Za pádom vrtuľníka je asi chyba pri výcviku

Pod tragédiu spadnutého vrtuľníka pri Trnave sa zrejme podpísalo nezvládnutie úkonu pri leteckom výcviku. Nedeľňajší pád ultraľahkého stroja pri bezchybnom počasí si skúsení piloti inak nevedia vysvetliť. Podľa oficiálneho vyšetrovania je príčina havárie zatiaľ neznáma.

21.04.2013 13:01 , aktualizované: 22.04.2013 09:54
vrtuľník, trnava, pád Foto: ,
Dvojmiestny vrtuľník, ktorý sa s dvomi pasažiermi na palube zrútil neďaleko trnavského letiska Aero klubu v katastri obce Malženice.
debata (23)

Malý dvojmiestny vrtuľník spadol neďaleko trnavského letiska Kopánka využívaného miestnym aeroklubom. Nehodu neprežil 56-ročný pilot. Druhý, 53-ročný muž zo Senca mal väčšie šťastie. Podľa informácií Pravdy došlo k tragédii počas výcviku, keďže obaja muži boli pilotmi. Malo sa tak stať pri nácviku autorotácie, ktorú však muži nezvládli. Ide o úkon, keď sa motor na vrtuľníku vysadí a pilot sa s využitím víru snaží pristáť aj bez neho. „Podľa toho, ako k nehode došlo, ide najskôr o stratu otáčok. Vo vrtuľníku je totiž prvá a najdôležitejšia vec, že nesmie dôjsť k strate otáčok. Stroj musí mať určitú rýchlosť, ktorú však zrejme nemal,“ povedal pre Pravdu skúsený letec, ktorý si však neželá byť menovaný.

K spadnutému lietadlu ako prvý pribehol traktorista Jaro Balog zo Zavaru. Keď videl pád, nechal všetko tak a utekal asi štyristo metrov k miestu nešťastia. „Videl som, ako preletel ponad cestu, potom začal prudko klesať z veľkej výšky a zapichol to do zeme. Celý deň tu nacvičovali takéto veci. Jeden z mužov vyletel cez okno von. Bol celý dorezaný, dolámaný, ešte komunikoval. Pýtal sa ma, čo je s pilotom. Ten zostal vnútri, zakliesnený, privalila ho celá tá konštrukcia. Nepodarilo sa mi ho vytiahnuť, ešte som si aj ja pritom ruky dorezal. Pulz som mu už nenahmatal. Volal som záchranku.“ Balogovi nebolo vraj všetko jedno. „Zo stroja sa ešte dymilo, tieklo z toho všetko možné, bál som sa, či to ešte nevybuchne.“

Dvojmiestny vrtuľník, ktorý sa s dvomi...
Dvojmiestny vrtuľník, ktorý sa s dvomi...
Dvojmiestny vrtuľník, ktorý sa s dvomi...

Krátko po nehode dobehli na miesto aj ľudia z neďalekej malženickej bytovky. „Všade naokolo sa krútil prach. Okolo nás preletela záchranka. Potom priletel vrtuľník, aby odviezol človeka, čo prežil,“ opisoval Matúš Krajčovič. Na vrtuľníky boli aj s ostatnými obyvateľmi bytovky zvyknutí, takmer každý deň prelietavali nad ich hlavami. „Nikdy by nám nenapadlo, že sa niečo stane. Teraz máme obavy. Mohlo to spadnúť rovno na nás. Na naše deti, ktoré sa chodia hrávať blízko pri roli,“ uviedla Alena Toráčová.

Mŕtvym mužom je majiteľ leteckej školy, ktorý sa zaoberal výcvikom. Druhý pilot mal podľa našich informácií pôsobiť na letisku v Senci a v Trnave sa chceli len doškoliť v lietaní na ultraľahkom vrtuľníku typu Dynali. Jeho stav sa včera podarilo stabilizovať. „Po príchode na miesto udalosti bol ťažko ranený muž mimo vrtuľníka a leteckí záchranári ho okamžite previezli do nemocnice v Bratislave,“ uviedol hovorca krajských hasičov v Trnave Martin Fulajtar. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Petry Stano Maťašovskej sú jeho poranenia stredne ťažké a bude musieť absolvovať operáciu. „Pri nehode si zlomil stehennú kosť, časť panvy, zápästie a utrpel aj viaceré ľahšie zranenia,“ povedala Stano Maťašovská. Muž však bol krátko po nehode stabilizovaný a pri vedomí.

Aj keď sa po nehode objavili špekulácie, že príčinou mohla byť nedostatočná výška pri vyhliadkovom lete, oslovený expert to skôr vylúčil. „Okružné vyhliadkové lety sa na takomto zariadení nezvyknú robiť. Navyše, lietadlo sa už po štarte asi len 500 metrov za dráhou zapichlo do zeme doslova šípkou, čo vyzerá skôr na nedostatok otáčok,“ myslí si letec.

Vyšetrovaním prípadu sa zaoberá už aj polícia, ktorá podľa trnavského krajského hovorcu Michala Hanusa už začala trestné stíhanie pre usmrtenie.

V krátkom čase ide pritom už o druhú nehodu vrtuľníka v Trnavskom kraji. Začiatkom marca sa do Váhu blízko obce Horný Čepeň pri Seredi zrútil vrtuľník po tom, čo narazil do oceľového lana nad riekou. O život vtedy prišiel len 13-ročný chlapec a ďalší traja sa zranili.

23 debata chyba