Slovensko chce byť vo vesmírnej agentúre

Viac ako milión eur ročne chce štát investovať do kontraktov na špičkové technológie pre slovenské firmy. Zabezpečiť to má vstup do Európskej vesmírnej agentúry, ktorá podporuje vývoj vesmírnych technológií v jej členských krajinách.

25.03.2013 20:00 , aktualizované: 26.03.2013 08:00
google maps, mapy, planéta zem, tma, vesmír Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

V tomto roku plánuje ministerstvo školstva požiadať vesmírnu agentúru o podpis dohody o európskom spolupracujúcom štáte. „Umožní priame zapojenie slovenských výskumných a priemyselných kapacít do výskumných a vývojových programov agentúry, ktoré budú financované z prostriedkov štátneho rozpočtu,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Členovia Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity vidia vo vesmírnom výskume veľký potenciál. Argumentujú tým, že množstvo dnes bežne používaných vynálezov je práve jeho výsledkom ako napríklad GPS, požiarne hlásiče, detektory plynu.

„Európska vesmírna agentúra robí špičkovú vedu v oblasti výskumu vesmíru. Toho by sme sa mohli zúčastniť. Pravidelne prináša výsledky globálneho významu. Objavila uhľovodíkové jazerá na mesiaci Saturnu, prvýkrát odfotila Halleyho kométu,“ vysvetľuje člen organizácie Alexander Kutka. Dodáva, že ak sa slovenská firma naučí v rámci agentúry vyrábať napríklad solárne panely do vedeckých družíc, know-how jej zostáva. Potom môže sama podnikať bez štátnej pomoci napríklad na súkromnom trhu s telekomunikačnými družicami.

Ak Slovensko v tomto roku dohodu s agentúrou podpíše, zúčastní sa na päťročnom prípravnom programe. Každý rok bude musieť slovenská vláda vyčleniť zo štátneho rozpočtu milión 300-tisíc eur. Agentúra peniaze použije na financovanie kontraktov pre slovenské firmy. „V súlade s návrhom výdavkov štátneho rozpočtu na roky 2013 až 2015 sú finančné prostriedky vo výške 1,3 milióna eur na túto aktivitu vyčlenené v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva. Finančné požiadavky na rok 2016 a neskôr budú predmetom schvaľovania v nasledujúcich rokoch,“ doplnil Kaliňák. Česká republika, ktorá je plným členom ESA, dáva na spoluprácu s agentúrou ročne približne 11 miliónov eur.

Po absolvovaní päťročnej prípravnej fázy by sa Slovensko mohlo uchádzať o plné členstvo. Náklady sa skladajú z povinného príspevku, ktorého výška sa vypočíta pomerne k slovenskému HDP a z dobrovoľného príspevku, ktorého výšku si určí Slovensko samo. Celkový ročný príspevok vo fáze plného členstva sa pre našu krajinu môže vyšplhať asi na 4 až 5 miliónov eur ročne.

„Suma znie vysoko, ale ESA naozaj garantuje návratnosť. Nie je to vyhadzovanie peňazí na zábavu, na hviezdičky, ale investícia do našej budúcnosti, do slovenských firiem. Dáni do ESA ročne investujú okolo 40 miliónov eur a návratnosť peňazí do krajiny vzrástla päťnásobne. Firmy začali získavať zákazky, vyrástli aj technologicky, získali know-how, ďalšie zákazky,“ vysvetľuje predseda Slovenskej organizácie pre vesmírnej aktivity Jakub Kapuš.

Okrem povinných výskumných a vzdelávacích programov sa členské krajiny môžu zapojiť aj do voliteľných programov v oblasti vývoja technológií zameraných na telekomunikácie, satelitnú navigáciu a pozorovanie Zeme. V máji ministerstvo školstva zorganizuje aj konferenciu na tému „Využívanie satelitných služieb pre rast malých a stredných podnikov“.

„Na Slovensku stále nechceme chápať, že by sme mali nielen pýtať a čakať na eurofondy, ale byť tým, kto prispeje do studnice poznania, inovácií a metód. Slovensko má výsledky v kozmickom výskume, aj keď o tom veľa ľudí nevie. Teoretické práce z oblasti astronómie a astrofyziky aj praktické výsledky ako diaľkový prieskum Zeme či konštrukcia prístrojov na družice. Teraz je to o firmách, aby sme to vedeli zužitkovať v priemyselnej oblasti,“ tvrdí zástupca riaditeľa Astronomického ústavu SAV Ján Svoreň. Dodáva, že je len na ľuďoch, koľko zo štátnych peňazí sa cez jednotlivé firmy vráti na Slovensko.

Európska vesmírna agentúra má tiež rozvinutý program pre školy. Školáci môžu zažiť bezváhový stav pri parabolickom lete alebo sa v simulátore učiť pilotovať raketoplán.

Čo je Európska vesmírna agentúra?

European Space Agency (ESA) je medzivládna medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je podporovať a propagovať výskum a využívanie vesmíru a tiež vývoj vesmírnych technológií v jej členských a spolupracujúcich štátoch. Po americkej NASA a ruskej ROSKOSMOS je treťou najvýznamnejšou vesmírnou agentúrou sveta. Medzi členské krajiny patrí Rakúsko, Česká republika, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Luxembursko, Holandsko, Rumunsko a Poľsko či Veľká Británia. V prípravnom programe je napríklad Maďarsko, Slovinsko, Estónsko a Lotyšsko. Zvlášť s ESA spolupracuje aj Kanada a vesmírne agentúry v USA, Rusku, Japonsku, Číne aj Indii.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba