Po problémoch s narkózou príde do nemocnice kontrola

Štyria pacienti mali mať vážne zdravotné problémy pri podávaní narkózy pred operáciou v ten istý deň. Stalo sa tak minulý týždeň v Nemocnici u Milosrdných bratov v Bratislave.

10.04.2013 15:43 , aktualizované: 11.04.2013 11:06
univerzitna NsP milosrdni bratia Foto: ,
Koľko ľudí má Jaroslav D. na svedomí, polícia už nezistí.
debata (42)

Vedenie nemocnice spochybnilo kvalitu infúzie a obrátilo sa na Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Ústav však žiadne nedostatky nezistil a tvrdí, že infúzia bola v poriadku. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nám včera potvrdil, že začne v tomto prípade vyšetrovanie.

Informácie o celom prípade priniesol denník Plus jeden deň. Námestník nemocnice František Špaček pre denník uviedol, že u pacientov išlo o nežiaduci účinok po podaní anestézie minulý štvrtok. Či išlo o pochybenie personálu, sa nechcel vyjadriť, prikláňal sa k názoru, že mohli byť infikované ampulky ešte pred ich otvorením, teda počas výroby. Dve podozrivé dávky s pochybnou šaržou vraj okamžite poslali do Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a čakajú na výsledky rozborov. Z ďalších vyjadrení Špačka vyplynulo, že nemocnica použila jednu ampulku u všetkých štyroch priotrávených pacientov.

Čo pri podávaní infúzie môže ohroziť zdravie pacienta

  • nesprávne skladovanie liekov, napríklad nedodržanie teplotného režimu
  • zmiešanie s inými liekmi
  • chyba pri riedení týchto liekov
  • chyba pri dávkovaní liekov
  • citlivosť pacienta na niektoré lieky

Štátny ústav pre kontrolu liečiv však včera nášmu denníku potvrdil, že liek spĺňal predpísané požiadavky na kvalitu a aj mikrobiologické skúšky ukázali, že originálne balenia lieku predpísané požiadavky spĺňali. O stanovisko sme požiadali vedenie nemocnice, no Andrea Eliášová vysvetlila, že k týmto otázkam sa môže vyjadriť len námestník Špaček, ktorý je odcestovaný. „Čakáme na oficiálne vyjadrenie ústavu pre kontrolu liečiv, kam sme zaslali ampulky s anestetikom. Zatiaľ ho nemáme a ani výsledky z biochémie,“ hovorí Eliášová.

Ústav pre kontrolu liečiv podľa hovorkyne Valérie Pernišovej začal ďalšie vyšetrovanie s podozrením, že ku bakteriálnej kontaminácii mohlo dôjsť v dôsledku nesprávneho postupu pri príprave, respektíve pri podávaní lieku. „Ústav v posledných dňoch vykonával ďalšie analýzy uvedeného lieku zamerané najmä na mikrobiologické skúšky, aj tie potvrdili, že originálne balenia lieku spĺňali predpísané požiadavky,“ tvrdí Pernišová. Konštatuje, že nedostali žiadne ďalšie hlásenia o nežiaducich účinkoch lieku, prípadne o nekvalite lieku z iných zdravotníckych zariadení. Od októbra sa aplikovalo viac ako 1 500 balení tejto šarže lieku.

Lekárnik Peter Stanko hovorí, že ide o renomovanú firmu, o ktorej nepochybuje, že boli dodržané a aj sú dodržiavané všetky bezpečnostné postupy. A to nielen v procese výroby, ale aj pri monitorovaní prípadných nežiaducich účinkov jej liekov v teréne. „Ak by však bola pravdivá informácia, že z jednej dávky robili liek pre štyroch ľudí, viem si predstaviť, že je to neštandardné, ak nie nesprávne, ale neviem, či je tá informácia pravdivá,“ dodáva Stanko.

Anestéziológ Viliam Dobiáš tvrdí, že každá anestézia je svojím spôsobom riadená intoxikácia organizmu. „Ide o kontrolovanú otravu organizmu s tým, že pacient je pod dohľadom a má zabezpečené vitálne funkcie,“ hovorí Dobiáš. Samotná anestézia podľa neho však nie je nebezpečná, počet úmrtí pri anestézii je jeden prípad na 50-tisíc uspatých pacientov. Pri týchto liekoch je dôležitý každý mikrogram. Napríklad v Holandsku podľa Dobiáša tieto lieky vo vyššom dávkovaní na uspávanie pacientov používajú pri eutanázii.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou po preskúmaní všetkých dostupných informácií a po vypracovaní právnej analýzy vykoná podľa hovorkyne Sone Valášikovej dohľad u daného poskytovateľa. Teda v Nemocnici u Milosrdných bratov.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba