Počasie sa zlepšuje, hladiny riek klesajú

Problém s nedostatkom pitnej vody v obci Ipeľský Sokolec v okrese Levice sa stále nekončí. Ako už Pravda informovala, veľká väčšina obyvateľov nemôže používať vodu zo studní, pretože sú znečistené spodnou vodou. Miestni sú stále odkázaní na dovoz pitnej vody.

09.04.2013 08:39
pitná voda, Ipeľský Sokolec Foto: ,
Situácia, na ktorú si už v Ipeľskom Sokolci ľudia zvykli. Cisterna s vodou pred obecným úradom a ľudia s bandaskami a umelohmotnými fľašami.
debata

Mimoriadnu situáciu v obci pri Ipli spôsobili intenzívne dažde, po ktorých sa vyliala rieka a zdvihli sa aj spodné vody. Prenikli do studní a kontaminovali v nich vodu. Obec bola odkázaná na jej dovoz. Starosta Ipeľského Sokolca Arnold Oszvald hovorí, že po vzniku problémov dovážali pitnú vodu do obce tri týždne, potom prestali. Od minulej stredy však vídať cisternu na parkovisku pred obecným úradom znova.

„Po znečistení studní vo februári vzali hygienici zo studní vzorky a snažili sa nájsť zdroje vody na vyvýšených miestach, ktoré by neboli znečistené. To sa v marci aj podarilo a dve studne spĺňali hygienické podmienky na používanie vody. Jedna, pri základnej škole, je obecná a druhá je pri pohostinstve. Ľudia si tam chodia čerpať vodu podľa potreby. Po veľkonočnej nádielke snehu a dažďa však opäť stúpli spodné vody. V studniach sa zasa zdvihla hladina a ich vyčistenie sa oddialilo. Aby sme odbremenili dva spomínané zdroje, požiadali sme opäť o dovoz pitnej vody v cisternách,“ vysvetľuje Oszvald. Dokedy tento stav potrvá, odhadnúť nevie.

„V studniach musí najskôr voda klesnúť, až potom ich bude možné prečistiť,“ dodal. Hygienici odporúčajú, aby ľudia vodu zo znečistených studní nepoužívali na pitie ani na varenie. Riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach Alena Frtúsová zdôrazňuje, že by sa tým vystavili riziku črevných a kožných chorôb. „Z mikrobiolo­gického hľadiska vykazuje voda znaky fekálneho znečistenia, no zistili sme v nej aj zvýšený výskyt dusičnanov a iných nežiaducich látok,“ podčiarkla hygienička.

S problémami s vodou stále zápasia aj v susedných Vyškovciach nad Ipľom. Starosta obce Jozef Gyurkovics podotýka, že vyhlásený stupeň povodňovej aktivity majú od 28. februára. Mení sa akurát jeho hodnota. Momentálne platí v obci prvý povodňový stupeň. Po problémoch na prelome februára a marca a po návale snehu a dažďa spred týždňa, čo spôsobilo vyliatie Ipľa, sa situácia začala upokojovať.

„Voda každú hodinu klesne o jeden až dva centimetre. Na Ipli sme včera(v pondelok) namerali hladinu 466 centimetrov, optimum bude, keď jej bude o dva metre menej,“ povedal Gyurkovics. Aj tu trápia miestnych obyvateľov aj spodné vody, ktoré sa dostali do mnohých pivníc a miestni musia vodu denne odčerpávať.

Hydrológ Peter Parditka hovorí, že v najbližších dňoch sa situácia bude zlepšovať. „Neočakávajú sa žiadne výdatnejšie zrážky. Skôr očakávame pokles vodných hladín na dolných tokoch riek východného a stredného Slovenska,“ povedal.

Aké teploty čakáme tento týždeň

  • utorok bude aj napriek slabému dažďu teplejší ako pondelok,

teplota cez deň vystúpi na 9 až 14 stupňov, zrážky poobede ustanú

  • v stredu bude o stupeň teplejšie, niekde naprší, snežiť môže

na horách od 1 300 metrov

  • štvrtok bude polooblačný až oblačný, zrážky sa vyskytnú

len ojedinele a denné teploty opäť o niečo porastú na 11 až 16 stupňov

  • piatok bude zamračený a veterný, na mnohých miestach

očakávajú meteorológovia občasný dážď, teplota však stále porastie až na 12 až 17 stupňov Celzia

  • cez víkend má fúkať vietor, v nedeľu bude menej mrakov, treba

počítať s občasnými prehánkami a teplotami od 9 do 15 stupňov, nočné teploty by už nemali klesnúť pod nulu ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba