Za tragédie na Hrone môžu aj zlé hate a nezodpovednosť

Nedomyslené stavby malých vodných elektrární a hatí predstavujú podľa hronských vodákov riziko pre vodných turistov a tragédia z Kalnej nad Hronom je toho dôkazom. Na malej priehrade v nedeľu vypadli z člna dvaja synovia, dvadsiatnici, aj s otcom päťdesiatnikom. Bratov v poslednej chvíli vo víriacej sa vode zachránili hasiči. Otca stále hľadajú.

30.04.2013 12:00
hron, splav, vodaci, voda, clny, hat,... Foto: ,
Muža sa aj na druhý deň pokúšali nájsť záchranári so psom, špeciálne vycvičeným na hľadanie utopených osôb. Čln sa prevrátil za haťou blízko Kalnej nad Hronom.
debata (19)

Vyrazili bez vesty

Pod tragédiu sa však podpísala aj neskúsenosť posádky. Zásadnú chybu urobila trojica mužov, pretože si neobliekli záchranné vesty. Plavili sa v málo bezpečnom nafukovacom člne a nerešpektovali veľkú červenú značku s bielym pásom, ktorá upozorňuje na hať. „Vyzerá to tak, že to človek s loďkou vie prejsť, ale je to veľmi nebezpečné. Keď sa nás niekto pýta na tento úsek, odporúčame loďky cez túto hať preniesť v rukách,“ naznačil Jaroslav Fraňo, predseda Vodáckeho klubu Hron, ktorý sídli neďaleko miesta nešťastia.

Svoj podiel viny však podľa neho nesie aj samotná hať. Keď sa pred dvoma rokmi stavala, vôbec sa nemyslelo na vodných turistov. Členovia vodáckeho klubu túto stavbu pripomienkovali, navrhovali podľa predsedu postaviť aspoň kanál, kde by bol prechod schodnejší, ale neuspeli. „Určite je to problém, najmä ak sa postaví kolmá hať po celej šírke toku. Pri takomto type hate vzniká takzvaný vodný valec. Ak do toho človek spadne, je bez vesty a ak mu nikto nepomôže, na 80 percent nemá šancu sa odtiaľ dostať,“ mienil Fraňo.

Ďalší negatívny príklad je podľa neho vidno pri obci Šalková, kde na jednej z najstarších hatí na Hrone zahynulo už veľa ľudí. Tiež je postavená podobným spôsobom, kolmo cez celú rieku. Naopak, pozitívne príklady podľa neho vidno v Českej republike. „Pozrite sa na Vltavu. Keď sa tam stavia hať, vždy sa urobí priepust, kadiaľ ten čln môže prejsť bez ujmy. Zvyknú sa aj tam prevrátiť loďky, no nie je to životu nebezpečné.“ Stavba hate je podľa Fraňa nezmeniteľný zásah, už sa nedá vrátiť späť. Na Hrone sa podľa neho v blízkej budúcnosti plánujú desiatky podobných vodných elektrární. Na ich financovanie sa využijú eurofondy.

Obec môže vodákom pomôcť

Podľa šéfa vodáckej požičovne Rio Granus v Novom Tekove Mária Urbanca sa touto masívnou výstavbou ešte viac znehodnotí vodný turizmus a je tu podľa neho veľké riziko, že podobných tragédií bude viac. „Už celé roky sa snažíme na to upozorňovať. Je fakt, že tieto stavby dodržiavajú zákon. V ňom sa len hovorí, aby bolo miesto riadne označené a aby boli postavené schody, po ktorých môžu vodáci vyjsť pred prekážkou von. V realite je to však inak.“

Technický konzultant Michal Klemanič z programu SlovSEFF, ktorý podporuje energetické projekty vrátane malých vodných elektrární, priznal, že vodnou turistikou a kanálmi na hatiach sa nezaoberajú. „Nerozmýšľa sa nad tým, či tam má byť prívodný kanál. Program je zameraný len na energetickú efektívnosť. Mestá a obce však majú právomoci o tom rozhodnúť.“ Samosprávy môžu podľa Klemaniča podmieniť stavebné povolenie výstavbou vodáckych kanálov, ktoré uľahčia splav.

Starosta Kalnej nad Hronom Ladislav Éhn namietol, že by úsek pri hati predstavoval riziko alebo obmedzenie pre vodný turizmus. Argumentoval slabým využívaním. „Vodáci tadiaľ už ani nechodia. O dva kilometre vyššie je ďalšia elektráreň, Kozmálovská priehrada, často by lode museli prenášať. Asi štyri kilometre pod haťou sa začína miesto, odkiaľ majú voľnú rieku. Majú kde splavovať.“

Riskantná je aj záchrana

Problematický je aj zásah pri podobných nešťastiach. Do Kalnej nad Hronom vyrazila v nedeľu aj Špeciálna kynologická záchranná služba. Podľa generálneho riaditeľa Alexandra Bereka mali záchranári čo robiť, aby sa pri pátracej akcii neutopili. „Je tam veľmi silný vír, aj pre nás to bolo nebezpečné, voda sa nám dostala do člna.“

Pri pátraní im pomáhal pes, ktorý bol špeciálne vycvičený na hľadanie utopených osôb. Na miesta, ktoré označil, sa vrátili aj včera. Po otcovi z člna pátrali aj policajti, aj hasiči. „Kolegovia požiadali vodohospodárov, aby zastavili prietok vody v Kozmálovciach, aby klesla hladina,“ dodal hovorca hasičov Viliam Pánsky.

Dravosť jarného Hrona podcenila pred niekoľkými dňami aj viacčlenná skupina vodákov z Bratislavy. Aj napriek varovaniam hydrológov, ktorí uvádzali 1. povodňový stupeň, sa vybrali na rieku v dvanástich člnoch aj s malými deťmi. Člny sa na rýchlom prúde prevrátili, vo vode sa ocitlo 22 vodákov. Šestnástim z nich sa podarilo dostať na breh, no šiestich strhol vír a unášal ich po prúde ďalej. Podľa záchranárov bolo veľkým šťastím, že z toho vyviazli len s drobnými zraneniami a odreninami. Dvanásťročného chlapca s podchladením previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba