Parlament sa má správou ombudsmanov oboznamovať bez hlasovania

Verejní ochrancovia práv krajín V4 považujú za správne, aby sa parlament oboznamoval s ich správou bez hlasovania, ktoré môže byť pokušením politicky hodnotiť činnosť verejného ochrancu práv. Ombudsmani z krajín V4 sa na tom zhodli na pravidelnom pracovnom stretnutí, ktoré sa tento rok konalo na Slovensku v Častej - Papierničke.

11.04.2013 19:12
opozícia, parlament, NR SR, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa ombudsmanov je ich úlohou byť „očami a ušami“ parlamentov. Svojou nezávislou správou o poznatkoch zo svojej činnosti prispievajú k lepšej informovanosti parlamentu, zhodli sa v záverečnom uznesení.

„Verejní ochrancovia práv krajín V4 vyjadrujú presvedčenie, že úspešné plnenie ich ústavných a zákonných kompetencií je bezprostredne spojené aj s ochranou práva na dobrú správu, ktorá je nielen priateľská k občanom, ale v súlade s európskymi normami predstavuje aj základnú požiadavku pre konanie a rozhodovanie orgánov verejnej správy,“ uvádza sa v uznesení, o ktorom informovala poradkyňa ombudsmanky pre komunikáciu a médiá Alena Kuišová.

Slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová privítala kolegov z Českej republiky, Maďarska a Poľska – Pavla Varvařovského, Mátéa Szabóa a Irenu Lipowicz. Hovorili o úlohách a kompetenciách verejného ochrancu práv pri presadzovaní dobrej správy vecí verejných. Diskutovali aj o praktických skúsenostiach zo svojej činnosti a o aktuálnych otázkach, ktoré súvisia s činnosťou ich úradov v jednotlivých krajinách.

Ombudsmanka Dubovcová v marci predložila parlamentu správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2012, ktorú jej poslanci vrátili na dopracovanie. Podľa Dubovcovej tak prekročili svoje kompetencie, s čím súhlasí aj ústavný právnik Peter Kresák. Podľa neho verejný ochranca práv a parlament sú dva ústavné orgány a preto medzi nimi nie je vzťah nadradenosti a podradenosti. Dubovcová pripomenula, že parlament jej správu len berie na vedomie a nie schvaľuje.

debata chyba