Vozár: Načo novela? Je ešte deväť sudcov, ktorí môžu rozhodovať

Najväčším problémom vládnej novely zákona o organizácii Ústavného súdu, ktorú schválil parlament v utorok 30. apríla v skrátenom legislatívnom konaní, je fakt, že umožní rozhodovať aj sudcom, o ktorých bolo právoplatne rozhodnuté, že by kvôli zaujatosti rozhodovať nemali. Uviedol to právnik Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár.

01.05.2013 09:43
Kaliňák, Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico a podpredseda vládya minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) prichádzajú na rokovanie vlády. Vládna novela zakotvuje doktrínu nevyhnutnosti vyplývajúcu z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov.
debata (96)

„Existujú tri kategórie sudcov. Jedna, voči ktorej nebola podaná námietka zaujatosti, tí, voči ktorým bola podaná námietka zaujatosti, a tí, o ktorých bolo právoplatne rozhodnuté. Sudcovia, o ktorých bolo právoplatne rozhodnuté, by podľa mňa už nemali rozhodovať. Inak negujeme zákonom predchádzajúce rozhodnutie ústavného súdu o ich zaujatosti, čo je neprípustné,“ povedal Vozár.

Dodal, že podľa neho by toto pravidlo mal rešpektovať aj parlament pri schvaľovaní novely zákona o organizácii Ústavného súdu, čo sa však nedeje. „Ak vôbec treba takýto zákon prijímať,“ upozornil. Podľa neho na Ústavnom súde stále ostáva deväť sudcov, o ktorých buď nebolo právoplatne rozhodnuté, alebo voči nim vôbec nebola vznesená námietka zaujatosti.

Nie je to šťastné riešenie, myslí si politológ

„Nemyslím si, že je to právne najšťastnejšie riešenie, mám z toho zmiešané pocity,“ reaguje na novelu politológ Juraj Marušiak. Bangalórska konvencia, na ktorú sa tvorcovia novely odvolávajú, je podľa neho uplatniteľná skôr v prípade, že sa deje krivda jednotlivcovi. V tomto prípade však premiér Robert Fico (Smer) konštatoval zhoršujúci sa stav na Generálnej prokuratúre. „Pokiaľ je situácia taká, že Generálna prokuratúra je bez šéfa, a za daných okolností nikto nechce jej vedenie prevziať, je logické, že organizácia speje k rozkladu,“ reagoval Marušiak.

Vládna novela zakotvuje doktrínu nevyhnutnosti vyplývajúcu z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Tým sa umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti.

Zmena zákona má vyriešiť aktuálnu patovú situáciu na Ústavnom súde, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta Ivana Gašparoviča. „Výsledkom je faktický stav, kedy nie je možné zabezpečiť konanie a rozhodovanie Ústavného súdu v rozsahu jemu Ústavou zverených právomocí, nakoľko takmer všetci jeho sudcovia sú vylúčení, resp. ich predpojatosť je namietaná účastníkmi konania,“ upozornilo ministerstvo spravodlivosti.

96 debata chyba