Ak sa objaví infekcia, nemocnice musia upratovať

Žilinská nemocnica za prvé tri mesiace nahlásila epidemiológom 36 pacientov, u ktorých sa potvrdila nemocničná nákaza.

12.04.2013 08:00
nemocnica, lôžka, postele Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Počet nákaz je porovnateľný s ostatnými nemocnicami.

„Sporadické nákazy sú hlásené z jednotlivých oddelení nemocnice formou písomného hlásenia priebežne, v prípade epidemického výskytu okamžite telefonicky,“ vysvetlila Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, ako funguje nahlasovanie zo strany nemocníc.

Najzávažnejšie prípady v žilinskej nemocnici od začiatku roka boli – septikémie, ľudovo povedané otravy krvi, spôsobené prítomnosťou baktérii v krvi (napríklad v dvoch prípadoch Staphylococcus aureus). V marci sa najčastejšie vyskytovali bakteriálne zápaly pľúc.

Hovorkyňa žilinskej nemocnice Mária Koporecová tvrdí, že nemocničným nákazám venujú patričnú pozornosť. Nemocnica má prijatých niekoľko preventívnych opatrení, ktoré schválil aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. Má vypracovaný dezinfekčný aj čistiaci postup pre jednotlivé plochy, oddelenia či nástroje. Každý používaný dezinfekčný prostriedok má svoju bezpečnostnú kartu. Na každom oddelení je určený lekár, ktorý eviduje nemocničné nákazy a hlási ich aj do epidemiologického systému. ,Raz mesačne sa uskutočňuje zasadanie dezinfekčnej komisie, zloženej zo sestier jednotlivých oddelení, na ktoré je prizývaná aj vedúca odboru epidemiológie regionálneho úradu verejného zdravotníctva a riešia sa prevádzkové problémy súvisiace s hygienou, dezinfekciou a podobne," povedala hovorkyňa nemocnice.

Ak sa v nemocnici objaví závažná nákaza, alebo ide o jej hromadný výskyt, vykonávajú sa podľa Košeckej protiepidemické opatrenia. Vysvetľuje, že v ohnisku nákazy je potrebná dezinfekcia, upratovanie, likvidácia odpadu. Nakazený pacient musí byť izolovaný a vyšetriť treba spolupacientov aj nemocničný personál. Kontrole je podrobené prostredie, pomôcky, liečivá, osobná hygiena zdravotníckych pracovníkov aj sterilizačná technika.

Aké máte skúsenosti s hygienou v nemocnici?

Ivana Kováčová, 41 rokov, Banská Bystrica Pri bežnej kontrole na oddelení rizikových novorodencov, kde som tri hodiny čakala s dvojčatami v čakárni pred ambulanciou, sme chytili rotavírus a potom deti museli ísť na desať dní do nemocnice na infekčné. Inak skúsenosti s nehygienickým prostredím nemám, ale počula som o tom, že v nemocničnej klimatizácii sú infekcie.

Gabriela Miková, 67 rokov, Ružomberok Keď som ja bola naposledy hospitalizovaná asi pred 20 rokmi, problém s hygienou som nezaregistrovala. Vtedy pracovníci regionálneho úradu verejného zdravotníctva často robili stery, napríklad z umývadiel alebo uterákov. Nebol veľmi priestor na zanedbávanie predpisov, lebo ich kontrolovali. Ale neviem, ako je to teraz v týchto pohnutých časoch

Zdena Čániová, 57 rokov, Liptovský Hrádok Viem, že veľmi dávno, keď ešte bolo novorodenecké oddelenie v suteréne jednej nemocnice na strednom Slovensku, tam mali zlatého stafylokoka. Ale to bolo naozaj pred desiatkami rokov. Hovorí sa síce, že čím väčšia nemocnica, tým horšia hygiena, ale ja, našťastie, také skúsenosti nemám. Skôr naopak, vždy sa zamestnanci snažili udržiavať poriadok a všetko v dobrom stave.

Sylvia Križanová, 39 rokov, Stupava Z nemocnice z oddelenia pre deti do 6 rokov som raz prišla domov so synom s nejakým ekzémom, vyzeralo to ako sladké chrasty. Myslela som si, že sú to kiahne, ale lekárka na pohotovosti mi povedala, že ak sme boli v nemocnici, je isté, že sme si to doniesli odtiaľ. Možno zo spoločenskej miestnosti od iných ľudí, hračky sú tam tiež v kadejakom stave. Odvtedy si vždy radšej zaplatíme vip izbu a do spoločnej miestnosti nechodíme, maximálne do škôlky. Inak personál priestory upratoval, snažili sa, aj v kuchynke vždy bolo čisto.

Kvetoslava, 25 rokov, medička Hygiena v nemocniciach v štátnych zariadeniach je príšerná. Na internom oddelení v jednej nemocnici na východe Slovenska starší pacienti často vykonajú potrebu na chodbe a nie vždy to personál stihne včas upratať. Na toaletách chýba mydlo, uteráky, nesvieti tam svetlo. V súkromných zariadeniach som sa s problémami nestretla.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba