Výroba vakcín v Malackách by bola drahá, štát cúva

V rozostavanom komplexe v Malackách sa nebudú vyrábať vakcíny. Ministerstvo zdravotníctva malo do konca marca pripraviť návrh projektu, ktorý mal obsahovať riešenie, ako areál na výrobu vakcín dostavať. Namiesto toho predložilo do vlády návrh na zrušenie tejto úlohy.

22.03.2013 17:00
vakcíny, chrípka Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (1)

Zdravotnícky rezort to odôvodňuje vysokými finančnými nákladmi. V správe, ktorú predložil do vlády, uvádza, že celkové náklady na zabezpečenie výroby pandemickej vakcíny by predstavovali približne 21 miliónov eur. K týmto nákladom by bolo treba pripočítať aj financovanie samotnej výroby, ktorá by závisela od požiadavky vlády.

„Ministerstvo zdravotníctva pavilón nestavalo, máme úlohu iba povedať, čo s tým bude teraz, na vláde je materiál, v ktorom žiadame o zrušenie tejto úlohy,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Výstavbu výrobnej haly v Malackách zabezpečovala Správa štátnych hmotných rezerv. Čo bude s ňou ďalej, však nevedeli odpovedať. „Na požadované otázky vám budeme vedieť korektne odpovedať až po schválení materiálu vládou, v prípade podrobnejších informácií vám odporúčame obrátiť sa na predkladateľa, ktorým je ministerstvo zdravotníctva,“ dodáva hovorkyňa úradu Marcela Rybanská. Do projektu už štát investoval asi 1,3 milióna eur na vybudovanie vedeckovýskumného pracoviska v objekte Virologického ústavu, okolo 7,3 milióna eur išlo na technologické stroje a zariadenia, ktoré dnes stoja v skladoch Správy štátnych hmotných rezerv.

Prvá vláda Roberta Fica chcela fabriku pôvodne postaviť v Šarišských Michaľanoch, počas vlády Ivety Radičovej sa zmenila lokalita a výstavbu fabriky premiestnili do Malaciek. Výstavba pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny sa v Malackách začala koncom roka 2011. Vláda však minulý rok rozhodla o jej pozastavení.

Rozhodnutie vlády o tom, čo bude ďalej s výrobou vakcín proti chrípke, budovou, ako aj prístrojovým zariadením, by mohlo byť jasné už v priebehu dvoch týždňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba