Fico: Zarezali sme posvätnú kravu slovenskej pravice, rovnú daň

Európa v súčasnosti potrebuje sociálno- demokratické hodnoty viac ako kedykoľvek predtým, uviedol v sobotu slovenský premiér Robert Fico v prejave pred delegátmi zjazdu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) v Ostrave.

16.03.2013 12:08
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (351)

Na zjazde vystúpil ako hlavný hosť programu a uviedol niekoľko zásad, ktorými sa jeho strana Smer riadi napríklad vnútorná stabilita strany alebo nutnosť prijímať aj nepopulárne rozhodnutia. Informovala o tom internetová stránka ČT24.

Za nepopulárne rozhodnutia, ktoré však podľa Fica musia stáť na sociálnodemokra­tických zásadách, je potom treba prijať zodpovednosť aj za cenu dočasnej straty popularity. „Radšej stratíme dočasne časť podpory verejnosti a popularity, ako by sme v mene lacných rozhodnutí ohrozili Slovensko a jeho perspektívu,“ zdôraznil Fico. Konštatoval, že ochota prijať zodpovednosť za ťažké rozhodnutia je jediná možnosť ako zabrániť nástupu extrémistom a populistom.

Pripomenul, že slovenská vláda pri hľadaní cesty z krízy odmietla ísť cestou zvyšovania dane z pridanej hodnoty, ktoré podľa neho iba ožobračuje najchudobnejšiu časť obyvateľstva. Správnou cestou je zvýšenie dane z príjmov a daňová progresia, podotkol. „Áno, zarezali sme posvätnú kravu slovenskej pravice rovnú daň, pretože ju považujeme za nespravodlivú,“ vyhlásil Fico za potlesku delegátov.

Za poslednú dôležitú zásadu potom slovenský premiér pred delegátmi ostravského zjazdu ČSSD zdôraznil nutnosť existencie skutočne širokého sociálneho dialógu, ktorý však podľa neho vyžaduje obrovskú mieru trpezlivosti.

351 debata chyba