Akých učňov treba, bude jasné v máji

Triedy v stredných odborných školách sa majú od septembra budúceho roka otvárať podľa odhadov toho, akých odborníkov bude v danom regióne treba. Odhady potrieb pracovného trhu na päť rokov majú firmy zverejniť v máji.

14.04.2013 17:00
odborne skoly Foto: ,
Na stredných odborných školách by mali študovať žiaci len v takých odboroch, o ktoré majú firmy v regióne záujem.
debata (5)

Odborníci, zamestnávatelia v Rade vlády pre odborné vzdelávanie i ministerstvo školstva sa zhodujú, že odborným školám chýba prepojenie s praxou a trhom práce. Podľa zamestnávateľov odborné školy vychovávajú absolventov v takých odboroch, v ktorých sa mladí ľudia ťažko uplatnia, kým napríklad v automobilkách treba na zváračských linkách zaúčať aj vyučených kuchárov a čašníkov.

„Dostali sme do štádia, keď sa systém buď zmení, alebo o pár rokov nebudeme mať s kým robiť,“ hovorí Jaroslav Holeček zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. V Žiari nad Hronom aj preto už vznikla súkromná odborná škola technická.

Zamestnávatelia na začiatok v rámci chystaných zmien pripravujú odhad toho, aké povolania budú na Slovensku potrebné na najbližších päť rokov. „Pripravujeme zhromažďovanie potrieb trhu práce, v ktorom regióne aké povolania potrebujeme, na päť rokov dopredu,“ hovorí viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Július Hron. Podľa týchto údajov by sa mali podľa novely zákona o odbornom vzdelávaní od budúceho roka otvárať triedy v jednotlivých stredných odborných školách.

Na dvadsiatke stredných škôl v siedmich odvetviach sa má od septembra začať aj s testovaním niektorých prvkov tzv. duálneho systému odborného vzdelávania, v rámci ktorého majú študenti absolvovať viac praxe priamo v podnikoch. Predpokladá sa, že do tohto systému sa zapoja automobilky, ale aj Železiarne Podbrezová či PSL Považská Bystrica.

Podľa analytičky Zuzany Zimenovej z portálu noveskolstvo.sk by sa štát mal snažiť motivovať firmy, aby do odborného vzdelávania viac vstupovali. „Namiesto celoplošných národných projektov by možno bolo lepšie, keby sa jednotlivé firmy hlásili, že chcú vychovávať zamestnancov podľa svojich predstáv a spojili sa so školou,“ hovorí Zimenová. Motiváciou pre zamestnávateľov, aby vstupovali do vzdelávania a sami prispeli aj na výučbu, môžu byť teraz len daňové úľavy.

Podľa Zimenovej by sa však malo rozmýšľať napríklad aj o úprave Zákonníka práce. Študenti, ktorí dnes praxujú v podnikoch, nedostávajú za to žiadnu odmenu. „Pritom aj plat pre študenta, ktorý robí vo firme, môže byť pre mnohých motivácia, prečo ísť radšej na odbornú školu,“ hovorí. V krajinách, kde funguje takýto systém, šikovní učni postupujú v podniku aj do vývojových pracovísk. „Aj preto sa to tým firmám oplatí,“ dodáva Zimenová.

Podľa štatistík študenti technických smerov tvoria na Slovensku približne štvrtinu všetkých stredoškolákov. Odhady zamestnávateľov hovoria, že v praxi nájde uplatnenie vo svojom odbore len niečo vyše šesť percent absolventov stredných škôl.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba