Na juhu ďalej platí výstraha, v Leviciach sa situácia upokojila

Hrozba povodní z dažďa a topiaceho sa snehu pretrváva. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje výstrahou tretieho stupňa až do odvolania Nové Zámky a Levice.

31.03.2013 18:00 , aktualizované: 01.04.2013 08:45
Nová Ves Foto:
Povodeň na pútnickom mieste na okraji obce Nová Ves nad Žitavou.
debata (35)

Výstraha druhého stupňa platí pre okres Nitra, výstraha prvého stupňa pre okresy Veľký Krtíš, Žarnovica, Bánovce nad Bebravou, Topoľčany, Partizánske, Košice – okolie a Sabinov. Ako informuje SHMÚ na svojej webovej stránke, úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity dosiahli hladiny dvoch tokov, a to rieky Nitra a Ipľa. Úroveň druhého stupňa povodňovej aktivity majú rieky Suchá, Štiavnica, Žitava a Hron v obci Brehy.

Situácia v Leviciach sa upokojila

Aj keď sa približne o polnoci predpokladala kulminácia toku Podlužianka, nestalo sa tak. Informoval o tom krátko po zasadnutí krízového štábu v Leviciach štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) Vojtech Ferencz. Doplnil, že mesto Levice je úplne v poriadku a nie je ohrozené.

Podľa slov Ferencza by mala byť pokojná situácia aj v obci Demandice v okrese Levice. „Vytopených tam bolo asi 20 obydlí, bytovka a pivničné priestory. Do rána bude hasičský zbor spolu s ďalšími zložkami odčerpávať vodu,“ doplnil a vyzdvihol prácu všetkých zložiek, ktoré sa na riešení povodňovej situácie podieľali a podieľajú. Slová Ferencza potvrdil aj starosta obce Attila Kürthy, ktorý dodal, že vodu zo zaplavených obydlí odčerpávajú hasiči zo Žarnovice a situácia v obci sa zastabilizovala.

V nedeľu 31. marca popoludní  bola situácia v... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Levice V nedeľu 31. marca popoludní bola situácia v Leviciach dramatická. Chýbalo už len pár centimetrov a potok Podlužianka sa prelial cez hrádzu a zalial budovu základnej školy v Leviciach a zatopil obývanú časť okresného mesta.

Ako uzavrel Ferencz, všeobecnou informáciou je, že prituhlo a v dotknutých oblastiach sa podarilo utlmiť povodňovú situáciu. Podľa jeho slov je povodňová situácia zastabilizovaná aj na severe a východe republiky. „Oblasti dotknuté povodňami budeme aj naďalej neustále monitorovať,“ upozornil na záver.

Povodňová situácia v Nitrianskom kraji sa v nedeľu zhoršovala

Povodňová situácia v Nitrianskom kraji sa zhoršuje. Konštatoval to vedúci zmeny Operačného stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Ľubomír Krajčír. „Na cesta č. II/499 v obci Vozokany je obmedzená premávka v jednom jazdnom pruhu z dôvodu vytekajúcej vody z odvodňovacieho kanála,“ uviedol vedúci zmeny s tým, že premávku riadia policajti.

Podľa neho na ceste č. II/593 medzi Kovarcami Oponice v okrese Topoľčany z polí preteká voda cez oba jazdné pruhy. Cesta je označená cestármi s príslušným obmedzením. „V novozámockom okrese vyhlásil krízový štáb III. stupeň povodňovej aktivity, preteká voda z polí a spodná voda zaplavuje v obciach pivnice,“ ozrejmil. Dodal, že v obci Podhájska je taktiež vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity. „Tu sa vylieva miestny potok Liska,“ konštatoval.

Neresnica zaplavila v Dobrej Nive rozostavané bytovky a ihrisko

Rieka Neresnica zaplavila v obci Dobrá Niva v okrese Zvolen rozostavané bytovky v strede obce, záhrady pri bytovkách a futbalové ihrisko. Uviedol to starosta Dobrej Nivy Martin Krúdy a doplnil, že napriek stúpajúcej hladine rieky Neresnica, jej bočné prietoky v obci momentálne klesajú.

„U nás má rieka výšku momentálne asi jeden meter. Situácia je okrem spomínaných lokalít zlá aj za dedinou, kde voda zaplavila polia,“ dodal Krúdy. Obcou preteká aj Dobronivský potok, jeho tok je však vyregulovaný, ten sa preto nevylial. „Na jeho ústí vybudoval Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) suchý polder a ten obec zachránil pred horšou situáciou,“ doplnil Krúdy. Podľa slov starostu sú najväčšou škodou obce zaplavené rozostavané bytovky.

Povodne na pútnickom mieste na okraji obce Nová... Foto: SITA, Martin Havran
záplavy, povodne, Nová Ves nad Žitavou Povodne na pútnickom mieste na okraji obce Nová Ves nad Žitavou v dôsledku sneženia a dažďov.

Ako sa uvádza na stránke SHMÚ, hladina rieky Neresnica dosahuje v obci výšku rovnajúcu sa tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Podľa posledných meraní SHMÚ hladina Neresnice v Dobrej Nive dosahuje výšku 120 centimetrov.

Cesty pri Dolnej Trnávke a Bzenici sú kvôli vode ťažko prejazdné

Cesty medzi Dolnou Trnávkou a Dolnou Ždaňou a pred Bzenicou smerom na Hliník nad Hronom v okrese Žiar nad Hronom sú ťažko prejazdné z dôvodu naplavenej vody. Informoval o tom dispečer z Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC), a. s., závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

Ako Rozenberg, dopravné obmedzenie kvôli naplavenej vode na vozovke platí stále aj na ceste III/0658 medzi Brehmi a Tekovskou Breznicou v žarnovickom okrese, ktorá je úplne uzavretá. „Voda na vozovke komplikuje dopravu aj na ceste I/65 pri Novej Bani smerom na Hronský Beňadik, kde je úsek prejazdný len v jednom jazdnom pruhu,“ upozornil.

Podľa slov dispečera z BBRSC, závodu Banská Bystrica, Mariána Plechatého, na cestách v okolí Banskej Bystrice a Brezna nie sú hlásené žiadne dopravné obmedzenia v súvislosti s naplavenou vodou na vozovkách.

Cestu pri Novej Bani zaplavuje voda

Cesta I/65 pri Novej Bani smerom na Hronský Beňadik je prejazdná len v jednom jazdnom pruhu. Úsek je totiž zaplavený vodou.

„Z dôvodu zaplavenia vozovky vodou z priľahlých polí taktiež stále platí dopravné obmedzenie na ceste III/0658 medzi Brehmi a Tekovskou Breznicou. Spomínaný úsek je úplne uzavretý,“ doplnil Rozenberg.

Nad obcou Brehy sa zosunul svah, situáciu riešia hasiči

K mimoriadnej situácii vplyvom počasia došlo v obci Brehy v žarnovickom okrese, kde sa z lesa nad dedinou odtrhol svah na zastavanú časť obce, miestnu komunikáciu a štátnu cestu. Uviedol to starosta obce Juraj Tencer s tým, že voda zo svahu vytopila v obci garáže, rodinné domy a záhrady.

„V lese sa uvoľnil svah, následkom čoho došlo k zosuvu kameňov, snehu, vody a odhadom vyše 100 kubíkov zeminy,“ uviedol Tencer. Doplnil, že cesta medzi Brehmi a Rudnom na Hronom je z tohto dôvodu plne neprejazdná a na mieste zasahujú aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Hasiči momentálne prečisťujú priepusty pod štátnou a obecnou komunikáciou, aby sa voda mohla uvoľniť,“ uzavrel Tencer.

Hladina potoka Krtíš mierne klesla

Hladina potoka Krtíš v obci Želovce v okrese Veľký Krtíš mierne klesla. Uviedol to starosta obce Július Makó a doplnil, že situáciu v obci bude samospráva naďalej priebežne monitorovať. Starosta doplnil, že v obci vytopilo celkovo tri pivnice rodinných domov.

„Pivnice, ktoré neboli zaizolované, zaplavila spodná voda, ktorá však nemá nič spoločné s tretím stupňom povodňovej výstrahy,“ upozornil Makó. Podľa slov starostu samospráva v spolupráci s hasičmi skontroluje situáciu na toku a v obci ešte o 18.00 a 22.00.

Hladina potoka Krtíš dosiahla podľa meraní Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) výšku rovnajúcu sa III. stupňu povodňovej výstrahy. Momentálna výška hladiny je podľa informácií uverejnených na stránke SHMÚ 321 centimetrov.

Počasie v okolí Trenčína komplikuje situáciu na cestách

Počasie komplikuje dopravnú situáciu v Trenčianskom kraji. Na ceste I/50 od Bánoviec nad Bebravou smerom na Prievidzu, medzi obcami Hradište a Jerichov, preteká cez vozovku voda so šírkou asi 10 metrov. Polícia preto vyzýva vodičov k opatrnosti a zníženiu rýchlosti. “O situácii bol vyrozumený správca komunikácie a v krátkom čase bude uvedený úsek označený prenosným dopravným značením,” informovalo operačné stredisko trenčianskych policajtov.

Vodiči by mali byť tiež obozretní na diaľnici D1 pri Trenčíne v časti Zamarovce. Pre súvislú vrstvu snehu na vozovke je tu znížená rýchlosť vo všetkých jazdných pruhoch na 80 km/h.

Vozidlá zimnej údržby sú v Bratislave pre sneh na cestách

Vozidlá zimnej údržby opäť zasahujú v bratislavských uliciach. Pluhujú najmä v Dúbravke, Lamači a Devínskej Novej Vsi, kde od rána husto sneží. Informoval o tom hovorca mesta Bratislava Stanislav Ščepán. V ostatných častiach mesta sa sneh roztápa a cesty ostávajú mokré, všetky vozidlá zimnej údržby však budú v pohotovosti aj v noci.

Husto sneží aj na Záhorí. Pozor si treba dávať na úseku diaľnice D2 medzi Malackami a Stupavou. Problémy sú aj na horskom priechode Pezinská Baba, v smere do Pezinka tu blokuje cestu spadnutý strom. Informuje o tom stellacentrum na svojej oficiálnej internetovej stránke.

V pohoriach je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach Slovenska je zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Na niektorých miestach napadlo podľa neho do 40 cm nového snehu, ktorý silný južný vietor previal na záveterné svahy, kde sa vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše. Kritické sú strmé svahy so severnou orientáciou a príčinou uvoľnenia lavín môže byť už malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky.

V niektorých prípadoch sa môžu uvoľniť stredne veľké, spontánne lavíny. Obzvlášť nebezpečné môžu byť miesta na hrebeňoch pod veľkými prevejmi. Oteplenie a dážď spôsobil, že sneh je premočený. Najmä v nižších polohách môže dochádzať k samovoľným splazom a lavínam z mokrého snehu, upozornil Biskupič.

V nedeľu ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, v podhorí pršalo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –4 do +3 stupňa Celzia. Prudký vietor južných smerov fúkal iba v najvyšších polohách Tatier rýchlosťou do 61 km/h, v nárazoch okolo 80 km/h. Vo Fatrách fúkal čerstvý južný vietor do 20 km/h, dodal Biskkupič.

35 debata chyba