Paška: Ústavný súd je pilierom moci, ktorý musí mať nezávislosť

Súčasťou slávnostného zhromaždenia k 20. výročiu vzniku Ústavného súdu (ÚS) SR bola aj inaugurácia poštovej známky Ústavného súdu, ktorej autorom je akademický maliar Mikuláš Klimčák.

09.04.2013 17:44
Pavol Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer)
debata (19)

V slávnostnom príhovore predsedníčka ÚS Ivetta Macejková pripomenula, že ÚS je inštitúciou, ktorá garantuje ústavnosť na Slovensku. ÚS neexistuje vo vákuu a je prirodzené, že stáva aj terčom kritiky. Tá je však najčastejšie zameraná na rozhodnutia ÚS, povedala s tým, že sudcovia sa nebránia ani takejto forme kritiky, tá však musí byť kultivovaná a odborne erudovaná.

Prezident SR Ivan Gašparovič, vzhľadom k prebiehajúcim procesným úkonom v spore o vymenovanie generálneho prokurátora sa nechcel v príhovore vyjadrovať k činnosti ÚS. Vyzdvihol osobnosť Milana Čiča, prvého predsedu ÚS, ktorý podľa prezidenta výraznou mierou prispel k vytvoreniu Ústavy SR a aj jej uvádzaniu do reálneho života. Chcem sa však poďakovať všetkým ľuďom na ÚS za ich nezávislosť, ale zároveň aj závislosť na ústavnosti, zmluvách a občanoch tejto krajiny, povedal prezident a zdôraznil, že na ÚS nepatrí politika, ale zodpovednosť.

Podobne sa vyjadril aj predseda NR SR Pavol Paška, keď povedal, že problematika ústavnosti a fungovania ÚS sa stala súčasťou politického boja, ktorý však na tejto úrovni nemá čo hľadať. ÚS je pilierom moci, ktorý si musí zachovať svoju nezávislosť, vyhlásil Paška. Pripomenul tiež, že aj sudcovia ÚS sú len ľudia a veľmi záleží na ich osobnom prístupe k tomu, ako si vyriešia vo svojom vnútri konflikt politického názoru s pohľadom nezávislého sudcu.

Na krátkom stretnutí s novinármi sa potom Paška vyjadril aj k nastolenému problému o znížení kompetencií ÚS a prípadnému navýšeniu počtu ústavných sudcov z 13 na 15. Smer nedisponuje ústavnou väčšinou v parlamente a na tieto úkony je potrebné meniť ústavný zákon, takže v tejto chvíli je problém o tom hovoriť, povedal šéf parlamentu. Macejková k tomu dodala, že aj v prípade, že by sa našla politická dohoda o tomto probléme sa musí viesť široká odborná diskusia.

ÚS by sa tak ale dokázal zbaviť len dvoch kompetencií volebných sťažností a kompetenčných sťažností úradov verejnej správy, doplnila.

19 debata chyba