Fico: Na čele NKÚ by mohol byť Mach, Angyal či Mitrík

Predseda vlády Robert Fico by si v kresle predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) vedel predstaviť napríklad bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha, bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka.

03.04.2013 17:35
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (36)

Ide o predstaviteľov, ktorých do uvedených funkcií nominovali strany terajšej opozície. Premiér chce zorganizovať stretnutie s predstaviteľmi parlamentných opozičných strán a chce s nimi diskutovať, ako sa posunúť pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora a predsedu NKÚ. Okrúhly stôl by sa podľa Fica mohol konať počas budúceho týždňa.

Premiér zopakoval, že pozícia predsedu NKÚ patrí opozícii. Opozičným stranám preto navrhne, aby predložili vlastného kandidáta, ktorý má podporu podstatnej časti opozičných zákonodarcov. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul Macha blízkeho KDH, Angyala blízkeho Mostu-Híd a Mitríka blízkeho SDKÚ. SaS podľa premiéra svojho kandidáta nikdy nepresadí. „Mal by to byť kandidát, ktorý by mal byť zo štandardnej politickej strany, SDKÚ, KDH alebo Mosta-Híd," poznamenal premiér. Ak by strany s navrhnutými nominantmi súhlasili, Smer by ich podporil v tajných voľbách v parlamente. Ak ani tento model nevyjde, Fico ako tretiu možnosť ponúka výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa ÚVO. „Môžem potvrdiť, že Smer a vláda majú záujem, aby Generálna prokuratúra a Najvyšší kontrolný úrad boli v primeranom čase obsadené a aby fungovali,“ uviedol predseda vlády.

Fico chce poznať aj názor opozície na vyriešenie patového stavu pri kandidátovi na generálneho prokurátora, kde je zablokovaný ústavný súd, ako nezaujatá v spore môže rozhodovať iba jedna sudkyňa. Premiér pripúšťa po dohode s opozíciou zmenu zákona, aby ústavný súd mohol procesne rozhodnúť o podaniach, ktoré dostal vo veci voľby kandidáta na post generálneho prokurátora.

Dnešnú kritiku od viacerých opozičných strán považuje za ich povinnú jazdu, keďže pre opozíciu je výročie vlády príležitosťou zakryť svoje vlastné hádky a neschopnosť spolupracovať. „Nevyčítam im to, ale znovu si kladiem otázku, ako by to tu vyzeralo, keby tu boli oni, pretože nemajú žiadnu alternatívu,“ odkázal opozícii šéf exekutívy. Podľa neho dokáže opozícia kritizovať, no na spoločnom kandidátovi NKÚ sa dohodnúť nevie.

Podľa predsedu opozičnej SDKÚ Pavla Freša sa Smer správa ako klasická postkomunistická strana v tom horšom slova zmysle, ktorá už za prvý rok vládnutia urobila sedem hriechov. Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský zase tvrdí, že za druhej Ficovej vlády dochádza na Slovensku k demontáži parlamentnej demokracie.

Premiér Robert Fico prišiel s absurdným nápadom, že sám nadiktuje opozícii, koho si vie predstaviť na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), reagovala strana SaS na vyhlásenia Fica o kandidátoch na post šéfa NKÚ. „Nielen, že ide o bohapusté vydieranie a o odopieranie práva opozičných strán slobodne si vybrať spoločného kandidáta, ale takýmto hrubým spôsobom premiér Robert Fico zasahuje do platných dohôd a snaží sa narušiť vzťahy v opozícii,“ konštatuje SaS v stanovisku, ktoré poskytlo tlačové oddelenie strany. Fico podľa liberálov uveril svojmu mesiášskemu komplexu a rozdelil opozíciu na štandardné politické strany a neštandardné. „Radi by sme Robertovi Ficovi pripomenuli, že SaS je parlamentnou stranou s mandátom od voličov a že SaS sa nevzdala práva vybrať kandidáta na predsedu NKÚ podľa dohody, ktorú mal premiér akceptovať,“ hovorí SaS.

Premiér považuje prvý rok tejto vlády za rok stability

Prvý rok súčasnej vlády považuje jej predseda Robert Fico (Smer) za rok stability, úspešnej konsolidácie verejných financií a fungovania bez škandálov.

„Rok vládnutia vnímam ako rok tvrdej roboty, v ktorom nielen ľudia na Slovensku, ale v celej Európe pociťujú dopady hlbokej krízy, ale súčasne ako rok, ktorý vytvoril dobrý odrazový mostík pre Slovensko do ďalšieho obdobia,“ vyhlásil na tlačovej konferencii.

Podľa vlastných slov je pri pohľade do budúcnosti optimistický, pretože jeho kabinet bude naďalej stabilný a schopný prijímať vážne rozhodnutia bez hádok, konfliktov a škandálov, ktoré sú často typické v širokých vládnych koalíciách. „Splnili sme najpodstatnejšiu domácu úlohu, a to bola otázka konsolidácie verejných financií,“ podčiarkol Fico s tým, že vláda robí všetko pre stlačenie deficitu na úroveň 3 % HDP v tomto roku.

Slovensko je na tom podľa neho napriek medzinárodnej hospodárskej kríze v porovnaní s inými krajinami v EÚ podstatne lepšie. „Sme jedna z mála krajín eurozóny, ktorá má hospodársky rast. Zastabilizoval sa aj nárast nezamestnanosti,“ konštatoval s tým, že druhý polrok 2013 a najmä budúci rok už môže byť obdobím, kedy vláda bude môcť naštartovať väčšie reformy a prijímať rozhodnutia bez potreby sústreďovať sa na ozdravovanie verejných financií.

36 debata chyba