Gál: Smer znásilnil právo, aby mal vlastného generálneho prokurátora

Premiér Robert Fico oklamal poslancov. Tvrdil totiž, že zákon o organizácii Ústavného súdu bude zmenený po dohode s opozíciou a že sa o ňom bude rokovať na riadnej májovej schôdzi. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal poslanec za Most-Híd a člen Ústavnoprávneho výboru parlamentu Gábor Gál.

05.05.2013 14:02 , aktualizované: 14:38
Gábor Gál Foto: ,
Poslanec za Most-Híd Gábor Gál
debata (120)

„Znásilnili ste právo, aby ste vyšachovali pána Čentéša, aby ste mohli zvoliť vlastného generálneho prokurátora,“ povedal Gál predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbertovi Madejovi (Smer).

Ten reagoval, že slová opozície by považoval za úprimné, ak by pred dvoma týždňami boli ochotní s premiérom rokovať o riešení problému a keby počas schôdze dávali iné alternatívy. Táto kauza sa vlečie veľmi dlho a vláda jediná musela prísť s konštruktívnym riešením, lebo lídri opozície sa sedem hodín hádali o tom, či vôbec prijmú pozvanie Roberta Fica na rokovanie, podčiarkol Madej.

Hovoriť v súčasnosti o voľbe nového generálneho prokurátora je podľa Madeja predčasné. Ešte sa nám nepodarilo vyriešiť námietkovú vojnu, ktorú si musí vyriešiť Ústavný súd sám, možno aj s touto legislatívnou iniciatívou, dodal predseda výboru.

Gál trvá na tom, že prezident SR by mal vymenovať zvoleného kandidáta na post šéfa Generálnej prokuratúry Jozefa Čentéša. Národná rada v tajnej voľbe zvolila docenta Čentéša, ÚS o tejto voľbe povedal, že je platná a prezident by mal kandidáta vymenovať. Môže to odmietnuť len v odôvodnených prípadoch. Toto odmietnutie nemôže byť svojvoľné, prezident Čentéša svojvoľne nevymenoval, dodal. V tomto momente podľa neho preto opozícia nie je ochotná diskutovať s vládnym Smerom o mene nového šéfa prokuratúry.

Gál tiež zopakoval, že opozícia trvá na verejnej voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Madej si však myslí, že verejná voľba je pri takýchto vážnych funkciách popretím demokracie. "Opozícia nevie dať vlastnému kandidátovi ani počet svojich hlasov. Nevedia zvoliť ani toho svojho, domnieva sa Madej.

Kaliňák: Nespochybniteľné je len vylosovanie senátu

Každé iné riešenie okrem toho, ktoré sa prijalo, znamená, že skôr ako za rok nie je možné, aby sa o sťažnosti Jozefa Čentéša proti nevymenovaniu za generálneho prokurátora rozhodlo. Povedal to v diskusnej relácii TA3 V politike v súvislosti s prijatím novely zákona o organizácii Ústavného súdu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Ak by sa neprijal zákon, podľa ministra by sa nevyšlo v ústrety Čentéšovej žiadosti, aby sa rozhodlo rýchlo.

„Dnes sú takmer všetci sudcovia vynamietaní, de facto je zablokovaný Ústavný súd, a to je jedno, či je o nich rozhodnuté, alebo sú namietaní. Jediná vec, ktorá sa stala objektívne a ktorá ostala nespochybniteľná, je vylosovanie senátu,“ povedal Kaliňák. Novela zákona zavádza doktrínu nevyhnuteľnosti, podľa ktorej by mal o Čentéšovej sťažnosti rozhodnúť prvý senát, ktorému bola pridelená.

„Bol vyžrebovaný prvý senát a právoplatnými rozhodnutiami boli vylúčení dvaja sudcovia a zároveň boli do toho senátu pridelení dvaja iní sudcovia, a to sú právoplatné rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré sa týmto zákonom so spätnou pôsobnosťou rušia,“ reagoval nezaradený poslanec Radoslav Procházka. Myslí si, že Smeru ide o to, aby do kresla generálneho prokurátora dostal svojho vlastného kandidáta, a je presvedčený, že situácia na Ústavnom súde SR by sa dala riešiť aj bez zmeny zákona.

Kaliňák vyhlásil, že Smer momentálne nemá svojho kandidáta na tento post, k dispozícii je iba kandidát Jaromír Čižnár, ktorého predstavila Rada prokurátorov. „Nehovorím, že neprídeme s vlastným kandidátom,“ poznamenal Kaliňák.

120 debata chyba