Preplácajú poisťovne zbytočne drahé vyšetrenia?

Koľko reálne stojí jedno vyšetrenie krvi alebo diagnostika CT prístrojom? Neplatia za ne zdravotné poisťovne príliš veľa? Odborníci z Lekárskej fakulty UK v Bratislave tvrdia, že áno.

03.05.2013 20:00 , aktualizované: 04.05.2013 15:03
krv  prehliadka Foto: ,
Ilustračné foto
debata (16)

Podľa ich výpočtov sú niektoré vyšetrenia predražené aj stonásobne. Napríklad jeden test na cholesterol stojí podľa odborníkov 0,031 eura, zdravotné poisťovne však zaň platia súkromným laboratóriám 0,6 aj 1,14 eura.

Podľa Petra Labaša, dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, a chirurga Mareka Čambala sú ceny predražených a duplicitných vyšetrení jedným z problémov súčasného zdravotníctva. Údaje z analýzy, ktorú vypracovali, poskytli aj denníku Pravda. V nej poukazujú, že to, čo platia poisťovne z verejných zdrojov, mnohonásobne prevyšuje skutočné náklady na tieto vyšetrenia. „Reálne ceny laboratórnych vyšetrení sú podľa našich zistení oveľa nižšie, než aké platia zdravotné poisťovne súkromným poskytovateľom laboratórnej diagnostiky,“ hovorí Labaš. V analýze sa napríklad uvádza reálna cena za vyšetrenie kreatinínu (poukazuje na činnosť obličiek) 0,18 eura, zdravotné poisťovne preplácajú 0,34 až 0,63 eura, minulý rok to bolo až jedno euro.

Príčinu predražených vyšetrení obaja autori vidia v privatizácii lukratívnych oddelení nemocníc, medzi ktoré patria vyšetrovacie metódy CT, MRI, röntgen, laboratórna diagnostika či prepravné služby. Tú spustil minister zdravotníctva v druhej Dzurindovej vláde Rudolf Zajac. Medzi veľkými firmami, ktoré laboratóriá ovládli, bola aj spoločnosť Penta. Podľa ekonomických odhadov tržby jej siete laboratórií za rok 2011 boli takmer 50 miliónov eur. Minulý rok Penta sieť laboratórií predala.

Milan Dragula zo Slovenskej lekárskej komory a poradca premiéra tvrdí, že laboratórne vyšetrenia patria medzi lukratívne činnosti, na ktorých sa zarába. „Svojho času tieto laboratóriá sprivatizovali a štátnym nemocniciam zostali stratové oddelenia, ktoré takto prišli o svoje zdroje,“ dodáva Dragula. Myslí, že predražené platby v budúcnosti vyrieši elektronické zdravotníctvo. V ňom by ceny všetkých vyšetrení mali byť pre každého rovnaké. „Nie je možné, aby jeden dostával viac za tú istú činnosť ako druhý,“ konštatuje ďalej.

Súkromné laboratóriá sa k cenám laboratórnych vyšetrení nechceli vyjadrovať. „Ceny nezverejníme, nie sme ten subjekt, ktorý by lákal ľudí, aby si u nás dali urobiť vyšetrenia za peniaze, fungujeme cez poisťovne, takže o cenách sa môžete dozvedieť len cez poisťovne.“ tvrdí Juraj Vavrík z Klinickej biochémie Žilina.

Judita Gogová z MEDY, laboratórneho a diagnostického centra, tvrdí, že ceny sa pripravujú. „Neviem vám ich povedať z hlavy, každé vyšetrenie má inú cenu. budeme to mať na našej stránke,“ tvrdí Gogová.

Podľa Moniky Šimunovej zo zdravotnej poisťovne Dôvera sa náklady na laboratórne vyšetrenie odvíjajú podľa katalógu výkonov a podľa ceny bodu, ktorý vypracováva ministerstvo zdravotníctva. Výška ceny bodu závisí od materiálno-technického vybavenia pracoviska, doby prevádzky, odbornosti pracoviska a je pre každého poskytovateľa iná. Konečná suma za všetky vyšetrenia závisí preto od dohody medzi poisťovňou a firmou. Pri vyjednávaniach sa však nedohaduje cena každého vyšetrenia zvlášť, firmy ponúkajú poisťovniam rôzne balíky služieb a tie ich nakupujú. Druhým problém pri úhradách za laboratórne testy je to, že často sú duplicitné. Znamená to, že pacient absolvuje jeden druh testovania viackrát, pretože mu ho predpíšu viacerí lekári. Na takéto pochybenia idú tiež nemalé peniaze z vyzbieraných odvodov.

„Máme samozrejme aj vlastné nástroje na kontrolu duplicít, tie neefektívne obmedzujeme tým, že uznávame a hradíme určité výkony v nadväznosti na ich periodicitu alebo na diagnózu,“ tvrdí Šimunová.

Medzi najčastejšie duplicitné vyšetrenia patria podľa hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dany Gašparíkovej najmä laboratórne vyšetrenia, ktoré v tom istom čase indikujú pacientovi viacerí ošetrujúci lekári. „V menšom rozsahu sa duplicity v krátkom časovom intervale vyskytujú aj pri zobrazovacích vyšetreniach CT, MR,“ tvrdí Gašparíková.

16 debata chyba