Žitňanská podáva na ÚVO podnet, aby overil tendre na marketingové služby

Predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská podá v najbližších dňoch na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) SR podnet na kontrolu postupu pri tendroch na marketingové služby, právne služby a poradenské služby v oblasti obchodu a riadenia, ktoré pre viaceré subjekty verejnej správy realizoval verejný obstarávateľ Regionálna Obstarávacia Agentúra, s.r.o., Horné Plachtince.

19.04.2013 10:44
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská
debata (2)

„Nakoľko mám vážne pochybnosti o zákonnosti postupu, ktorý Ministerstvo vnútra SR ako centrálny obstarávateľ v tomto prípade zvolilo, očakávam, že ÚVO predmetný tender preskúma,“ uviedla poslankyňa. Ako tvrdí, zvolila aj rýchlu cestu a listom sa obrátila na štatutárnych zástupcov dvoch desiatok dotknutých subjektov verejnej správy a požiadala ich o odpovede na otázky týkajúce sa ich kontraktu s uvedenou Regionálnou Obstarávacou Agentúrou (ROA).

Keďže podľa jej slov ROA vznikla až v druhej polovici roka 2012 a krátko po svojom vzniku začala obstarávať služby pre desiatky subjektov verejnej správy za viac ako 100 miliónov eur, hoci predtým vo vlastnom mene súťaže v rovnakých predmetoch zákaziek neobstarávala, Žitňanskú zaujíma, čím si vyslúžila dôveru štyroch ministerstiev, ZMOS-u, Slovenskej akadémie vied, miest Prešov, Nitra, Partizánske, Prešovského samosprávneho kraja a ďalších, že jej bol takýto tender zverený.

Opozičná poslankyňa verí, že odpovede dostane včas a „otázky nezapadnú v rade ďalších káuz, ktoré sa v súvislosti s verejnými obstarávaniami alebo zverejňovaním zmlúv v poslednom čase objavujú“.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) na medializovanú kauzu reagoval, že jeho rezort nenakupuje PR služby a dokonca nemá ani riadiaci orgán na eurofondy. „Jeden úplne nezmyselný článok vydávate za fakt. Vy ste už počuli o tom, že ministerstvo vnútra nakupuje PR služby? Aké PR služby si môžeme objednať z technickej pomoci, ktorú nemáme?,“ opýtal sa Kaliňák. Ministerstvo sa podľa neho v rámci tohto centrálneho obstarávania zaujíma o možnosť získať na špecializované problémy audítorské a právnické služby za primerané ceny a v elektronickej aukcii.

Regionálna obstarávacia agentúra (ROA) z Horných Plachtiniec podľa Hospodárskych novín získala zákazku rozdeliť 130-miliónový finančný rámec na reklamné a PR služby (správne má byť na publicitu a informovanosť, pozn. TASR). Tender zorganizovala pre štyri ministerstvá, jeden samosprávny kraj, štyri mestá, dve univerzity, v mene 25 štátnych a verejných subjektov, medzi nimi i rezort vnútra. Väčšinovým vlastníkom ROA je obec Horné Plachtince a menšinovým súkromná firma TenderOnline.

2 debata chyba