Vnútro odporúča obstarávať PR služby samostatne

Využitie informovanosti a publicity v médiách o projektoch financovaných z eurofondov, ktoré centrálne obstarala Regionálna Obstarávacia Agentúra s.r.o. (ROA), zostáva neisté.

19.04.2013 17:44
debata (1)

A to napriek tomu, že agentúra so sídlom v Horných Plachtinciach pre 25 štátnych, samosprávnych a iné verejné subjekty na PR služby vybrala štyri bratislavské firmy.

Ministerstvo vnútra ako budúci garant centrálneho obstarávania pre štátne inštitúcie totiž v piatok oficiálne vydalo odporúčacie stanovisko inštitúciám štátnej a verejnej správy zapojeným do spolupráce s ROA. V prípade potreby si majú obstarávať podobné služby pod vlastnou gesciou. „Služby tejto agentúry rezort odporúča využiť len v prípade, že na základe elektronickej aukcie obstará ROA potrebný tovar alebo službu ekonomicky výhodnejšie,“ informoval komunikačný odbor rezortu vnútra.

Ministerstvo tvrdí, že nechce podporovať klamlivé medializované podozrenia a rôzne špekulácie, ktoré môžu navodiť falošný obraz o tom, že štát nakupuje netransparentne. „Predstavitelia rezortu vnútra viackrát dôrazne vysvetlili, že ministerstvo nenakupuje žiadne PR služby, ktoré prostredníctvom rámcovej dohody obstarala ROA,“ dodalo ministerstvo.

Možnosť tohto centrálneho obstarávania nechce ministerstvo vnútra využívať v žiadnom rozsahu, hoci tiež uzavrelo zmluvy s ROA o spolupráci. „V prípade potreby vykoná ministerstvo vnútra vlastné zadanie zákazky tohto typu,“ uviedol rezort Roberta Kaliňáka, ktorý má podľa novely verejného obstarávania sám zabezpečovať centrálne obstarávanie pre iných obstarávateľov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka uviedlo, že nevyužilo služby na základe rámcovej zmluvy s ROA o bezplatnom zabezpečení verejného obstarávania. Agentúre by mali platiť len vybraní dodávatelia, ak ich služby niekto využije. „V prípade, že ministerstvo bude mať takúto potrebu, je možné, že ju využije, závisí od výsledku elektronickej aukcie, teda ceny, ktorú máme možnosť neakceptovať,“ uviedla hovorkyňa agrárneho rezortu Zuzana Gulová.

Žiadne služby na základe tohto obstarávania nevyužil zatiaľ ani rezort financií. „Ministerstvo financií nemá povinnosť využiť služby prostredníctvom ROA. Služby by využilo len za predpokladu dosiahnutia hospodárnosti a efektívnosti,“ informovali z tlačového odboru ministerstva. Služby centrálneho obstarávateľa ROA sa pôvodne rozhodlo využiť z dôvodu zvýšenia transparentnosti procesov verejných obstarávaní a súčasne dosiahnutia hospodárnosti a efektívnosti.

„Ministerstvo financií to vníma ako rozšírenie možností realizovať prípadné obstarávania za výhodnejších podmienok z pohľadu štátu. Zmluvy s ROA hovoria o bezodplatnosti služby,“ dodal rezort financií s tým, že agentúru nebude kompenzovať žiadnym iným spôsobom. Rezort Petra Kažimíra tým reflektoval aj na odporúčania uvedené v dokumente Transparency International Slovensko pod názvom Efektívne spoločné obstarávanie viacerých obstarávateľov.

Rámcová dohoda s agentúrou k ničomu nezaväzuje ani ministerstvo školstva. „V tejto chvíli nie je zrejmé, či ministerstvo školstva rámcovo obstarané služby skutočne využije a v akom rozsahu,“ odpovedali z tlačového odboru rezortu Dušana Čaploviča.

ROA v tendri na informačné služby, ktorý vyhlásila vlani v septembri, vybrala spomedzi štyroch ponúk v častiach tendra firmy Globe Production, s.r.o., Comm, s.r.o., Promea Comunication, spol. s r.o. a Adventure, spol. s r.o. Každá z nich by podľa informácií zverejnených vo Vestníku verejného obstarávania mala služby poskytovať po 20 miliónov eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH). Celková cena zákazky pritom mala byť 130 miliónov eur bez DPH. ROA v oznámení o výsledku užšej súťaže informovala, že pri vyhodnocovaní rozhodovala ekonomicky najvýhodnejšia ponuka a použila sa elektronická aukcia.

Spomedzi uvedených firiem sa vyjadrila iba výkonná riaditeľka Comm Miroslava Michalíková. „Na žiadnu službu nemám uzavretú žiadnu zmluvu, ani som obstarávateľovi žiadnu odmenu neuhradila. S nesmiernou ľútosťou konštatujem, že žiadny tender som nevyhrala, iba možnosť zúčastňovať sa v budúcnosti na elektronických aukciách. Rozhodnutie potenciálnych obstarávateľov na obstarávanie je dobrovoľné,“ informovala agentúru SITA Michalíková. V prípade záujmu potenciálnych obstarávateľov sa teda zúčastní na elektronických aukciách na konkrétne aktivity.

1 debata chyba