Spisovatelia chcú pre spor o budovu nových zástupcov

Spor o budovu slovenských literátov v Bratislave na Laurinskej ulici pokračuje. Členovia Spolku slovenských spisovateľov chcú zasiahnuť proti vedeniu tohto občianskeho združenia, ktoré je polovičným vlastníkom nehnuteľnosti. Tvrdia, že poza ich chrbát sa lukratívnu päťposchodovú budovu snaží netransparentne predať, hoci na to nemá poverenie.

15.04.2013 20:11
Laurinská Foto: ,
Budovu na rohu Laurinskej ulice vlastnia napoly Spolok slovenských spisovateľov a Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska.
debata

„Orgány spolku zvolené v marci 2010 na dva roky pokračujú samozvane ďalej, čo nemá obdobu v nijakom spolku či samosprávnom inštitúte nikde v civilizovanom svete a my slovenskí spisovatelia sa pritom hlasne dožadujeme dodržiavania demokratických princípov. V našom spolku vari demokracia nemá mať miesto?“ uviedli spisovatelia v otvorenom liste vedeniu, pod ktorý sa podpísalo 29 členov spolku. V liste požadujú, aby predseda, tajomník a predseda kontrolnej komisie spolku, ktorými sú Ján Tužinský, Pavol Janík a Pavol Stanislav Pius, na najbližšom členskom zhromaždení už viac nekandidovali na volené funkcie.

Budovu v centre hlavného mesta, ktorá je dlhoročným miestom stretnutí slovenských autorov, vlastní Spolok napoly s Asociáciou organizácií spisovateľov Slovenska. Autori listu upozorňujú, že vedenie spolku napriek tomu vlani v novembri vyzvalo asociáciu, aby si na časť budovy patriacej spolku uplatnila predkupné právo. Ešte predtým v auguste spolu s asociáciou zas prenajali budovu súkromnej spoločnosti, ktorá má údajne záujem získať ju do vlastníctva. Tužinského, Janíka ani Piusa sa včera Pravde telefonicky nepodarilo zastihnúť. Na otázky zaslané e-mailom, čo hovoria na obvinenia a či chcú byť naďalej vo vedení, neodpovedali.

Na problémy spojené s nehnuteľnosťou upozornili spisovatelia už koncom marca. Vedenie spolku však signatárom prvej výzvy nedovolilo zúčastniť sa na najbližšom predstavenstve a označiť ich mali za „dezinformátorov“ a na otázky neodpovedali, lebo vraj „nie je komu odpovedať“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba