Žitný: Prístup ku kľúčom od bankomatov SBS monitoruje

Rozsiahla lúpež, počas ktorej bolo vo štvrtok vykradnutých 13 bankomatov, polícia nemohla predvídať. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného okolnosti, za akých k nej došlo, nenasvedčujú, že ide o organizovaný zločin. Nepochybuje, že myšlienka na lúpež vzišla z prostredia SBS, ktorá mala na starosti rozvoz a dopĺňanie peňazí do bankomatov.

03.04.2013 08:00
polícia, bankomaty, krádež Foto: ,
Viacerí páchatelia v priebehu štyroch hodín vo štvrtok v noci vyrabovali v Prešovskom kraji 11 bankomatov.
debata (8)

Ako je možné, že polícia napriek rozsahu lúpeže nemala operatívne informácie o tom, že sa niečo také chystá?
Je prirodzené, že ich nemala, pretože išlo o vec, ktorá sa udiala mimo jej záberu. Nemôžeme od polície žiadať, aby bola úplne všade. Nepochybujem o tom, že myšlienka tejto lúpeže vzišla z SBS. Práve oni totiž zabezpečujú prepravu peňazí, poznajú kódy a majú k dispozícii kľúče od jednotlivých bankomatov. Identifikácia páchateľa by preto mala byť veľmi jednoduchá. Polícia však do toho nemá ako vniknúť, pretože to nie je prostredie organizovaného zločinu. Zaraďujem to do kategórie náhodných ad¤hoc prípadov. Ak budeme fabulovať, mohla vzniknúť napríklad situácia, keď sa jeden zo slabo platených ľudí z SBS dostal do finančných ťažkostí. Niekto iný mu pomohol a keď neskôr nemal na vrátenie, na revanš od neho chcel napríklad kľúče a heslá od bankomatov. Pokojne to mohlo byť aj takto nejako. Za normálnych okolností si však neviem predstaviť, že by niekto z SBS nerátal s tým, ako rýchlo sa okruh páchateľov pri takomto prípade zúži.

Všetkých 13 bankomatov patrilo jednej banke. O čom to svedčí?
Informácie a kľúče boli podľa toho vydané z SBS, ktorá má zmluvu s príslušnou bankou. Zjavne nemali prístup do žiadnych iných bánk, keďže pracujú len pre túto banku.

K informáciám a kľúčom zrejme nemá prístup každý radový zamestnanec SBS…
Ten systém je ako režimové pracovisko. Vydávanie kľúčov a prístup k informáciám má iba prísne vymedzený okruh ľudí a tí sú presne monitorovaní, kto, čo a kedy dostal. Nie je to teda nekontrolovaný systém a existuje k nemu presná evidencia. Od toho totiž závisí licencia či zárobok firmy a tiež aj jej dôveryhodnosť.

Dá sa nejakým opatrením, či už zo strany polície, alebo banky, zabrániť podobným lúpežiam?
Určite nie. Aj zabezpečenie bánk funguje tak, že v banke je ochranka a ozbrojený človek, ktorý v momente, keď do banky príde ozbrojený lupič, nemôže robiť nič, aby nikoho neohrozil na živote alebo zdraví. Banky preto majú len možnosť investovať do vlastných bezpečnostných systémov. To by znamenalo, že keby tam nejaký lupič vtrhol, spustila by sa mreža a pracovníci by mohli povedať len to, že je to riadené na centrálnom pulte na polícii a oni s tým nič nevedia urobiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba