Odstránili vraždou právničky kľúčového svedka?

Právnička Ľubica Kolesárová (35), ktorú v nedeľu zavraždili, mala už v krátkom čase predstúpiť ako kľúčový svedok pred súd.

19.04.2013 11:00
kolesarova Foto: ,
Dom v Bratislave, pri ktorom právničku Ľubicu Kolesárovú zavraždili.
debata (13)

Prokuratúra má totiž pripravené návrhy na obžalobu v kauze fiktívnych obchodov s liehom a daňových únikov, ktoré sa týkajú firmy sídliacej v Šamoríne. Kolesárová tiež podľa informácii Pravdy vystupovala ako kľúčový svedok aj v ďalších závažných kauzách. Nie je vylúčené, že práve to je príčinou jej brutálnej smrti. „Právnička vystupovala ako svedok vo viacerých z nich,“ potvrdil policajný prezident Tibor Gašpar.

Polícia aj prokuratúra na prípad brutálne zabitej právničky uvalila prísne informačného embargo. Pravda už v pondelok informovala, že v minulosti sa právničke vyhrážali osoby ruskej národnosti. Je teda pravdepodobné, že išlo o nájomnú vraždu, čo môže potvrdzovať spôsob, akým sa útok odohral. Vyšetrovatelia z Národnej kriminálnej agentúry preverujú viaceré verzie jej smrti. Vytvorili špecializovaný tím, ktorý sa sústreďuje len na vyšetrenie tohto brutálneho činu.

Vyšetrovatelia preverujú súvislosti s kauzou obchodu šamorínskej firmy s nelegálnym alkoholom z roku 2004, ktorú ešte stále riešia súdy. Ide v nej o viac ako 80-miliónové odškodné. To požaduje od štátu spoločnosť, v ktorej v tom čase ako majitelia figurovali dvaja veľkopodnikatelia – otec a syn. Kolesárová vtedy podľa našich informácii pôsobila na colnej správe ako expertka na colné právo a medzinárodný obchod.

Colníci spomínanej firme, ktorá vlastnila sklady vo Veľkom Mederi, zhabali nelegálny lieh s falošnými kolkami. Spoločnosť ich za to zažalovala a žiadala odškodné za zmarený zisk aj s úrokmi 80 miliónov eur. Prípad sa v týchto dňoch znovu vracia na Okresný súd Bratislava II. Polícia preveruje aj ďalšie kauzy, kde právnička vystupovala ako svedok alebo konateľka firiem a súvisia s údajným podvodným prevzatím známej bratislavskej kozmetickej firmy. V tomto prípade už dlhšie koná aj špeciálna prokuratúra, ktorá preveruje, či pri prevode firmy nešlo o podvod. Ľubica Kolesárová mala v tomto prípade podľa polície vystupovať nielen ako svedok, ale pôsobila aj ako konateľka vo firmách, ktoré patrili obidvom stranám tohto sporu.

Vyšetrovací tím preveruje aj verziu súvisiacu s jej krátkym právnym zastupovaním východoslovenského podnikateľa, ktorého včera súd poslal na 11 rokov za mreže za 30-miliónový daňový podvod. Podnikateľ mal v minulosti podľa policajných informácii obchodovať s Ruskom, spolu s dvoma spoločníkmi, vlastniacimi firmu obchodujúcu s liehom.

Ľubicu Kolesárovú (35) zabili v nedeľu v noci v Bratislave. Páchateľ mal na právničku čakať skrytý v prítmí ulice, v blízkosti vchodu, kde bývala. Pri útoku jej spôsobil rozsiahle zranenie tváre, nožom jej prepichol oko, prenikol ním až do vnútra hlavy. Neďaleko miesta činu sa našiel nôž s čepeľou dlhou 20 centimetrov s čiernou rukoväťou, ktorým ju pravdepodobne napadol. Podľa odborníka spôsob útoku naznačuje čin z pomsty.

Jaroslav Ivor, bývalý šéf policajných vyšetrovateľov, sa s takýmto brutálnym vedením útoku stretol len výnimočne. Zohavenie tváre obete podľa neho ukazuje, že mohlo ísť o akt pomsty. „Celkovo aj nôž sa veľmi často používa ako zbraň pri pomste. Takýto manifestačný, hrubý spôsob útoku vypovedá o nadvláde útočníka, ktorý cíti veľkú prevahu nad obeťou. Zasiahnutie lebky cez oko tiež vypovedá o brutalite páchateľa,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba