Štvorprúdovú cestu v Petržalke nechce už 7 500 ľudí

Viac ako 7500 ľudí nechce pri Chorvátskom ramene v bratislavskej Petržalke štvorprúdovú cestu. Toľko sa ich už podpísalo pod petíciu.

14.04.2013 12:49
debata (11)

O štvorprúdovke sa hovorí v súvislosti s vybudovaním druhej etapy nosného dopravného systému. Popri električke, ktorá by mala viesť z Bosákovej ulice po Janíkov dvor, má ísť aj cesta pre autá, ktorá pretne dnes zelené územie pri ramene.

„Územie takmer štvorkilometrovej trasy nerealizovaného metra pozdĺž celého Chorvátskeho ramena už 30 rokov využívajú Petržalčania na oddych a rekreáciu v prírodnom prostredí,“ pripomínajú aktivisti v petícii. Upozorňujú, že sa vyrúbe 2 000 stromov, čo v tomto území pokladajú za neprijateľné riešenie. Ľudia nechcú na území cestu pre autá ani neregulovanú zástavbu. Namiesto toho chcú v lokalite mestský park s cyklotrasami.

Vyše 7 200 ľudí podporilo petíciu na internetovej stránke, ďalších viac ako 300 ľudí podporilo petíciu svojím podpisom. Petičnú akciu organizujú v uliciach Petržalky aj v nedeľu do 17.00 h. „V Petržalke žijem celý svoj život a neviem si predstaviť, že by pri Chorvátskom ramene bola namiesto zelene štvorprúdová cesta,“ hovorí Dana Vitálošová z petičného výboru.

Od mesta aktivisti tiež žiadajú, aby dalo urobiť dôveryhodný prieskum verejnej mienky Petržalčanov. Na základe jeho výsledkov by sa potom podľa aktivistov mala vyhlásiť férová architektonicko-urbanistická súťaž, ktorej výsledky by sa premietli aj do nového územného plánu Bratislavy. Na verejnej prezentácii nosného systému vo februári súťaž sľubovala urobiť hlavná mestská architektka Ingrid Konrad.

Ľudia sa vtedy mestu sťažovali na nedostatok informácii. Mesto tvrdilo, že druhú etapu bude tvoriť spolu s Bratislavčanmi. „Tam sú ešte mnohé veci tvárne, mesto ešte nevydalo záväzné stanovisko, čiže diskusia bude mať veľký zmysel,“ podotkol vtedy primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Ďalšia prezentácia bude 22. apríla, kedy chcú aj aktivisti odovzdať primátorovi petíciu.

Miestna poslankyňa a aktivistka Elena Pätoprstá (Zmena zdola-DÚ) medzitým rozbehla anketu, kde sa ľudí pýta, ako si predstavujú využitie lokality. Ľudia podľa priebežných výsledkov odpovedali takmer 1700-krát. Za mestský park bez cesty a električky zahlasovala takmer polovica ľudí, za park s električkou vyše 37 percent.

Električkou a štvorprúdovku podľa jej ankety chce takmer 9 percent, ktorí odpovedali, a za električku a cestu, ktorá bude len obslužnou komunikáciou, zahlasovali vyše 4 percentá. Prevažne hlasovali Petržalčania.

11 debata chyba