Nový web ukáže, že peniaze idú na správnu vec, pre afganské deti

Občianske združenie Človek v ohrození posilnilo transparentnosť adopčného programu na pomoc afganským deťom.

06.05.2013 17:18
afgan Foto:
Škola namiesto ulice je program, ktorý pomáha afganským deťom.
debata (2)

Spustilo nový web programu Škola namiesto ulice, na ktorom darcovia môžu sledovať, ako podporované deti prospievajú.

Združenie zriadilo na stránke rodičovskú zónu, do ktorej sa dostanú len prispievatelia s prihlasovacím menom a heslom. Prístup do nej budú mať len darcovia, ktorí prispejú sumou minimálne 110 eur. Zachová sa dôstojnosť a anonymita podporovaných detí. Podľa Marcela Zajaca, jedného zo zakladateľov Centra pre filantropiu, nájsť kompromis medzi záujmom darcov o informácie o podporovaných a ochranou osobných údajov obdarovaných nie je jednoduché. Tvrdí, že treba vychádzať zo zákona o ochrane osobných údajov a nájsť mieru dobrovoľného vzdávania sa tohto práva. Princípov ochrany osobných údajov sa však nedá úplne vzdať.

„Afganci sú veľmi hrdí a nemajú potrebu zvýrazňovať to, že potrebujú pomoc. Naše podporované deti majú svojich rodičov, rodiny, ale nemajú dostatočné prostriedky na to, aby mohli navštevovať školu. Chcú byť istým spôsobom pred verejnosťou skrytí," uviedol pre agentúru SITA Jozef Magda, koordinátor programu.

Pred zriadením webovej stránky dostávali darcovia balíček, ktorý obsahoval zmluvu o podpore uzavretú s afganskou partnerskou organizáciou Aschiana, ďakovný certifikát a profil obdarovaného školáka. Darcovia sa na nedostatok transparentnosti projektu nesťažovali, no nový web privítali: „Pravidelne dostávam informácie o svojej študentke, najmä čo sa týka študijných výsledkov. Takisto som sa zúčastnil aj na osobnom stretnutí s organizátormi v Bratislave, kde som sa dozvedel veľa dôležitých informácii nielen o programe, ale aj o deťoch. Nová webová stránka sa mi páči, pôsobí profesionálne,“ zhodnotil transparentnosť organizácie jeden z darcov, Jozef Balga.

Program funguje od roku 2005. Prostred­níctvom dištančnej adopcie podporujú darcovia afganských školákov vo veku od 7– 18 rokov. Bez ich pomoci by sa nemohli vzdelávať, museli by si na ulici tvrdo zarábať na živobytie. V budúcnosti si deti so vzdelaním prácu nájdu ľahšie.

Odporúčaná darovacia suma je 330 eur na rok. Tieto finančné prostriedky nahrádzajú príjem, ktoré dieťa zarobí. Rodina dostáva príspevok v mesačných dávkach po kontrole školskej dochádzky dieťaťa.

Podporovatelia môžu prispieť aj inou sumou, ako je odporúčaná, pričom darované peniaze budú spojené s ďalšou platbou pre jedno konkrétne dieťa. Jedného školáka môžu podporovať až traja darcovia. Menšie finančné sumy poslúžia na nákup školských pomôcok či na stravu školákov. Nová webová stránka bude darcov pravidelne informovať, ako adoptované deti prospievajú, aby vedeli, že ich peniaze idú na dobrú vec.

„Som v projekte 4 roky. Doteraz bolo informácií pomenej, spravidla raz ročne. Na vyžiadanie však boli koordinátori ochotní poskytnúť informácie navyše. Veľmi však vítam zriadenie portálu, kde si môžem veci priamo sledovať,“ uviedla pre denník Pravda nemenovaná darkyňa.

V súčasnosti program podporuje 59 detí z Kábulu a okolia. Doteraz sa okrem individuálnych darcov a firiem do programu zapojilo aj 17 základných a stredných škôl z celého Slovenska.

2 debata chyba