Ťažiari zlata v Detve nekončia, len vyčkávajú

Firma, ktorá plánuje ťažbu zlata na Bielom vrchu pri Detve, obmedzila práce na svojom projekte v Podpoľaní.

18.04.2013 13:00
detva, zlato, ťažiari, protest Foto: ,
Utlmenie aktivít ťažiarov potešilo odporcov ťažby, nepovažujú to však za zásadný zvrat. Na snímke protest občanov pred Obvodným banským úradom v Banskej Bystrici v decembri 2012.
debata (10)

Jej vedenie vyhlásilo, že utlmuje svoju činnosť v regióne dovtedy, kým nebude jasný výsledok procesu o určení dobývacieho priestoru. Do hry najnovšie vstúpilo občianske združenie Podpoľanie nad zlato, ktoré sa podľa verdiktu Najvyššieho súdu stalo právoplatným účastníkom konania a chce dosiahnuť zrušenie rozhodnutia o dobývacom priestore.

„Naše aktivity v Detve sme utlmili, čo však neznamená, že sa sťahujeme preč a s projektom končíme. Čakáme, ako dopadne proces s určovaním dobývacieho priestoru. Nemá zmysel ďalej investovať, pokiaľ nevieme, čo bude. Stále však budeme pokračovať v informovaní verejnosti, pretože ľuďom sú podsúvané skreslené a nepravdivé informácie,“ uviedol riaditeľ spoločnosti EMED Slovakia Marián Urban.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu berú na vedomie. „Privítali sme, že sa konečne v tejto veci rozhodlo, lebo tým sa celý proces predlžoval,“ dodal.

Utlmenie aktivít ťažiarov síce odporcov ťažby potešilo, ale nepovažujú to za nejaký zásadný zvrat. „Je to len dočasný stav, nie definitívne ukončenie ich činnosti. Neznamená to nič v tom, že by sme sa uspokojili a netlačili na banské úrady, aby zrušili rozhodnutie o dobývacom priestore. To je totiž kľúč pre nás aj pre nich,“ povedal Roman Podhradský zo združenia Podpoľanie nad zlato. Určenie dobývacieho priestoru síce neznamená, že sa v danej lokalite bude ťažiť, ale v podstate je už „rezervované“ pre ťažbu zlata a iná činnosť na tomto území sa bude môcť realizovať len veľmi ťažko.

V prípade, že banské úrady rozhodnutie o dobývacom priestore potvrdia, firma bude pokračovať ďalej a chce spustiť proces posudzovania vplyvu na životné prostredie EIA. „Chceme urobiť aj ďalšie štúdie, aby sme vyvrátili rôzne fámy, vrátane seizmickej štúdie, ktorá preukáže vplyv otrasov pri ťažbe na presnú strojársku výrobu v detvianskych strojárňach. V prípade, že ťažba ohrozí pracovné miesta, tento projekt realizovať nebudeme,“ uviedol Urban.

Spoločnosť doteraz do prieskumu v Detve investovala zhruba 7 miliónov eur. Svojho zámeru sa preto nemieni úplne vzdať. Podľa pôvodných plánov chceli ťažbu spustiť už v roku 2015. Urban potvrdil, že sa tak s vysokou pravdepodobnosťou nestane. „Veci sú komplikovanejšie, ako sme pôvodne predpokladali, všetko závisí od toho, ako pôjdu legislatívne procesy,“ dodal Urban. Združenie Podpoľanie nad zlato je podľa rozsudku Najvyššieho súdu účastníkom konania, z ktorého ho pôvodne vylúčili najskôr banskobystrický obvodný banský úrad, po ňom aj Hlavný banský úrad.

Predseda Hlavného banského úradu Peter Kúkelčík vo svojom stanovisku k rozsudku pre Pravdu uviedol, že „správne orgány sú viazané právnym názorom súdu“. Spresnil, že proti rozhodnutiu Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici z novembra minulého roku o určení dobývacieho priestoru Detva podalo odvolanie 14 účastníkov konania. V súčasnosti sa na Hlavnom banskom úrade uskutočňuje odvolacie konanie, v rámci ktorého rozhodnú o odvolaní všetkých účastníkov konania.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba