Lekári často žiadajú výmenné lístky, hoci by nemali

Chaos, takto zatiaľ hodnotia niektorí lekári aj pacienti zavedenie výmenných lístkov ku špecialistom, ktoré platia od apríla. I keď ministerstvo zdravotníctva v zákone určilo, ktorí pacienti si lístky vybavovať nemusia, v praxi tieto výnimky nie vždy fungujú. Zmenu v zákone rezort zatiaľ neplánuje.

22.04.2013 20:00 , aktualizované: 23.04.2013 08:00
vseobecny lekar, vymenny listok, pacient, cakaren Foto: ,
Od apríla musia mať pacienti pri návšteve lekárov špecialistov výmenné lístky.
debata (29)

Výmenný lístok nie je treba na vyšetrenie u kožného lekára, gynekológa a psychiatra. Takisto ho pacient nepotrebuje ani k očnému lekárovi, ak si ide dať predpísať okuliare. Skúsenosti pacientov sú však iné. Niektorí kožní lekári na výmennom lístku trvajú. Problém je tiež s návštevou očného. Pacient totiž vopred nevie, či mu lekár predpíše okuliare, a tak si výmenný lístok pre istotu vybaví. V neistote zostali aj chronickí pacienti, ktorí pravidelne navštevujú špecialistu. Podľa ministerstva zdravotníctva môžu ísť k lekárovi bez lístka, špecialisti však vyžadujú, aby ho mali.

„Zaznamenali sme väčší počet pacientov, samozrejme, mnohí prišli len kvôli výmenným lístkom. Čo sa nám však nepáči, že niektorí špecialisti ich vyžadujú aj v prípadoch opakovaných návštev, keď by už výmenný lístok pacient naozaj nepotreboval,“ hovorí všeobecná lekárka z Petržalky, ktorá si neželala zverejniť meno.

Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora nie je problém s výmennými lístkami u pacientov, ktorí idú po prvý raz na vyšetrenie k špecialistovi. „Problém vidím u lekárov špecialistov, ktorí žiadajú výmenné lístky aj od tých pacientov, ktorí chodia na pravidelné vyšetrenia k špecialistom, to znamená tí, ktorí sú u nich dispenzarizovaní,“ konštatuje Pásztor. Tento jav podľa neho spôsobuje nedostatok pokynov zo zdravotných poisťovní, ako má pacient v tomto zmysle postupovať. Zároveň chápe oprávnené obavy špecialistov, ktorí na lístkoch trvajú, že bez nich im zdravotná poisťovňa neuzná a nezaplatí výkony.

Pásztor tiež uvádza, že špecialisti avizujú vypĺňanie výmenných lístkov v rozpore s platnou legislatívou. „Verím, že je to len otázka času, kedy sa tento problém dostane do správnych koľají,“ dodáva Pásztor.

To, že aj chronickí pacienti musia mať výmenný lístok, prezident Slovenskej únie špecialistov Andrej Janco odôvodňuje tak, že pacienti často chodia naraz k viacerým špecialistom a ich zdravotný stav sa veľa ráz môže meniť. Myslí si, že výmenné lístky zaviedli iba chaos. „Napriek tomu, že je tu táto povinnosť, aby informácie išli spolu s pacientom, nič nejde, je v tom iba chaos, pretože pacient nevie, kto ho organizuje,“ tvrdí Janco. V celom systéme sa podľa neho nič nezmenilo, iba zhoršilo. Väčšina obvodných lekárov podľa Janca so špecialistami dobre spolupracuje. "Vieme aj zdvihnúť telefón a dokážeme problém odkomunikovať, nevidíme dôvod, prečo by sme mali šikanovať pacienta,“ dodáva Janco.

Ministerstvo zdravotníctva ďalšie úpravy v systéme výmenných lístkov neplánuje a tvrdí, že chronickí pacienti ich určite nepotrebujú. "Ak je už raz pacient zaradený k špecialistovi, netreba výmenný lístok, a to ani v prípade, že špecialista posiela pacienta inde,“ tvrdí Zuzana Čižmáriková, hovorkyňa ministerstva.

Výmenné lístky rozdelili pacientov aj lekárov na dve skupiny. Všeobecní lekári schvaľujú ich zavedenie, pretože majú lepší prehľad o svojich pacientoch. Špecialisti ich zase považujú za krok späť. Samotní pacienti tiež nie sú v tomto smere jednotní. Niektorí vo výmenných lístkoch vidia stratu času, ďalší ich uvítali.

Praktický lekár pre dospelých z Trenčína Ján Maruna priznáva, že teraz má viac roboty, ale zavedenie výmenných lístkov schvaľuje. „Ľudia si predtým chodili, kam im napadlo, či už odborného lekára potrebovali, alebo nie, napríklad trochu ich začalo škriabať v hrdle, a už išli ku krčnému, boleli ich kríže, hneď išli na neurológiu, ľudia si sami ordinovali odborné vyšetrenia, nikto nemal v tom prehľad," konštatuje Maruna. Obvodní lekári podľa neho nevedeli o pacientoch, ktorých mali v starostlivosti, bol v tom neporiadok.

Milan (59), ktorý čakal na vyšetrenie v bratislavskej poliklinike, nemá s novým systémom dobré skúsenosti. „Považujem to za zbytočné, aby som s boľavým kolenom išiel najskôr za jedným lekárom a potom ešte čakať v rade u ďalšieho," hovorí. Podobnú nespokojnosť vyjadril aj ďalší pacient z Bratislavy Roman (33), ktorý si myslí, že celý systém je o šikanovaní pacientov. „Je lepšie, ak si pacienta pozrie najskôr obvodný lekár a nech ten rozhodne, čo bude ďalej a vôbec neprekáža, ak si aj pacienti trocha vyčkajú v čakárni," oponovala ďalšia pacientka z Bratislavy Melánia (56).

Rozdielne názory na zavedenie výmenných lístkov majú aj pacienti v Trenčíne. „Pre pacienta sú výmenné lístky zbytočné, je to administratívna prekážka v neprospech pacienta, fungovalo to dobre aj bez výmenných lístkov,“ tvrdí Edita (50). Opačný názor vyjadril Ladislav (59). „Podľa mňa sú výmenné lístky potrebné, aj keď nás to viac zaťažuje. Človek, čo nemá medicínske vzdelanie, predsa nemôže vedieť, či ho pichá pod lopatkou preto, lebo má niečo s chrbticou a potrebuje neurológa, alebo či to nie je infarkt a potrebuje kardiológa. Ideálne by bolo, keby sa tomuto lístkovému systému prispôsobil aj režim fungovania ambulancií obvodných lekárov, aby sme sa vyhli zdĺhavému vysedávaniu v čakárni. Napríklad, že by bol vyčlenený určitý čas len pre takých pacientov, čo potrebujú iba vypísať výmenný lístok."

Podľa Pásztora systém výmenných lístkov v zahraničí funguje úplne bežne. „Pacient môže prísť aj bez výmenného lístka za špecialistom, ale v takom prípade si čiastočne musí liečbu doplácať z vlastného vrecka,“ poukazuje Pásztor na skúsenosti z iných európskych krajín.

Výmenné lístky

  • vypisuje všeobecný lekár pacientovi, ktorého po vyšetrení posiela k špecialistovi
  • na výmennom lístku všeobecný lekár uvedie zhrnutie vyšetrenia, predpokladanú diagnózu a cieľ vyšetrenia u špecialistu
  • výmenné lístky nepotrebujú:
  • chronickí pacienti (napr. diabetici, srdciari), ktorí navštevujú špecialistu pravidelne. Špecialista by ich mal viesť v špeciálnej evidencii, tzv. dispenzári
  • pacienti po úraze, ak na lekárske ošetrenie prídu do 24 hodín
  • pri opakovanej návšteve špecialistu, ak to určí špecialista
  • pri liečení pacientov, ktoré si vyžadujú sústavnú liečebnú starostlivosť
  • pri návšteve očného lekára (len ak ide o predpísanie okuliarov)
  • pri návšteve psychiatra
  • pri návšteve kožného lekára
  • pri návšteve gynekológa
  • pri návšteve zubára
  • pri ochrannom ambulantnom liečení (napr. odvykacie kúry a pod.)

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba