúci vietor hasičov kvôli ich vlastnej bezpečnosti stiahli. Zle to vyzerá na diaľnici D1 medzi Jánovcami a Popradom, kde uviazlo viacero kamiónov a áut.

Na miesto už smerujú vyslobodzovacie autá. Polícia už v Prešove odkláňa autá idúce smerom do Popradu na Starú Ľubovňu. Od štvrtkového večera je vyhlásený tretí kalamitný stupeň aj v Kežmarku. Problém len nerobí len sneženie, ale aj silný vietor.

Popradskí a levočskí hasiči v noci zasahovali na diaľnici, kde potrebovalo pomoc osem ukrajinských cestujúcich z jednej zo zablokovaných dodávok na diaľnici. Hasičom sa podarilo Ukrajincov nájsť a dopraviť ich do Spišského Štvrtka. Popradskí hasiči tiež zasahovali na ceste medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom a Štrbským Plesom a Podbanským, kde odstraňovali z ciest popadané stromy. Jeden spadnutý strom odstraňovali z cesty medzi Levočou a Levočskými Lúkami aj levočskí hasiči.

Diaľnica v smere Levoča – Poprad je v obidvoch smeroch neprejazdná pre všetky druhy vozidiel. V tejto súvislosti sú kamióny na začiatku Prešova v smere od Košíc, ako aj pred tunelom Braniskom zastavované políciou. Ľuďom, ktorí uviazli približne v 40 kamiónoch a linkových autobusoch na diaľnici D1 v smere od Levoče na Poprad, je poskytované občerstvenie.

Momentálne je neprejazdný aj úsek cesty 1/68, cez ktorý odkláňala polícia v noci vodičov v Prešove smerujúcich na Poprad. Neprejazdný je aj úsek cesty medzi Trebišovom a Vranovom nad Topľou. Približne 90 percent ciest tretej triedy v kraji je neprejazdných, cesty druhých tried sú prejazdné s obmedzeniami.

Košice majú problémy s MHD

Hasiči v Košickom kraji majú naďalej následkom nepriaznivého počasia spojeného so silným vetrom plné ruky práce. Vo štvrtok (14. marca) zasahovali 43-krát pri odstraňovaní dopravných nehôd či popadaných stromov.

Nepriaznivé poveternostné podmienky skomplikovali dopravnú situáciu aj v meste Košice. Ako informovala Michaela Karaffová, nepremáva električka číslo R-7, ani električky do košickej mestskej časti Barca a v smere ku košickej Technickej univerzite. Do ostatných mestských častí vrátane sídliska Nad Jazerom električky premávajú.Dopravný podnik posilnil električkové spoje premávajúce do spoločnosti U.S.Steel.

„Spoje mestskej hromadnej dopravy meškajú do 15 minút. Autobusy sa nevedia dostať medzi bloky v košickej mestskej časti Ťahanovce – sídlisko, a tak musia cestujúci ísť pešo na okraj sídliska na zastávky MHD. Dopravnému podniku zapadli štyri autobusy. Vonku sú všetky čaty, ktoré zabezpečujú funkčnosť tratí a výhybiek.

Polícia v piatok o 0.20 informovala, že štátna cesta I/50 z Košíc po Sorošku je pre nákladnú dopravu uzavretá. Slovenská správa ciest upozorňuje, že vplyvom silného nárazového vetra sa tvoria snehové záveje v okrese Trebišov. Vodiči by tak mali zvážiť cestu do tohto okresu.

Podľa informácie dispečera správy ciest Mirolava Mesaroša aj v okrese Košice okolie sneží a fúka silný vietor, „cesta z Košíc v smere na Hutku je stále uzavretá. Zatiaľ u nás nebol vyhlásený kalamitný stupeň. Situácia sa však mení z hodiny na hodinu a stále sa tvoria snehové jazyky."

Ako uviedol dispečer Marek Ali zo správy ciest v Spišskej Novej Vsi, síce s odretými ušami, ale podarilo sa im udržať zjazdnosť ciest v okrese Gelnica i Spišská Nová Ves. Horské priechody Grajnár až po obec Mlynky a Súľová permanentne pluhujú dva sypače. Kalamitný stupeň tu zatiaľ nevyhlásili.

Na území michalovského okresu je vyhlásená mimoriadna situácia

Mimoriadnu situáciu na území Michalovského okresu vyhlásil v piatok ráno Obvodný úrad v Michalovciach. Viacero zemplínskych úsekov ciest je momentálne pre nepriaznivé poveternostné podmienky neprejazdných. Desiatky ľudí, ktorí uviazli zo štvrtka na piatok so svojimi autami v kolónach, prečkali uplynulú noc v priestoroch obecného úradu v Trhovištiach. Mnohí sú tam ešte stále.

Zuzana Fejesová zo Správy ciest Košického samosprávneho kraja informovala, že cesty v okrese Michalovce sú dnes ráno pre tvorbu snehových jazykov a závejov ťažko priechodné.

Obce Kazimír, Michaľany a najnovšie aj Bačkov sú zatiaľ odrezané od sveta. Viacero ciest tretej triedy je neprejazdných, v susednom michalovskom okrese je vyhlásený druhý kalamitný stupeň. Cestári robia, čo môžu, no to čo odhrnú, takmer okamžite opäť zafúka vietor. Zhruba päťdesiat ľudí, ktorí museli prečkať noc v kolóne pred Michalovcami, prichýlili na obecnom úrade v obci Trhovište.

V noci na piatok pomáhala ťažká technika cestárov a hasičov vyslobodzovať vo viacerých prípadoch uviaznuté osobné ako i nákladné motorové vozidlá. „Zo štvrtka na dnes nám zostalo vyše 150 ľudí uviaznutých na niekoľko hodín v kolónach áut,“ podotkla Fejesová s tým, že približne 50 ľudí prečkalo noc v priestoroch jedálne na obecnom úrade v Trhovištiach, kde im zabezpečili občerstvenie.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky zasadal ráno krízový štáb Obvodného úradu Michalovce, ktorý vyhlásil mimoriadnu situáciu na území okresu. Jeho prednostka Jana Cibereová informovala, že časť ľudí, ktorí prečkali noc v Trhovištiach previezli vozidlá hasičov a polície v piatok ráno na vlak do Michaloviec. „Približne 30 ľudí zostáva naďalej v priestoroch obecného úradu,“ konkretizovala prednostka.

V trebišovskom okrese vyhlásili III. kalamitný stupeň

Tretí stupeň mimoriadnej situácie vyhlásili dnes v okrese Trebišov. Na celom úseku ciest silno sneží, naďalej fúka silný nárazový vietor. Vedúci strediska Správy ciest Košického samosprávneho kraja v Trebišove pre TASR Ján Čičík potvrdil, že snehovými závejmi je postihnutý celý okres, dopravu a cestné mechanizmy blokujú pritom už od štvrtka aj skrížené kamióny.

Tretí stupeň mimoriadnej situácie znamená, že prvoradou úlohou cestárov je záchrana života ľudí, až následne sa robia ďalšie opatrenia. „Ak nie sú požiadavky, napríklad na prepravu chorých, ktorí sa prevážajú na dialýzy a podobne, až potom sa štandardne robí údržba,“ povedal.

V okrese je neprejazdná cesta prvej triedy I/79 v úsekoch Kasarenská – Nový Ruskov, Luhyňa – Čerhov a Slovenské Nové Mesto – Borša. Cestné mechanizmy blokuje skrížený kamión pri Čerhove, ďalší je medzi Cejkovom a Boršou. Neprejazdné sú mnohé úseky ciest tretej triedy.

Polícia zastavila prejazd kamiónov v okrese do Maďarska aj z Maďarska. Podľa Čičíka sa vytvorila na hranici niekoľkokilometrová kolóna kamiónov.

Cesty v Rožňave sú zjazdné, situáciu komplikujú padajúce stromy a záveje

Prvý stupeň mimoriadnej situácie pretrváva od štvrtka večera na cestách v Rožňavskom okrese pre zlé počasie so silným vetrom a snehovými závejmi. V piatok ráno o 6.00 boli v okrese všetky cesty zjazdné, situáciu na horských priechodoch však komplikujú padajúce stromy, ktoré môžu kedykoľvek cesty zneprejazdniť.

„Problémy nám robia padajúce stromy na úseku cesty II/587 Henckovce – Roštár, to je horský priechod Roštársky kopec, kde keď stromy odstránime, o chvíľu zase napadajú. Taká istá situácia je na horskom priechode Hrádok na ceste II/526,“ uviedol dispečer rožňavskej správy ciest Ladislav Korcsmáros. Na Dobšinskom kopci cestári pre vietor nepretržite odstraňujú snehové záveje.

Kamiónová doprava je odstavená na horskom priechode Soroška z dôvodu silného vetra, policajti riadia kamiónovú dopravu aj na Dobšinskom kopci. Prvý stupeň mimoriadnej situácie v okrese Rožňava vyhlásila Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) vo štvrtok o 20.00.

V okolí Komárna je situácia kritická

Cesta I. triedy z Komárna smerom na Dunajskú Stredu je uzavretá, ľudia sa po nej nedostanú dnu ani von z mesta. Ako informoval hovorca komárňanského mestského úradu Róbert Králik, problémom sú obrovské snehové záveje, s ktorými si bežná technika na zimnú údržbu neporadí. V meste problémy podľa hovorcu nemajú, cesty sú prejazdné, aj cestu smerom na Nové Zámky sa už podarilo otvoriť.

V okolí Komárna, Kolárova, obcí Tôň, Zemianska Olča a Zlatná na Ostrove sú stále neprejazdné cesty, v hlbokom snehu uviazlo asi 200 osobných áut a viacero skrížených kamiónov. Na juhu Slovenska nepremávajú ani vlaky, trať je zaviata a autá uviazli aj na železničných priecestiach.

V okrese Komárno zasahujú záchranné zložky Ministerstva vnútra. Okrem polície, hasičov, civilnej ochrany a záchrannej zdravotnej služby pomáhajú riešiť situáciu aj vojaci zo Ženijnej jednotky zo Serede, Zásahová špeciálna jednotka z Gabčíkova a dobrovoľníci.

Za pomoci miestnych samospráv boli vytvorené evakuačné centrá v obciach Tôň, Zemianska Oľča, Zlatná na Ostrove, Kolárovo a Komárno, kam bolo doteraz postupne evakuovaných zo zaviatych áut asi 300 ľudí, ktorým bolo poskytnuté prístrešie, teplé nápoje 
a deky. V evakuácii záchranné zložky pokračujú.

Cesta medzi Novými Zámkami a Kolárovom je takisto neprejazdná, hoci ju viackrát čistili bágre, vietor ju do pár minút zafúkal a zapadlo to pár áut. Ostatní vodiči im pomáhajú vyjsť a snažia sa ich roztlačiť. Na alternatívnych trasách do Kolárova je to podobné, cesty sú veľmi ťažko prejazdné, autá sa otáčajú späť.

Hlavný ťah Bratislava - Komárno pri obci Báč je...
Hlavný ťah Bratislava - Komárno pri obci Báč je...
+9Hlavný ťah Bratislava - Komárno pri obci Báč je...

Obyvateľ Zemianskej Olče Károly Simon si takúto kalamitu nepamätá. „To sú obrovské hory snehu. Cez noc sme vôbec nemohli vyjsť von. V Kultúrnom dome sa zriadilo krízové centrum, kam evakuovali ľudí z odstavených vlakov a áut.“

Úplne neprejazdná je cesta medzi Kolárovom a Zemianskou Oľčou, medzi Veľkým Mederom a Komárnom a len s veľkou opatrnosťou je prejazdná cesta z Komárna smerom na Radvaň nad Dunajom. Činnosť zasahujúcich zložiek komplikuje čoraz horšia situácia v prejazdnosti už aj ostatných ciest Komárňanského okresu.

Na mieste udalosti zasahuje 40 príslušníkov Policajného zboru, 40 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, 30 príslušníkov Zásahovej špeciálnej jednotky z Gabčíkova a množstvo dobrovoľníkov. Ich činnosť riadi minister vnútra SR Robert Kaliňák, prezident Policajného zboru gen. PaedDr. Tibor Gašpar a prezident Hasičského a záchranného zboru plk. JUDr. Alexander Nejedlý.

Obdobná situácia nastala aj na juhu východného Slovenska. V dôsledku nepriazne počasia je úplne znemožnený prejazd do michalovského okresu v smere od Vranova nad Topľou a od Humenného. Mimoriadnu situáciu na mieste riešia hasiči Hasičského a záchranného zboru z Michaloviec a Záchranná brigáda HaZZ v Humennom.

Záchytné centrá pre ľudí z asi 30 zaviatych vozidiel boli vytvorené v obci Pozdišovce a Trhovište. Doteraz poskytli útočisko asi päťdesiatke občanov. Podľa hovorcu spoločnosti Regiojet Aleša Ondrůja sa už podarilo vypraviť niekoľko vlakov v úseku Dunajská Streda Bratislava, no vlaky do Komárna stále stoja. Pre cestujúcich sa vzhľadom na nepriaznivé podmienky nedá zabezpečiť ani náhradná autobusová doprava.

Polícia žiada vodičov kamiónov, aby v okresoch Nitra, Nové Zámky, Levice, Komárno nejazdili, pretože cesty sú tu v dôsledku poveternostných podmienok nezjazdné. Okrem ciest je medzi Komárnom a Dunajskou Stredou nefunkčná až do odvolania aj železničná trať.

Operačné stredisko KR PZ v Nitre sa obracia na všetkých vodičov v okrese Komárno, aby jazdili len v najnutnejších prípadoch.

Hasiči v Banskobystrickom kraji odstraňovali v noci stromy z ciest

V súvislosti so silným nárazovým vetrom mali hasiči v Banskobystrickom kraji zvýšený počet výjazdov k stromom spadnutým na cestu, situácie s veľkými škodami však riešiť nemuseli. Ako uviedol ich hovorca Erik Piater, za 24 hodín do piatku 6.00 mali v celom kraji 19 technických zásahov, z toho väčšina bola počas noci a týkala sa stromov spadnutých na komunikácie. „Odstraňovanie popadaných stromov si vyžiadalo krátkodobé čiastočné obmedzenia premávky. Šesť zásahov sa týkalo dopravných nehôd, ale neboli vážne,“ povedal Piater.

Podľa dispečera Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Banskej Bystrici Dušana Škubáka sú všetky cesty zjazdné, vozovky suché. Zjazdné sú aj všetky horské priechody v kraji, Donovaly sú však pre vytváranie snehových jazykov uzavreté pre kamióny a cez priechod Pusté Pole môžu nákladné vozidlá len s nasadenými snehovými reťazami.

Žilinský kraj hlási zjazdné cesty

Všetky úseky cestných komunikácií na území Žilinského kraja sú zjazdné, ale fúka silný vietor a tvoria sa záveje, pod ktorými môže byť zdanlivo suchá cesta zľadovatená. Povedal to Pavol Habovštiak z Centrálneho dispečingu Správy ciest (SC) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Technika je stále vonku, ale keď prejde po ceste, vplyvom silného bočného vetra sa znova nanáša sneh a tvoria sa dopravné nehody. Cesta vyzerá ako suchá, no vodiči môžu nabehnúť na utlačenú snehovú vrstvu, pod ktorou je ľad a už ich to šmýka. Pozor by si mali dať aj na úseky závejov, pod ktorými môže byť námraza alebo ľad, uviedol Habovštiak.

V regióne Liptova podľa neho napadlo za 24 hodín približne 10 centimetrov snehu, na Orave okolo 25 centimetrov snehu a na Kysuciach okolo 10 centimetrov snehu. Problém je v tom, že silný vietor prefukuje sneh z jednej strany na druhú a tvoria sa snehové jazyky a záveje. V Turci nenapadlo veľa snehu, ale tiež tam fúka silný vietor, dodal dispečer SC ŽSK.

V skorých ranných hodinách zišiel z cesty medzi oravskými obcami Krivá a Podbiel maďarský zájazdový autobus a čiastočne sa prevrátil na bok. Štyri desiatky cestujúcich sa z neho napokon dostali s pomocou zasahujúcich hasičov z tvrdošínskej stanice bez akýchkoľvek zranení.

"Autobus bol v takej polohe, že posádka sa z neho nemohla dostať dverami. Spolu s vodičom sa nám podarilo otvoriť úložný priestor v zadnej časti, kadiaľ sme potom ľudí evakuovali do bezpečia, informoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dolnom Kubíne Jozef Púčik.

Policajti podľa neho vzápätí zabezpečili privolanie náhradného autobusu, ktorý zahraničných cestujúcich odviezol do neďalekej Nižnej. „Následne sme ešte asistovali pri vyťahovaní havarovaného vozidla, aby sa čo najskôr podarilo sprejazdniť frekventovaný cestný ťah,“ dodal okresný policajný riaditeľ.

Hraničný priechod v Trstenej je pre kamióny uzavretý, neprejazdná je totiž cesta v Poľsku medzi Krakowom a Zakopanym. Nákladné autá policajti odstavujú ešte pred hranicami v Trstenej na ceste I/59, krajské policajné operačné stredisko odporúča kamionistom použiť iné hraničné priechody.

Podobná situácia bola ráno na Kysuciach, policajti odstavovali kamióny už v Krásne nad Kysucou. Hraničný priechod Svrčinovec blokovali kolóny áut, pretože na českej strane mali cestári problémy s údržbou hlavného ťahu. Podľa polície je Svrčinovec už prejazdný a odstavené kamióny priebežne púšťajú.

Viaceré hraničné priechody pre kamióny uzavreli

Na území Bratislavského kraja v smere na Slovensko sú uzatvorené pre kamióny hraničné priechody s Maďarskou, Českou a Rakúskou republikou. Uzávera sa týka vozidiel nad 7,5 tony smerujúcich cez územie Slovenska do ďalších krajín. Nákladné vozidlá so slovenskými evidenčnými číslami, ktorých jazda sa končí na Slovensku, budú môcť cez hranice prejsť, uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Dôvodom obmedzenia je husté sneženie a zlý stav vozoviek v niektorých krajoch Slovenska.

Maďarsko krátko pred poludním uzatvorilo diaľničný hraničný priechod Čunovo – Rajka na diaľnici D2 pre nákladnú dopravu. Dôvodom sú komplikácie, ktoré spôsobilo nepriaznivé počasie. Keďže aj u nás sa očakáva komplikovaná situácia, Slovensko uzatvorí pre nákladnú dopravu hraničný priechod Brodské z Českej republiky na diaľnici D2 . „Upozorňujeme vodičov nákladných vozidiel smerujúcich z Českej republiky, aby začali svoje vozidlá odstavovať na parkoviskách odpočívadiel pozdĺž diaľnice D2. Rovnaké odporúčanie vydávame aj pre kamiónovú dopravu smerujúcu do Bratislavy po diaľnici D1 a rýchlostnej ceste R1, aby odstavovali vozidlá na odpočívadlách pozdĺž diaľnice,“ " informoval agentúru SITA hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.

V Bratislavskom kraji uzatvárajú hraničné priechody pre kamióny

Na území Bratislavského kraja v smere na Slovensko sú uzatvorené pre kamióny hraničné priechody s Maďarskou, Českou a Rakúskou republikou. Uzávera sa týka vozidiel nad 7,5 tony smerujúcich cez územie Slovenska do ďalších krajín. Nákladné vozidlá so slovenskými evidenčnými číslami, ktorých jazda sa končí na Slovensku, budú môcť cez hranice prejsť, uviedla bratislavská policajná hovorkyňa Petra Hrášková. Dôvodom obmedzenia je husté sneženie a zlý stav vozoviek v niektorých krajoch Slovenska.

Maďarsko krátko pred poludním uzatvorilo diaľničný hraničný priechod Čunovo – Rajka na diaľnici D2 pre nákladnú dopravu. Dôvodom sú komplikácie, ktoré spôsobilo nepriaznivé počasie. Keďže aj u nás sa očakáva komplikovaná situácia, Slovensko uzatvorí pre nákladnú dopravu hraničný priechod Brodské z Českej republiky na diaľnici D2 .

„Upozorňujeme vodičov nákladných vozidiel smerujúcich z Českej republiky, aby začali svoje vozidlá odstavovať na parkoviskách odpočívadiel pozdĺž diaľnice D2. Rovnaké odporúčanie vydávame aj pre kamiónovú dopravu smerujúcu do Bratislavy po diaľnici D1 a rýchlostnej ceste R1, aby odstavovali vozidlá na odpočívadlách pozdĺž diaľnice,“ " informoval hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.

V Bratislave je situácia relatívne pokojná

Prudký nárazový vietor s drobným snežením nespôsobil v Bratislavskom kraji žiadne väčšie problémy. Neodtrhlo žiadnu strechu, nezvalilo žiadny objekt.

Ako sa vyjadril Tibor Horváth z operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave, hasiči mali len jeden výjazd o 5.30 hod. na horský priesmyk Pezinská baba, kde na cestu spadol vyvrátený strom. Prekážka na ceste bola vzápätí odstránená. Bratislavskí krajskí hasiči však počas noci pomáhali na požiadanie kolegom v Trnavskom kraji, kde bola kvôli kalamite vážnejšia situácia.

Regionálnym cestám Bratislava (RCB) sa podarilo udržať zjazdnosť na všetkých cestách v správe Bratislavského kraja. Podľa informácií z dispečingu zimnej údržby ciest RCB nasadili v okrese Malacky štyri vozidlá, v okrese Pezinok tiež štyri vozidlá s jedným traktorom navyše a v okrese Senec šesť vozidiel. Počas noci pluhovali cesty a posýpali ich soľou.

Silný nárazový vietor ani sneženie činnosť bratislavského letiska neovplyvnili, na rozdiel od ciest a železníc. Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave vybavuje lety plynulo podľa letového poriadku, bez meškania, uviedla to hovorkyňa letiska Dana Madunická.

V Maďarsku na cestách uviazli aj stovky Slovákov

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje občanov, že viaceré diaľničné úseky v Maďarsku na diaľniciach M1 a M7 sú aktuálne neprejazdné a uzatvárajú sa aj niektoré cesty prvej triedy. Príčinou je zlé počasie, nehody a skrížené kamióny. Na diaľniciach sa tvoria niekoľkokilometrové kolóny a vozidlá stoja na mieste už niekoľko hodín. Medzi uviaznutými sú aj stovky občanov Slovenska.

Zastupiteľský úrad v Budapešti situáciu monitoruje a je v spojení s príslušnými maďarskými orgánmi. Podľa informácií Diaľničnej polície je vyhlásený stav katastrofy. Najviac občanov sa nachádza v úseku pri meste Györ. Rezort diplomacie v tejto súvislosti odporúča občanom SR zvážiť cestovanie do Maďarska.

16 debata chyba