Vláda súhlasí s novelou, ktorá zavedie úroky z omeškaného výživného

Vláda súhlasila s poslaneckou novelou zákona o rodine, ktorá má od 1. júna zaviesť platenie úrokov z omeškaného výživného.

30.04.2013 11:15 , aktualizované: 13:52
debata (1)

Návrh sa nachádza v druhom čítaní v parlamente. Pripravili ho poslanci za Smer Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Anna Vitteková. „Chceme primárne docieliť lepšiu disciplínu platenia výživného načas a v stanovenej výške,“ uvádzajú navrhovatelia. Výška úrokov z omeškaného výživného by sa mala opierať o ustanovenia Občianskeho zákonníka. Úroky začnú „nabiehať“ po uplynutí jedného mesiaca odo dňa splatnosti výživného.

„Zakotvením jednomesačnej lehoty, až po ktorej uplynutí sa povinná osoba dostane do omeškania s výživným, reflektujeme a pamätáme i na mnohokrát časté meškanie výplat pracujúcich povinných osôb,“ konštatujú poslanci. V prípade, ak matka dieťaťa bude musieť vymáhať nezaplatené výživné i s úrokmi súdnou cestou, tak aj úroky z omeškania budú oslobodené od súdneho poplatku.

Na prevenciu kriminality išlo vlani 1,3 milióna eur

Na prevenciu kriminality išlo v minulom roku viac ako 1,3 milióna eur. „Rozpočtovým opatrením ministerstva vnútra bolo prerozdelených na zabezpečenie projektov v oblasti prevencie kriminality 1 328 000 eur pre 240 schválených projektov,“ uvádza hodnotiaca správa o plnení úloh prevencie kriminality za rok 2012, ktorú vzala na vedomie vláda.

Základný zdroj financií na prevenciu kriminality boli vlastné rozpočty príslušných ústredných orgánov štátnej správy, ďalej peniaze Európskej únie a dotačné programy jednotlivých ministerstiev. Podľa hodnotiacej správy bude v nasledujúcom období prioritou podpora komunitných a nízkoprahových projektov, vzdelávanie, napríklad prostredníctvom webových stránok a telefonický konzultácie.

Rezort vnútra, ktorý správu predložil, pozitívne hodnotí aktivity formou besied, prednášok a zážitkového učenia priamo s detskou a dospelou populáciou. „Aj pri takto uskutočnených aktivitách sa odhalili okrem iných problémov aj problémy s drogami či akútne problémy šikanovania zistené na školách,“ píše sa v materiáli, ktorý zároveň konštatuje, že z hľadiska nákladovosti by bolo možno do budúcna dobré podporiť finančne menej náročné projekty situačnej prevencie ako napríklad osvetlenie rizikových a problémových lokalít, inštaláciu mreží či alarmov.

Vznikne nová Rada vlády pre protidrogovú politiku

Kabinet bude mať nový poradný orgán, a to Radu vlády SR pre protidrogovú politiku, ktorá bude plniť koordinačné a odborné úlohy v oblasti protidrogovej politiky a problematiky nelegálnych a legálnych drog. Vláda schválila jej štatút, z ktorého vyplýva, že šéfovať jej bude ministerka zdravotníctva, stálymi členmi budú viacerí ministri, generálny prokurátor a splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Rada preberá doterajšie kompetencie a úlohy Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog a Ministerskej rady. Jej štatút reaguje na prenos pôsobností v oblasti protidrogovej politiky a monitoringu drogovej situácie na Slovensku z Úradu vlády SR na Ministerstvo zdravotníctva SR vrátane personálneho zabezpečenia, materiálno-technického vybavenia, zmluvnej agendy a finančného zabezpečenia.

Rada má garantovať plnenie Národnej protidrogovej stratégie, na starosti má mať aj potrebnú koordináciu. Okrem toho má rozpracovávať zámery a ciele Protidrogovej stratégie Európskej únie a Európskeho akčného plánu boja proti drogám. Na svojom prvom zasadnutí by mala prebrať vyhodnotenie plnenia Národnej protidrogovej stratégie na obdobie 2009 2012.

Uznávanie vzdelania získaného v Česku bude zrejme jednoduchšie

Uznávanie diplomov získaných v Česku bude zrejme jednoduchšie. Pri zápise titulu nadobudnutého na českej univerzite do občianskeho preukazu by už nemalo byť potrebné úradné overovanie diplomu. Pružnejšie používanie a zapisovanie titulu získaného v ČR prináša návrh novej zmluvy medzi Slovenskom a Českom o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní z dielne ministerstva školstva, ktorú schválila vláda.

„Doklady o vzdelaní vydané v štáte jednej zmluvnej strany sa na území štátu druhej zmluvnej strany uznávajú za rovnocenné bez ďalšieho úradného postupu,“ píše sa v návrhu zmluvy. Podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka schválenie dokumentu výrazne oslobodí žiadateľov, vysoké školy, policajný zbor, zamestnávateľov a iné zainteresované strany od administratívneho postupu uznávania dokladov o vzdelaní nadobudnutých v Českej republike.

Nový návrh bilaterálnej dohody definuje aj zoznam akreditovaných vzdelávacích ustanovizní na území oboch štátov. Polícia bude môcť bez úradného overovania zapísať práve tituly získané na týchto školách. „Tento mechanizmus má vylúčiť nečestných poskytovateľov vzdelávania a zároveň si žiadatelia pri nástupe na štúdium môžu preveriť, či ich doklad o vzdelaní bude uznaný po návrate,“ zdôvodnil Kaliňák.

Uznávanie ako administratívny proces sa však aj po schválení zmluvy bude musieť uskutočniť pri regulovaných povolaniach. „A to vzhľadom na európsku legislatívu v tejto oblasti,“ povedal hovorca. Medzi regulované povolania patria napríklad lekári či advokáti. Na výkon regulovaných povolaní je potrebné spĺňať kvalifikačné predpoklady predpísané konkrétnymi zákonmi.

Zmluva bude uzatvorená na úrovni prezidentských dohôd, „z dôvodu zabezpečenia jej prednosti pred zákonmi oboch štátov“. Parlament by sa ňou mal zaoberať v júni. V súčasnosti platná dohoda bola uzavretá v roku 2001. Podľa ministerstva nereaguje na zmeny v oblasti reforiem stredného a vysokého školstva či na vstup oboch štátov do Európskej únie.

Kažimír opäť uvoľní 4,6 milióna eur na mzdy kuchárok či školníkov

Ministerstvo financií uvoľní do 14. mája samosprávam v druhom štvrťroku 2013 sumu 4 585 997 eur na päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v materských, základných umeleckých školách či družinách, ako aj nepedagogických pracovníkov. Návrh na uvoľnenie týchto peňazí odobrila vláda.

Ide o ďalšiu časť z balíka takmer 18,4 milióna eur určeného na platy týchto zamestnancov škôl. Vláda minulý rok schválila päťpercentné zvýšenie miezd zamestnancov školstva, ktoré si vyžiadalo 68 miliónov eur. Pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl dostali zvýšenie priamo do taríf, ostatní dostanú peniaze prostredníctvom samospráv z tohto balíka, ktorý je časťou zo 68 miliónov eur určených na zvýšenie platov v školstve.

Zo 4 585 997 eur smeruje pre vyššie územné celky 361 157 eur a pre obce a mestá 4 224 840 eur. Výplata ďalších peňazí na zvyšovanie miezd pedagogických a nepedagogických pracovníkov bude závisieť aj od hospodárenia samospráv. Tie sa totiž v memorande zaviazali, že budú hospodáriť tak, aby pomohli dosiahnuť tohtoročný deficit verejných financií na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu. Zvyšok bude podľa ministra financií Petra Kažimíra vyplácaný štvrťročne aj na základe vyhodnocovania memoranda o šetrení v oblasti samospráv.

1 debata chyba