Rezort práce podporí zamestnávanie 5 000 dlhodobo nezamestnaných

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPRV) SR má zámer do konca tohto roku pomôcť umiestniť na trhu práce až 5 000 dlhodobo nezamestnaných občanov s využitím 15 miliónov eur z eurofondov.

19.03.2013 14:18
Ján Richter Foto:
Minister práce Ján Richter
debata (11)

Uviedol to na tlačovej besede minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer) pri predstavení pilotného projektu umiestňovania znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie na trhu práce.

„Máme záujem vrátiť do pracovného procesu ľudí, ktorí sú dva prípadne viac rokov evidovaní na úrade práce. Je najvyšší čas, aby sa títo ľudia opätovne vrátili do pracovného procesu, získali isté pracovné návyky,“ spresnil šéf rezortu práce.

Cieľovou skupinou v projekte sú okrem ľudí dlhodobo nezamestnaných nad 24 mesiacov aj nezamestnaní ľudia vo veku nad 50 rokov, mladí nezamestnaní a nezamestnaní občania prepustení z organizačných dôvodov. Pomôcť zamestnávať občanov znevýhodnených na trhu práce majú podľa Richtera agentúry, a to najmä personálne agentúry, prípadne medzivládne organizácie. Verejné obstarávanie na výber agentúr by malo začať ešte v marci 2013.

Rezort práce plánuje agentúry v projekte podpory zamestnávania motivovať tromi druhmi platieb. Platba vo výške 200 eur by mala agentúra od úradu práce dostať po predložení pracovnej zmluvy pre znevýhodneného uchádzača. Ďalšiu platbu vo výške 1 500 eur poskytne úrad práce po 4 mesiacoch zamestnávania uchádzača. Po 12 mesiacoch udržania pracovného miesta dostane agentúra ďalšiu platbu, a to vo výške približne 1 000 eur, diferencovane v závislosti od znevýhodnenia uchádzača.

„Očakávame, že v záujme dodávateľov práce bude umiestňovať prioritne najznevýhodnenejšie skupiny uchádzačov o zamestnanie. Spoločným záujmom agentúr aj úradu práce – bude udržať uchádzačov čo najdlhšie v zamestnaní,“ spresnil riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

„Zaplatiť z európskych peňazí 95 % nákladov na vytvorené miesto je veľmi veľa. Efektívnejšia cesta v boji s nezamestnanosťou je vytvoriť priaznivé podmienky, aby vznikali zmysluplné pracovné miesta najmä v súkromnej sfére a nie vytvárať armádu kvázi štátnych zamestnancov,“ povedal v reakcii na Richterove zámery podpredseda KDH Július Brocka.

KDH podľa slov jeho podpredsedu Miloša Moravčíka ponúka lepšie riešenie, ktoré by pomohlo vytvoriť za rovnaké peniaze omnoho viac pracovných miest. „Sú ním odvodové prázdniny pre absolventov a dlhodobo nezamestnaných. Pomohli by prekonať hlavnú bariéru zamestnávania, ktorou sú vysoké odvody a pomohli by ľuďom získať potrebné zručnosti,“ dodal Moravčík.

11 debata chyba