Maďarič: Ak je v súvislosti s digitalizáciou škandál, je Krajcerov

Ak je v súvislosti s digitalizáciou kultúrneho dedičstva možné hovoriť o škandále, alebo o kauze, je to škandál exministra kultúry za SaS Daniela Krajcera. V reakcii na stredajšie vyhlásenie opozičných členov mediálneho výboru parlamentu to uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič (Smer).

20.03.2013 18:01
Maďarič Foto:
Minister kultúry Marek Maďarič
debata (47)

„Vo vzťahu k digitalizácii kultúrneho dedičstva som bol doteraz veľmi ohľaduplný k svojmu predchodcovi Danielovi Krajcerovi (SaS). Dnes na tlačovej konferencii opoziční poslanci narozprávali veľa nezmyslov, bolo tam množstvo zavádzania, najmä z úst pána poslanca Krajcera,“ vyhlásil Maďarič.

Krajcer dnes spolu s ďalšími opozičnými členmi mediálneho výboru parlamentu deklaroval, že podajú na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Dôvodom podľa nich majú byť pochybenia rezortu kultúry pri urovnaní sporu s konzorciom Tender Madia Group (TMG) ohľadom digitalizácie kultúrneho dedičstva.

Maďarič pripomenul, že základnú zmluvu na digitalizáciu s medzinárodným konzorciom Tender Media Group síce podpísal krátko pred voľbami v roku 2010, podpisu však predchádzala medzinárodná súťaž a verejné obstarávanie bolo dodatočne preverené Úradom pre verejné obstarávanie. Po tom, ako po voľbách do kresla ministra kultúry nastúpil Daniel Krajcer, zmluvu vypovedal, podľa Maďariča však právne spochybniteľným spôsobom.

„Ak pán Krajcer ako minister vypovedal túto základnú zmluvu takým spôsobom, že právne posudky hovoria o jej neplatnosti, tak sú dve možnosti. Buď je pán Krajcer úplný babrák, alebo ju takto vypovedal zámerne,“ vyhlásil Maďarič.

Dodal, že minulý rok jeden z členov konzorcia TMG informoval rezort kultúry o tom, že napadnú platnosť výpovede a zároveň budú žiadať predbežným opatrením zastaviť celú digitalizáciu. „Ak niekto ohrozil obrovské finančné čiastky, bol to pán exminister Krajcer,“ vyhlásil Maďarič. Dodal, že sa na základe právnych posudkov rozhodol spor s TMG urovnať. Zároveň upozornil, že celkový objem prostriedkov na externú digitalizáciu je okolo 40 miliónov eur a nie 170, ako dnes uvádzali opoziční poslanci.

Opozícia podá na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie

Opoziční členovia mediálneho výboru parlamentu sa rozhodli podať na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre podozrenie z marenia úlohy verejným činiteľom. Dôvodom podľa nich majú byť pochybenia rezortu kultúry, v dôsledku ktorých hrozia Slovensku významné finančné straty. Na spoločnom brífingu opozičných členov výboru to vyhlásil Daniel Krajcer (SaS).

„Trestné oznámenie podáme v najbližších dňoch,“ povedal Krajcer s tým, že Ministerstvo kultúry (MK) SR podľa neho nepostupovalo pri dohľadávaní potrebných dokumentov v súlade so zákonom a verejným záujmom. Dodal, že ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer) podľa jeho názoru urobilo chybu, keď so spoločnosťou Tender Media Group (TMG) podpísalo koncom roka 2012 dohodu o urovnaní sporu a uznalo platnosť staršej zmluvy.

47 debata chyba