Nemocnice majú šetriť, aby našli peniaze pre lekárov

Lekári budú mať od budúceho roka vyššie platy, štát však na ne peniaze nedá. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že mzdy by mali nemocnice zvyšovať z vlastných zdrojov. Kde budú peniaze na platy hľadať, keď sú stále zadlžené, ministerstvo necháva na ich riaditeľoch.

25.04.2013 14:55
lekári, operácia, zdravotníctvo, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Platy lekárov sa majú podľa zákona zvyšovať vo dvoch etapách. Na budúci rok bude na ne treba 19,3 milióna eur, na ďalší rok táto suma vzrastie na viac ako 36,6 milióna eur. Peniaze musia nemocnice nájsť samy. Väčšina z nich je však zadlžená, ku koncu marca sa ich dlh len voči Sociálnej poisťovni vyšplhal nad 55 miliónov eur. Niektoré nemocnice vlani prijali racionalizačné opatrenia, napriek tomu sa im dlhy nepodarilo znížiť.

Zvýšenie platov lekárom garantuje zákon, ktorý včera schválila vláda. Ministerstvo financií v pripomienke upozornilo, že ak peniaze na platy pôjdu z vyzbieraných odvodov, znížia sa zdroje na úhradu liečby. „Čo sa týka zvýšenia platov, plníme iba sľuby predchádzajúcej vlády a napĺňanie memoranda s odborármi, vláda nemá zvláštne zdroje na túto príležitosť, riaditelia nemocníc si s tým musia poradiť sami,“ tvrdí štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák. S riaditeľmi podľa Čisláka už ministerstvo zdravotníctva rokovalo. Podľa neho aj po zvýšení platov musia manažmenty nemocníc urobiť všetko pre to, aby pacienti mali zdravotnú starostlivosť zabezpečenú v rovnakej miere ako doteraz.

Poisťovne peniaze nesľubujú

Podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka menšie neštátne nemocnice nie sú schopné pokryť vyššie platy. „Dlhy nemocníc narastajú a to znamená, že na zvyšovanie platov nemocnice nemajú,“ povedal Petko. Ak by podľa neho k takému zvýšeniu platov lekárov malo dôjsť, tak jedine v takom prípade, že nemocniciam pridajú zdravotné poisťovne. Pod asociáciu patrí asi 60 nemocníc a asi polovica z nich je v červených číslach, čiže zadlžených.

Zdravotné poisťovne tvrdia, že otázka navýšenia platieb nemocniciam je zatiaľ predčasná. „Predpokladáme, že na tento proces bude mať vplyv aj podiel počtu poistencov zdravotnej poisťovne, preto sú v tejto chvíli akékoľvek prepočty predčasné,“ povedala Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Zvýšenie platov lekárov nebude mať podľa nej vplyv na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Opačný názor má súkromná zdravotná poisťovňa Union. „Vzhľadom na skutočnosť, že objem finančných prostriedkov v zdravotnom poistení je konečný, v prípade ak budeme musieť v jednej oblasti zdravotnej starostlivosti zdroje navýšiť, v inej oblasti budeme musieť zdroje ubrať,“ dodáva hovorkyňa Judita Smatanová.

Hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová hovorí, že podľa zákona môže zdravotná poisťovňa hradiť len za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, nehradí primárne platy lekárov. „Otázka zdrojov budúceho roka je zatiaľ veľmi predčasná a závisí nielen od štátneho rozpočtu, legislatívy, hospodárskeho rastu, ale aj od efektívnosti na strane poskytovateľov,“ podotkla Šimunová.

Nájdu nemocnice rezervy?

Univerzitné a fakultné nemocnice, ktoré sú v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, plánujú hľadať peniaze v úsporných opatreniach. O aké presne pôjde, nemocnice nehovoria. "Ak zákon prejde legislatívnym konaním, budeme ho dodržiavať a budeme postupovať tak ako vlani, keď sa dvakrát zvyšovali platy lekárov,“ konštatuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislava Šustová. Nemocnica vtedy pristúpila k úsporným krokom v liekovej politike, znížila pracovné úväzky, zvýšila tržby z poplatkov pacientov či znižovala spotrebu energií.

Zmluvy so zdravotnými poisťovňami sa podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice v Martine Kataríny Kapustovej uzatvárajú len na dobu určitú. „Nevieme, s akými finančnými zdrojmi od nich môžeme v budúcnosti počítať,“ dodáva Kapustová. Nemocnica podľa nej rieši aj vlastné rezervy, tie však nebudú postačovať na krytie personálnych nákladov. Pre vyššie platy lekárov budú šetriť aj nemocnice v Banskej Bystrici, Žiline a Trnave.

Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia, ktorý bojoval za legislatívnu garanciu navýšenia platov lekárov, tvrdí, že je vecou ministerstva zdravotníctva, z akého zdroja použije peniaze na sľúbené zvýšenie miezd. „Myslím si, že v rozpočte zdravotníctva je veľa neefektívne využitých financií,“ tvrdí Visolajský. Poukazuje na ozdravný plán žilinskej nemocnice či neefektívne výberové konania nemocníc.

3 debata chyba