Klimatológ Matejovič: Extrémnosť počasia sa zväčšuje, je to trend

Súčasné klimatické zmeny sú spôsobené ľudskou priemyselnou činnosťou, povedal v online debate klimatológ Pavel Matejovič. Podľa neho majú určite zmysel rôzne medzinárodné aktivity, ktoré sa snažia znižovať obsah oxidu uhličitého v atmosfére.

12.04.2013 06:00
Pavel Matejovič Foto:
Klimatológ Pavel Matejovič.
debata (12)

„Je však otázne, do akej miery sú účinné a či vlády majú ozajstný záujem venovať náležitú pozornosť tomuto vážnemu environmentálnemu problému,“ hovorí Matejovič.

Aj keď túto poslednú zimu väčšina Slovákov pokladá za dlhú a drsnú, klimatológ Matejovič hovorí, že sme určite neprežívali žiadnu dobu ľadovú. "U nás bola táto zima (december – február) teplotne normálna s malou kladnou odchýlkou od dlhodobého priemeru, relatívne teplejšia bola na východe Slovenska,"spres­ňuje odborník.

Podnebie sa oproti prvej polovici 19. storočia výrazne zmenilo. Mohli by sme povedať, že klíma Podunajskej nížiny sa premiestnila do stredného až severného Považia, teplota vzduchu je takmer o 1 °C vyššia, než bola v polovici 19. storočia.

Odborník upozorňuje na striedanie dlhých období s abnormálnymi zrážkami, akým bol napríklad rok 2010. Po ňom nasledovalo dlhé obdobie sucha v rokoch 2011–2012. Túto zimu sme mali zase veľmi veľa zrážok. "To v praxi znamená, že aj v budúcnosti sa budú čoraz častejšie vyskytovať obdobia s nedostatkom zrážok, čo môže spôsobovať aj problémy so zásobovaním pitnou vodou. Už dnes sú najmä subsaharské krajiny konfrontované s týmto vážnym problémom. S vodnými zdroje treba preto racionálne hospodáriť, apeluje klimatológ.

Matejovič potvrdzuje, že v dôsledku klimatickej zmeny sa zväčšuje extrémnosť počasia, týka sa to ako teploty, tak aj zrážok, ale aj iných meteorologických prvkov. Predpokladá sa, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti a extrémnosť počasia bude ešte rásť.

Pavel Matejovič

•Po absolvovaní Pedagogickej fakulty v roku 1985 v Nitre pracoval ako učiteľ.
•V rokoch 1995–2012 pôsobil v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave a od roku 1998 pracuje v Ústave slovenskej literatúry SAV.
•V roku 2000 vydal vo vydavateľstve Kalligram interdisciplinárnu prácu pod názvom Synoptici, v roku 2001 monografiu o spisovateľovi Ivanovi Kadlečíkovi a v roku 2011 prácu Zima A.D. 1500–2010 (vydavateľstvo Veda). Dokončuje monografiu o Vladimírovi Mináčovi.
•Venuje sa meteorológii, klimatológii, literárnej histórii a literárnej vede. Je ženatý, žije v Pezinku.

12 debata chyba