Gavenda: Myslím, že biskupi si zoberú príklad z prístupu nového pápeža

Katolícky kňaz Marián Gavenda v súvislosti s voľbou nového pápeža Františka poznamenal, že pri jeho zvolení zavládla prirodzená zhoda.

18.03.2013 08:00 , aktualizované: 11:18
Marian Gavenda Foto: ,
Marián Gavenda
debata (80)

„Väčšina z kardinálov pozná problémy ľudí i cirkvi z prvej ruky. Ak sa tak rýchlo zhodli na jeho voľbe, znamená to, že je tu zhoda v názore, že cirkev by sa mala uberať smerom, ktorý kvality a životný štýl pápeža Františka predstavujú.“

Nový pápež je médiami doteraz vnímaný ako „pápež chudobných“ Gavenda sa však pýta: Čo je to „chudobná cirkev“, čo je „bohatstvo“ a čo „peniaze“, chudobná cirkev na Slovensku a chudobní veriaci na Slovensku. „Myslím, že chudobným ľuďom bude blízky aj u nás a že si kňazi a biskupi budú brať príklad z jeho prístupu.“ Na otázku čitateľa, kedy vyjdú biskupi medzi ľudí reagoval: „Rád sa nechám aj ja prekvapiť.“

Na minulotýždňovom konkláve na voľbe nástupcu Benedikta XVI. nemal slovenský kardinál zastúpenie, keďže Jozef Tomko a Ján Chryzostom Korec už presiahli vek 80 rokov. Na ňom sa však okrem rímskokatolíckych kardinálov zúčastnili aj tí z východných cirkví – podriadené Rímu.

„Za pápeža môže byť zvolený aj gréckokatolícky kardinál,“ pripomenul Gavenda a pokračuje: „A tak trošku už aj bol. Súčasný pápež bol v Argentíne aj biskupom pre katolíkov východných cirkví, ktorí sú tu roztrúsení v malých spoločenstvách. Osobne tajne dúfam, že aj slovenskí gréckokatolíci budú mať čoskoro svojho kardinála,“ vyhlásil. Mal na mysli arcibiskupa Cyrila Vasiľa, ktorý je sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi. V Ríme tak pôsobí na pozícii, pri ktorej je otázkou času, kedy vymenovanie za kardinála môže byť reálne.

Podľa Gavendu sa dnes kadekto vydáva za teológa

Konferencia biskupov Slovenska v minulých dňoch upravila smernicu vyjadrovať sa kňazom pred médiami. Pri výstupoch pred mikrofónom alebo v tlači si musia pýtať dovolenie od sídelného biskupa. Čitateľa sa teda pýtajú, na čo kňazov svätili, keď nemôžu byť spôsobilí zaujať stanoviská na cirkevné témy? „Asi ide o dve veci, ohlasovať učenie a zaujímať stanoviská v médiách. Sám som zvedavý, ako sa to bude v praxi aplikovať,“ diplomaticky reagoval Gavenda.

„Po piatich rokoch špecializovaného štúdia by vysvätený kňaz mal mať predpoklady, aby bol vo svojej problematike zorientovaný. Smernicu KBS treba vnímať ako internú smernicu, aké má každá inštitúcia. Biskupi chcú predísť tomu, aby sa miešali osobné názory a oficiálne postoje biskupskej konferencie, eventuálne katolíckej cirkvi. Každá minca má dve stránky. Na jednej je sloboda prejavu, na druhej aj v rámci tej istej slobody nárok verejnosti poznať oficiálny postoj či náuku, ako ju hlása Katolícka cirkev. Najmä, keď sa v dnešnej dobe kadekto vydáva za teológa. O forme podania možno diskutovať,“ dodal v online-rozhovore.

Marián Gavenda

  • Absolvoval kňazskú formáciu na Pápežskom kolégiu Nepomucenum. Filozofiu a teológiu absolvoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme. Za kňaza bol vysvätený v roku 1994. V roku 1996 dosiahol licenciát teológie (ThLic.) na Inštitúte spirituality Pápežskej gregoriánskej univerzity v Ríme.
  • Od roku 2000 od 28. februára 2009 bol šéfredaktorom Katolíckych novín. Od októbra 2000 do októbra 2006 bol hovorcom Konferencie biskupov Slovenska.
  • V súčasnosti pôsobí ako farár na Farnosti sv. Kríža v Devíne.
80 debata chyba