Pozvanie Fica rozhádalo Ľudovú platformu

Pozvanie premiéra Roberta Fica na rokovanie rozhádalo strany Ľudovej platformy. Ich predstavitelia sa nevedeli v utorok sedem hodín dohodnúť, či na stretnutie pôjdu a aký by malo mať program.

17.04.2013 10:20 , aktualizované: 17:35
opozícia, Sulík, Figeľ, Bugár, Frešo Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ, líder Mostu Béla Bugár a šéf SDKÚ Pavol Frešo.
debata (120)

Fico tri strany, KDH, Most a SDKÚ, pozval na rokovanie o situácii na ústavnom súde a voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Podľa informácií kresťanskí demokrati a predstavitelia strany Most chceli ísť na rokovanie s tým, že by sa jeho program rozšíril o ďalšie dva body, ktoré sa týkajú postupu boja proti korupcii. Zároveň navrhovali, aby Fico pred rokovaním prisľúbil, že voľba šéfa NKÚ bude verejná a za kandidáta opozície budú hlasovať všetci poslanci Smeru.

To najskôr odmietli na rokovaniach predstavitelia SDKÚ. Predsedovi SDKÚ Pavlovi Frešovi jeho opoziční kolegovia vyčítali jeho odmietavý postoj s tým, či chce s Ficom rokovať len medzi štyrmi očami, ako to povedal Fico pred desiatimi dňami v televízii.

Následne po rokovaní poslaneckého klubu SDKÚ modrí s rokovaním s Ficom súhlasili, ale bez doplnenia programu. To zas prekážalo kresťanským demokratom a zástupcom strany Most. Preto Ficovi zaslali odpoveď s tým, že na rokovanie neprídu, a to aj napriek tomu, že KDH písomne deň predtým avizovalo, že na rokovanie s Ficom príde.

Ľudová platforma sa Ficovi v stredu listom poďakovala za pozvanie na rokovanie s tým, že nepríde. Avizuje, že mu chce v krátkom čase oznámiť meno kandidáta na post predsedu NKÚ. Predsedovia strán platformy zároveň očakávajú platnosť dohody, podľa ktorej kreslo predsedu NKÚ patrí opozícii.

Strany Ľudovej platformy zároveň v liste odmietli Ficov návrh legislatívne intervenovať do prebiehajúceho konania o vymenovaní generálneho prokurátora na ústavnom súde. Premiér nedávno pripustil po dohode s opozíciou zmenu zákona, aby ústavný súd mohol procesne rozhodnúť o podaniach vo veci voľby kandidáta na post generálneho prokurátora.

Úrad vlády: Opozícia preberá zodpovednosť za neriešenie stavu na GP a NKÚ

Opozícia preberá zodpovednosť za neriešenie stavu na Generálnej prokuratúra a Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ). Tvrdí to riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš, ktorý tým reagoval na odmietnutie Ľudovej platformy rokovať s Ficom.

„To, čo predviedli SDKÚ, KDH a Most-Híd pri diskusii o tom, či majú alebo nemajú ísť na schôdzku s predsedom vlády, je verným obrazom stavu dnešnej opozície – teda obrazom vzájomnej nedôvery a hašterenia sa. Berieme na vedomie, že opozícia takýmto prístupom preberá zodpovednosť za neriešenie súčasného stavu na Generálnej prokuratúre SR a NKÚ,“ napísal Tomáš s tým, že strana Smer-SD považuje takúto situáciu za dlhodobo neudržateľnú.

120 debata chyba