Farár z Vrboviec chce vedieť, čo porušil

Evanjelickí kňazi na vyjadrovanie v médiách súhlas od nadriadených nepotrebujú. Ich biskupi však účinkovanie duchovných sledujú a neváhajú voči nim ostro vystúpiť.

02.04.2013 12:00
debata (58)

Naposledy sa tak postavili proti účasti farára Miroslava Hvožďaru ml. v reality šou, ktorú vysielala súkromná televízia. Napomenuli ho a vec považujú sa uzavretú, ale farár a jeho sympatizanti sa nevzdávajú.

Zborový farár vo Vrbovciach v novembri pár minút účinkoval v programe komerčnej televízie. V období Pamiatky zosnulých navštívil súťažiacich reality šou, rozprávali sa o živote, spomínali na blízkych, kňaz požehnal ich aj zvieratá na statku a farmu opustil.

Toto vystúpenie vyvolalo búrku medzi biskupmi. Predsedníctvo cirkvi sa od správania duchovného dištancovalo a vyzvalo svojich členov, aby nevstupovali do „bezduchých programov komerčných televízií, pretože účasť kňazov im dáva punc akceptovateľnosti“, napísali v stanovisku.

Cirkevnému zboru vo Vrbovciach poslali biskupi výpis zo zápisnice, v ktorom Hvožďaru ml. napomínajú. „Neviem však za čo. Bol som verejne ponížený v cirkevnej tlači a chcem vedieť, ktorý paragraf alebo cirkevno-právny predpis som porušil, aby som sa mohol obhájiť, lebo som nemal tú možnosť,“ povedal Pravde farár vo Vrbovciach. Stojí si za tým, že nič zlé neurobil a požiada biskupov o vysvetlenie ich konania.

Na podporu farára z Vrboviec vznikla aj petícia. Začiatkom decembra ju so 7 500 podpismi Hvožďarovi sympatizanti odovzdali na biskupský úrad vo Zvolene. „Pred mesiacom sme dostali odpoveď, s ktorou nesúhlasíme. Biskupi nerešpektovali žiadosť podpísaných zrušiť ich vyhlásenia,“ hovorí podpredseda petičného výboru Ján Pleša. Petičný výbor sa chce na biskupov obrátiť opäť, aby vysvetlili, čo farár porušil a prečo sa od neho dištancovali.

Vedenie cirkvi záležitosť komentovať nechce. „Daná problematika je vnútornou záležitosťou ECAV, ktorá je už tohto času uzatvorená,“ povedala tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu evanjelickej cirkvi Edita Škodová. Dodala, že v rámci evanjelickej cirkvi sa nechystá obmedzenie vyjadrovania sa kňazov v médiách, tak ako v katolíckej. „Každý by však mal pamätať na to, že sa vždy vyjadruje aj ako duchovný predstaviteľ evanjelickej cirkvi a že za svoje vyjadrenia nesie zodpovednosť,“ podotkla Škodová.

Evanjelickí kňazi si nemyslia, že by sa mali médiám vyhýbať. Podľa farára v Liptovskom Mikuláši Mariána Bochničku kňazi v nich majú mať miesto. „Ak ide o naše poslanie, vierouku, ale aj aktuálne spoločenské veci, je to veľmi podstatné. Ale ak máme riešiť nejaké kauzy vnútri cirkvi, to pred médiá nepatrí. Cirkev nemá byť zneužívaná v snahe získať senzáciu,“ tvrdí Bochnička. Ľudia podľa neho musia vidieť, čo sa v cirkvi deje, že sú to rôzne aktivity, dôležité pre spoločnosť. Reakcie nadriadených po mediálnych výstupoch sa neobáva. „Som limitovaný svedomím a nepoviem veci, ktoré by ublížili spoločenstvu,“ tvrdí farár, ktorý regionálnej televízii pravidelne poskytoval aj duchovné príhovory pred sviatkami.

Evanjelický farár v Smrečanoch Ján Mojzsis si zase myslí, že výstupov kňazov v médiách by mohlo byť aj viac. „Najmä v bežných programoch. Dnes je už ich hosťom kadekto, no o názory kňazov akoby nebol záujem,“ povedal Mojzsis. Upozorňuje, že si treba rozmyslieť, v akom type relácie sa kňaz objaví a komu sú jeho slová určené. „Ak niekto ide do medializácie aj s dobrými pohnútkami, mnohokrát sa to môže zvrtnúť,“ podotkol farár zo Smrečian.

V katolíckej cirkvi zatiaľ presne nevedia, ako sa do praxe premietne zavedenie noriem, v rámci ktorých kňazi na mediálne vystúpenia potrebujú súhlas nadriadeného. „Jednotlivé diecézy a rehoľné spoločenstvá ich budú teraz uvádzať do praxe. Je preto potrebný určitý čas, aby boli zrejmé aj konkrétne jednotlivosti,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba