Majetkové priznania politikov sú stále zahmlené

Aký majetok pribudol politikom za rok, sa nedá zistiť ani z podrobných majetkových priznaní, ktoré odovzdávajú v Národnej rade. Ani v nich totiž nemusia uviesť konkrétnu hodnotu domu, auta alebo hodnotu pozemkov, ktoré vlastnia. Stačí len, keď v ňom priznajú, že vlastnia dom, auto či úspory.

09.04.2013 20:00
domček, euro, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

K podrobným priznaniam majú prístup iba poslanci z výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Na internete z nich zverejňuje parlament len určitú časť. Zmenu majú v tomto roku priniesť nové zákonné pravidlá, ktoré majetkové priznania sprehľadnia a mal by byť z nich zrejmý aj nárast majetku politikov.

Pravda oslovila predsedov parlamentných strán a lídrov frakcií v NR SR, aby zverejnili svoje majetkové priznania za minulý rok. Z predsedov parlamentných strán ich poskytli iba dvaja, šéf Mostu-Híd Béla Bugár a predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ. Problém s uverejnením prírastku svojho majetku nemal ani líder neparlamentnej strany Nová väčšina Daniel Lipšic či Radoslav Procházka, ktorý nevylučuje, že sa bude uchádzať o kandidatúru na funkciu prezidenta.

Premiér a šéf Smeru Robert Fico odkázal, že si svoju zákonnú povinnosť splnil a priznanie odovzdal do Národnej rady. Predsedovia strán SDKÚ Pavol Frešo, SAS Richard Sulík či OĽaNO Igor Matovič na žiadosť Pravdy nereagovali. Politici SDKÚ sa chystajú majetkové priznania zverejniť na webovej stránke svojej politickej strany. „Majetkové priznania zverejníme v čo najkratšom čase na internete,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Lucia Žitňanská.

Čo politikom pribudlo?

Fico priznal, že okrem rekreačnej chaty v Malých Levároch a 8-árovej vinice nevlastní už žiadne nehnuteľnosti. Dva byty, ktoré vlastnil spolu s manželkou, predali. Rodina vlastní tiež dve autá a má spoločné úspory, ktorých výšku nezverejnil. Úver Fico nemá.

„Predseda vlády sa vzdal služobného bytu, ktorý by mohol užívať bezplatne, a za svoje peniaze si prenajal byt, ktorý spĺňa aj kritériá štátnej reprezentácie, pričom transparentne a nad rámec zákona zverejnil zmluvu o prenájme, ako aj príjmy svoje a svojej manželky,“ upozornil Úrad vlády. Fico zarobí ako premiér mesačne okolo 4 700 eur aj s paušálnymi náhradami a za luxusný byt platí mesačne viac ako 2 800 eur aj spolu s energiami.

Predsedovi kresťanských demokratov Jánovi Figeľovi pribudlo za rok na konto viac ako 97-tisíc eur z vedľajších príjmov, za politickú funkciu poslanca a neskôr podpredsedu parlamentu mu pribudlo vlani 30-tisíc eur. „Ako bývalý člen Európskej komisie som mal do vlaňajšieho septembra príjem 97 238 eur,“ uviedol cez hovorcu KDH. Figeľ ďalej priznal, že vlastní dva rodinné domy v hodnote 80-tisíc a 470-tisíc eur, ornú pôdu v hodnote 1000 eur, úspory 20-tisíc eur a akcie za 600 eur.

Predseda Mostu Béla Bugár zarobil vlani ako ústavný činiteľ menej ako v roku 2011. Podľa majetkového priznania jemu ani jeho manželke vlani žiadny nehnuteľný majetok nepribudol. Či mu pribudli peniaze v banke alebo nejaké akcie, sa z majetkového priznania vyčítať nedá. Mimo svojej funkcie podpredsedu parlamentu, v ktorej bol do apríla 2012, a neskôr poslanca zarobil Bugár 800 eur. Za verejnú funkciu mu na konto pribudlo 24 600 eur. Politik v priznaní uviedol dom v Šamoríne, auto BMV či viacero pozemkov na južnom Slovensku.

Majetkové priznanie poskytol Pravde aj Daniel Lipšic. Za verejnú funkciu si na konto za minulý rok pripísal takmer 54-tisíc eur. Mimo politickej funkcie zarobil ďalších 78-tisíc eur za právne poradenstvo a služby pre americkú neziskovú organizáciu Alliance Defending Freedom sídliacu vo Viedni.

Lipšic vlastní byt v lukratívnej časti Bratislavy, za ktorý splatil vlani hypotéku vo výške 64-tisíc eur. Hodnotu nehnuteľnosti poslanec neuvádza, zariadenie bytu ocenil na 25-tisíc eur. Priznal tiež, že vlastní sedemročnú Mazdu a na konte má úspory v hodnote 43-tisíc eur. Prírastok svojho majetku zverejnil aj Radoslav Procházka. Okrem poslaneckého platu 25-tisíc eur zarobil mimo politickej funkcie okolo 30-tisíc eur. „S manželkou sme na hypotéku kúpili dvojizbový byt v Petržalke,“ povedal Procházka. Najbližšia rodina mu darovala pozemky v Nových Zámkoch.

Majetky budú konkrétnejšie

Od budúceho roka budú už majetkové priznania politikov presnejšie a podrobnejšie a budú sa týkať aj ich rodinných príslušníkov. Po novom by mali verejní funkcionári deklarovať vo svojich každoročne odovzdávaných majetkových priznaniach všetky svoje príjmy aj všetok svoj majetok. Dohodli sa na tom vládni aj opoziční poslanci. Návrh zákona by mali predstaviť už tento týždeň.

V priznaniach, ktoré zverejnia v roku 2014, by sa už verejnosť mohla dozvedieť, či majetok, ktorý politik nadobudol, pochádza len z jeho legálnych príjmov. V kolónke hnuteľný či nehnuteľný majetok už nebude stačiť napísať dom, ale bude nutné uviesť aj konkrétne, že vlastní vilu v Záhorskej Bystrici aj s jej rozlohou, na akej parcele stojí, aby bola jej hodnota kontrolovateľná. Politici budú po novom zverejňovať aj luxusné autá či jachty, ktoré im niekto požičiava.

„Majetok musí byť konkrétne špecifikovaný,“ hovorí predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý z SDKÚ, ktorý novelu zákona pripravoval. Nie je zatiaľ jasné, či sa v priznaniach bude uvádzať aj finančná hodnota majetku. Problémom je, či má ísť o kúpnu alebo trhovú cenu majetku a či odhad má byť od znalca. Zároveň sa má rozšíriť okruh verejných funkcionárov, ktorí budú zo zákona podávať majetkové priznania.

Právnik a externý spolupracovník Transparency International Slovensko Vladimír Pirošík si myslí, že zmeny budú krokom vpred a povedú k prehĺbeniu práva verejnosti na informácie. Pochybnosti podľa neho vyvoláva fakt, že platný zákon má pri jeho porušení slabú vymožiteľnosť a umožňuje, že politici kontrolujú sami seba. Aj tu by malo prísť k zmene. Pokuty by sa po novom mali udeľovať za každé porušenie zákona.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba