Minister Čaplovič podpísal nové kritériá akreditácie vysokých škôl

Vysoké školy na Slovensku sa budú hodnotiť po novom. Minister školstva Dušan Čaplovič vo štvrtok podpísal prísnejšie kritériá ich akreditácie, ktoré kritizovali rektori.

04.04.2013 11:29
Dušan Čaplovič Foto:
Minister školstva Dušan Čaplovič
debata (4)

Od nových podmienok očakáva skvalitnenie výučby a ako avizoval, viac peňazí má ísť za kvalitou. „Od apríla 2014 začne komplexná akreditácia všetkých 20 verejných vysokých škôl na Slovensku,“ povedal šéf rezortu.

Ako poznamenal, nová akreditácia bude jednoduchšia, keďže bude prebiehať elektronickou formou. „Toto hodnotenie nebude také, že všetci budú v jednej kope, zameriame sa na hodnotenie jednotlivých študijných odborov, a tie, ktoré sú dobré, budú mať viacej financií a ktoré budú slabšie, budú sa prirodzene dostávať do útlmu,“ vysvetlil.

Počet vysokých škôl na Slovensku podľa ministra Čaploviča nie je veľký. Ako povedal, chcel by však vytvoriť priestor na to, aby sa školy diferencovali a mladí ľudia si mohli vybrať, že ak pôjdu na kvalitnú univerzitu, zabezpečí im to aj lepšie pozície do života. Myslí si, že vzhľadom na finančný balík pre školstvo je na Slovensku priestor, aby sedem až deväť vysokých škôl pôsobilo ako univerzity.

„Financovanie musí byť postavené tak, ako všade v zahraničí, na kvalite, ak nebude na kvalite, tak naozaj budeme stále prešľapovať na mieste a kvalita nebude,“ skonštatoval s tým, že štát môže na kvalitu tlačiť jedine cez financie. Najviac peňazí tak dostanú tie školy, ktoré majú kvalitný vedecký výskum. Preferuje aj väčšiu podporu denného ako externého štúdia. Niektoré odbory preto majú zaniknúť alebo sa zlučovať. „Pretože v niektorých oblastiach máme zbytočne veľa študentov a veľa absolventov,“ doplnil.

Komplexná akreditácia, ktorá sa uskutoční v roku 2014, zhodnotí vzdelávaciu a výskumnú činnosť škôl a vyjadrí sa k ich žiadostiam o akreditáciu všetkých študijných programov či konaniam na vymenovanie profesorov. Prebieha v šesťročných intervaloch. Školy majú na prípravu podkladov presne rok od zverejnenia nových kritérií.

4 debata chyba