Hladina Ipľa stúpa, voda zaliala cesty do obce v Levickom okrese

Vyškovce nad Ipľom v okrese Levice zostávajú naďalej odrezané od okolitých obcí. Do dediny vedie v súčasnosti jediná prístupová cesta zo Šiah, ktorá je prejazdná len pre osobné motorové vozidlá.

03.04.2013 07:58 , aktualizované: 20:46
horna sec, povodne, zaplavy, pocasie, dazd, kostol Foto: ,
Zaplavené územie pri kostole v obci Horná Seč pri Leviciach.
debata

Ďalšiu cestu zo Šiah a cestu zo strany hraníc s Maďarskom zaliala voda.

Podľa starostu Jozefa Gyurkovicsa hladina Ipľa stále stúpa, hodinový prírastok je štyri až päť centimetrov. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu dosiahla rieka o 18. hodine úroveň 564 centimetrov, čo zodpovedá tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Starosta však potvrdil, že vyhlásenie mimoriadnej situácie zatiaľ nehrozí a majetok či životy občanov nie sú ohrozené.

V súčasnosti chránia obec pred prívalom vody rozložené hliníkové zábrany i vrecia s pieskom. Oveľa väčšie problémy spôsobuje domácim spodná voda, ktorá presakuje v pivniciach domov už od februárových záplav. Proti prívalovej vlne sa dá aspoň nejako chrániť, proti spodnej vode nie, konštatoval Gyurkovics. Podľa jeho slov budú obyvatelia obce situáciu na brehu rieky monitorovať aj počas noci. Hliadky sa budú striedať v dvojhodinových intervaloch a sledovať prípadné zmeny hladiny Ipľa, ktoré by mohli ohroziť obec.

Pre východ Levického okresu platí tretí povodňový stupeň

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa pre východ Levického okresu. Hrozí mu povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa. Hladiny riek budú stúpať pre doznievajúcu mimoriadnu situáciu a očakávané zrážky. Hydrologické výstrahy druhého stupňa platia v okresoch Partizánske, Prievidza, Zlaté Moravce, Levice – Západ, Veľký Krtíš, Lučenec a Revúca.

Momentálne máme nariadený stopercentný stav hasičov v službe, čo znamená, že v kraji je nasadených 84 hasičov. Ďalších 50 percent je pripravených na telefóne, informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viliam Pánsky.

Na R1 sa zhromaždila ťažká hasičská technika

Hasiči v Nitrianskom kraji sa pripravujú na zvládnutie možných povodní. Podľa nitrianskeho krajského hovorcu hasičov Viliama Pánskeho, v rámci kraja je v práci sto hasičov a ďalších 50 je v pohotovosti na mobile. Od rána od 7:00 zatiaľ zasahovali štyrikrát, išlo však len o drobné zásahy bez väčších požiadaviek na hasičskú techniku a počet ľudí. V základnej škole vo Vrábľoch odčerpávali vodu zo špajze školskej kuchyne, kuchárky sa obávali, že by mohla zaplaviť potraviny. Vodu ťahali aj z pivnice rodinného domu v Tvrdošovciach v okrese Nové Zámky, v Kostoľanoch pod Tríbečom v okrese Zlaté Moravce ich privolali k upchatému priepustu vody. V Malej Iži v okrese Komárno prečerpávajú vodu z poľa, pretože obyvatelia sa obávali, že by mohla ohroziť niekoľko rodinných domov.

Na benzínovom čerpadle pri Tekovských Nemciach na rýchlostnej ceste R1 sa zhromaždila špeciálna ťažká a vyslobodzovacia technika, ktorá je pripravená na zásah. Technika patrí Dobrovoľnému hasičskému združeniu (DHZ) Pole z Trnavy. Nachádza sa tu plávajúci transportér, vyslobodzovacia Tatra s podvalníkom, vyslobodzovací obrnený transportér, dva Hummery a jeden Ford, za ktorými je pripojených päť čerpadiel, člny a špeciálne pásové a kolesové štvorkolky s nosnosťou 500 kilogramov. Pre prípad zásahu v nočných hodinách majú aj osvetľovaciu techniku. „Prezídium Hasičského a záchranného zboru rozhodlo, že máme byť v pohotovosti. Miesto sme zvolili tak, aby bolo blízko všetkých miest, kde by mohli nastať problémy – a to je hlavne Nitriansky a Banskobystrický kraj,“ povedal Jozef Hambálek z DHZ Pole. Ako ďalej dodal, techniku zhromaždili už teraz, lebo jej presun trvá aj dve-tri hodiny.

V Nitre majú hasiči sústredených 150 metrov gumených zábran, ktoré sa dajú naplniť a ukladať ako vrecia s pieskom. Okrem toho majú aj 260 metrov hliníkových zábran. „Pre prípad potreby máme u kolegov z Trnavy zabezpečených šesť veľkokapacitných čerpadiel,“ dodal Pánsky. Na Záchrannej brigáde Hasičského a záchranného zboru v Malackách je zabezpečených 70 metrov hliníkových a 300 metrov gumených zábran. Ak by ani to nepostačovalo, Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru Žilina je schopná zapožičať 240 metrov gumených a 150 metrov hliníkových zábran.

V obci Brehy došlo k menším zosuvom pôdy

Na svahu v obci Brehy v okrese Žarnovica došlo dnes vplyvom počasia k ďalším zosuvom menších častí pôdy. Ako uviedol starosta Brehov Juraj Tencer, situácia v obci je však napriek menším zosuvom a stúpajúcej hladine Hrona zatiaľ stabilizovaná.

„Stav na svahu neustále monitorujeme, osobne som tam bol dnes štyri alebo päťkrát. Voda sa pomaly vyplavuje, zatiaľ nič nehrozí,“ objasnil Tencer aktuálny stav pri svahu.

Obce okresu Bánovce nad Bebravou sa po... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
povodne, záplavy, potok Obce okresu Bánovce nad Bebravou sa po veľkonočných záplavách pripravujú na ďalšie zvýšené zrážky. V obciach stavajú zátarasy z vriec s pieskom, čistia korytá potokov a odčerpávajú vodu zo zaplavených pivníc.

Situáciu na svahu boli ráno skontrolovať aj odborníci na svahy zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ). Ako uviedol Tencer, podľa geológov bolo príčinou zosunu svahu to, že pozostáva z ílovitej pôdy. „Ílovitý svah je na kamennom podloží a má sklon okolo 30 stupňov. Zemina sa na kamennom podloží šmýkala, následkom čoho došlo k zosuvu,“ vysvetlil Tencer a doplnil, že ílovitá pôda tiež do seba nedokázala po dažďoch a zime vsakovať vodu.

Hladina rieky Hron v obci stúpa. Podľa posledných meraní Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) hladina Hrona dosiahla v Brehoch výšku 255 cm. Tencer predpokladá, že rieka u nich dosiahne výšku rovnajúcu sa prvému, možno aj druhému stupňu povodňovej aktivity.

V Brehoch voda na Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) zaplavila čiastočne dva rodinné domy, garáže, polia, záhrady a hospodárske budovy. Z lesa nad dedinou sa aj uvoľnil svah, následkom čoho došlo k zosuvu kameňov, vody a odhadom vyše 100 kubíkov zeminy na zastavanú časť obce. Počas troch dní obyvatelia obce v spolupráci s hasičmi a cestármi robili opatrenia proti opätovnému zosuvu svahu a čistili miestne a štátnu komunikáciu od bahenného nánosu.

Hladina rieky Latorica dosiahla o 13-tej 657 centimetrov, platí tam 2. stupeň povodňovej aktivity. Od pondelka večera stúpla hladina o 40 centimetrov. Ako uviedol zástupca primátora Veľkých Kapušian Ferencz Boczán, situácia je zatiaľ pokojná, hladina rieky samotné mesto neohrozuje, jediný problém by mohol byť so zaplavením hlavnej cesty.

Hladina Bodrogu dosiahla 715 centimetrov, platí prvý povodňový stupeň. Podľa prednostu obecného úradu Stredy nad Bodrogom Rastislava Smaržíka v meste zatiaľ problém s riekou nemajú. Ľuďom skôr robí starosti spodná voda, ktorá im zaplavila pivnice do 10 centimetrov, situácia však nie je kritická. Mesto zatiaľ nekontaktovali hasiči ani civilná ochrana.

Hladiny riek zostali v noci ustálené

Predpovede meteorológov o nočných úhrnoch zrážok sa naplnili. Na niektorých miestach východného Slovenska spadlo až 18 mm zrážok. Hladiny tokov boli ustálené, prípadne zaznamenali len mierny vzostup.

„Počas noci sme najväčšie zrážky zaznamenali vo východnej časti Podunajskej nížiny, západnej časti Banskobystrického kraja a východnej časti Košického kraja,“ uviedla meteorologička SHMÚ Paulína Valová. „Na staniciach Dobšinská ľadová jaskyňa a Henclová sme zaznamenali 18 mm, v Smolníku 19 mm.“ V oblasti stredného Slovenska spadlo najviac zrážok v okolí Banskej Štiavnice a stanice Kľak, kde meteorológovia zaznamenali 14 mm, na západnom Slovensku spadlo v Hurbanove 15 mm zrážok.

Hydrológovia SHMÚ zaznamenali počas noci mierny vzostup hladín tokov v hornej časti rieky Nitra a na rieke Žitava." Vo Vieske nad Žitavou bol o 5.00 dosiahnutý 1. stupeň povodňovej aktivity," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Bírová. Hladiny ostatných tokov boli ustálené. „Vzhľadom k predpokladanému vývoju počasia očakávame dnes mierny vzostup riek,“ informovala Bírová.

Dodala, že situácia v súvislosti s hydrologickými výstrahami bude aktualizovaná o 12.00 h. Meteorológ SHMÚ Pavol Zaujec uviedol, že dnes sa na Slovensku očakáva prevažne zamračené počasie s dažďom, od 800 metrov sneženie. Predpokladaný úhrn zrážok je od 1 do 20 mm, " dodal Zaujec.

debata chyba