Kollár z SaS nateraz neodchádza, ale časom nič nevylučuje

Jozef Kollár po stretnutí so šéfom SaS Richardom Sulíkom v utorok oznámil, že zo strany zatiaľ neodchádza. Bývalý podpredseda zdôraznil, že takmer polovica SaS má o jej smerovaní inú predstavu.

09.04.2013 14:47 , aktualizované: 16:01
Sulik, Kollár Foto:
Richard Sulík (vpravo) s Jozefom Kollárom
debata (85)

Kollár zároveň odmietol prijať Sulíkovu ponuku, aby sa stal podpredsedom SaS. „Jej pijatím by som v princípe poprel sám seba. Tu nejde o stoličku, ale o rôznosť názorov. Hodil by som tým „cez palubu“ 121 členov, ktorí mi dali hlas na kongrese v Prešove a legitimizoval by som tak Sulíkove predstavy o pôsobení strany. Pri takto nastavených procesoch je moje funkcia v SaS nevykonateľná,“ povedal Kollár s tým, že výsledky kongresu akceptuje.

Kollár sa nechystá vytvoriť ani platformu v rámci SaS. "Nateraz zostávam. Zvažujem však všetky možnosti a nič nevylučujem. Nebudem prekážkou ďalšieho smerovania strany,“ dodal. Zároveň pripúšťa, že možno v roku 2016 sa jeho cesty so stranou SaS spoja. Odmietol však, že dostal ponuku od poslanca Radoslava Procházku, aby sa stal predsedom jeho novej strany.

Sulík z 10 bodov Kollárovho programu pred voľbou nového predsedu na kongrese SaS odmieta dva body, z ktorých jeden je o tom, aby sa vymenil líder SaS. Z ďalších ôsmich Kollárových požiadaviek s troma súhlasí bezvýhradne a o ďalších piatich vie diskutovať. Kollár je podľa Sulíka už pravdepodobne rozhodnutý, že zo strany odíde, a nemá z toho dobrý pocit. Staronový predseda liberálov priznal, že po kongrese odišlo zo strany 15 členov.

SaS nebude mať kandidáta na predsedu bratislavského žu­pana

Strana SaS nebude mať kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Oznámil to Richard Sulík. Jozef Kollár, s ktorým v utorok Sulík rokoval o možnom prieniku ich názorov, povedal, že stratégia pre jesenné regionálne voľby je schválená. Nevylúčil však, že môže prísť k istým zmenám.

V súvislosti s SaS sa pre jesenné voľby do vyšších územných celkov spomínal Daniel Krajcer. Ten tiež nedávno pripustil, že zvažuje odchod z SaS. Liberáli rokujú o spoločnom postupe v BSK so stranami Ľudovej platformy. Predbežná dohoda pravice počíta s tým, že o kreslo šéfa kraja zabojuje opäť Pavol Frešo (SDKÚ). Definitívna dohoda viazne na návrhu počtov poslancov. Ak sa strany nedohodnú, môžu sa objaviť aj iní kandidáti pravice ako Frešo.

Kandidatúru v kraji oznámila už europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ktorú navrhol vládny Smer. Záujem zabojovať o funkciu predsedu BSK nevylučuje ani nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Laššáková: Pravé spektrum pokračuje v trieštení

Pravé spektrum pokračuje podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smer Jany Laššákovej v trieštení. Ako povedala v súvislosti s dianím v SaS, keď Jozef Kollár nevylučuje svoj odchod zo strany, ide o potvrdenie toho, že opozícia nedokáže vytvoriť alternatívu vláde. "Ide o vnútornú záležitosť SaS. Nás osobne to môže len tešiť,“ uviedla.

Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca nikdy nie je dobrou správou, keď odchádzajú poslanci z opozičných strán. „SDKÚ bude vždy presadzovať spájanie a nie rozdeľovanie, pretože som presvedčený, že len v užšej spolupráci stredopravých strán je šanca pre lepší vývoj Slovenska,“ povedal. SDKÚ bude podľa neho spolupracovať s každým, kto chce spolupracovať, ale na to treba aj druhú stranu.

„Máme záujem na spolupráci o konkrétnych veciach a presadzovaní politiky, ktorá posunula Slovensko na lepšiu úroveň. Viem si predstaviť spoluprácu na našich programových východiskách s každým, kto má o to záujem,“ dodal Štefanec. Podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana ide o vnútornú vec SaS. „Bolo by dobré, aby to v dohľadnom čase vyriešili,“ dodal.

85 debata chyba